Cuprins:
Lucruri pe care nu le știai despre mere
Arheologii au găsit dovezi că oamenii mănâncă mere încă din anul 6.500 î.Hr.
Știința cultivării merelor se numește pomologie.
Există peste 7.500 de soiuri de mere în lume. Aproximativ 100 dintre acestea sunt vândute în scop comercial.
Principalele țări producătoare din lume sunt China, Statele Unite, Turcia, Polonia și Italia.
Majoritatea merelor din lume sunt încă culese manual.
Merele sunt disponibile în magazinele alimentare pe tot parcursul anului datorită pieței globale, dar emisfera nordică consideră de obicei că sezonul merelor începe încă din iulie și se încheie în noiembrie. Septembrie și octombrie sunt lunile de vârf.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce plutesc merele, este pentru că acestea sunt formate în proporție de 25% din aer.
Merele se coc de până la 10 ori mai repede la temperatura camerei decât dacă sunt refrigerate.
Merii au nevoie de cel puțin patru-cinci ani pentru a începe să producă fructe. Unora le ia chiar și 10 ani.
Un pom mediu produce 840 de kilograme de fructe.
Merele sunt un membru al familiei de plante trandafirii, care include și perele, piersicile, cireșele și prunele.
Sucul de mere ar fi fost unul dintre primele antidepresive prescrise.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_45c39c18f36f080fb457190037f4e89a.jpg)
Mărul de culoare verde deschis, de culoare verde lămâie, este unul dintre cele mai vechi soiuri de măr disponibile și astăzi. Acesta a fost documentat inițial în Roma timpurie (aproximativ 700 î.Hr.). A fost menționat pentru prima dată ca „măr Lady” în 1628, în timpul Renașterii franceze.
Un măr are aproximativ 80 de calorii. Nu conțin grăsimi, nu conțin sodiu și colesterol și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre.
Cele mai gustoase soiuri de mere
Ionatan
Acest soi de mere se găsește abia de la finalul lunii septembrie. Acest tip de măr se obține doar în România, are o mărime medie, o coajă roșie și miez alb. Gustul este dulce acrișor, cu o aromă intensă și o ușoară aciditate. Se poate păstra într-un loc răcoros și întunecat până la șase luni.
Florina
Acesta un soi de bază în România. Se spune că ar fi fost adus din Franța. Are o dimensiune mare, poate ajunge și până la 200 de grame, cu o coajă roșie-purpurie cu punctulețe albe.
Are miezul alb și nu este un măr foarte dulce, dar nici foarte acru. Dacă este prea copt, miezul poate deveni făinos.
Generos
Acest soi este foarte puțin pretențios când vine vorba despre îngrijire. Rezistă foarte bine bolilor și dăunătorilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fcab29831b669fc3686f3e16c91184f2.jpg)
Mărul este de mărime medie, cu o formă sferică, puțin turtit și asimetric. Coaja este netedă, iar culoarea variază de la galben verzui până la roșu, în funcție de cât e de copt. Miezul este galben și are un gust plăcut, aromat și foarte ușor acid.
Granny Smith
Printre cele mai populare soiuri de mere, acesta are o istorie de peste 150 de ani. Face parte din varietățile de mere de iarnă. Are coaja verzuie, groasă și pulpa ușor acidă, dulce și crocantă.
Golden
Un alt soi popular de mere, acest măr galben se folosește foarte des pentru compot, plăcinte sau gemuri. Este un măr cu o textură crocantă și pulpă gălbuie, acoperită de mici punctulețe maronii, ca niște pistrui. Are un gust dulce și o aciditate redusă.
Bot de iepure
Soiul acesta se numește Starkrimson și este un tip de măr cu o textură făinoasă. Aceste mere sunt mari, cu o coajă de un roșu intens și o aromă dulce și plăcută.
Renet Cenușiu
Fructul este mare sau foarte mare, mai îngust spre vârf și foarte aplatizat la bază. Pielea este subțire, tare și matură. Pulpa este inițial de culoare alb-verzuie și apoi devine gălbuie, cu nunta spre portocaliu; este crocantă și moale pe măsură ce avansează în timpul depozitării.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_13f5d162d5da15f379593660400e60b1.jpg)
Gustul este fin, aromat, suculent, dulce și plăcut acidulat,
Idared
Fructul este de mărime medie spre mare (180 g), sferic neted, regulat și ușor mai scump. Coaja este netedă, culoarea de fond este galben-gălbuie până la alb-gălbui, striată și spălăcită pe suprafață, cu roșu deschis, foarte atractiv.
Pulpa este albă, ușor gălbuie, crocantă, netedă, dulce-acrișoară, ușor aromată.
Boiken
Culoarea de fond este galben-verde la recoltare. La maturitate este acoperit de o culoare roșiatică-maronie pe partea expusă la soare, cu luciu caracteristic. Are multe pete mici albicioase sau ruginii care sunt distribuite pe întreaga suprafață a fructului.
Coaja este groasă, netedă și fără aromă. Pulpa este de culoare albă și are o consistență este fină. Miezul este suculent și puțin acidulat, aromat și dulceag. Se folosește mai ales pentru marmeladă sau gemuri.
Patul
Patul este considerat cel mai bun soi românesc, cultivat în Valea Mureșului și în restul Transilvaniei în special.
Numele său provine de la locul unde era depozitat în mod tradițional – în fân, în interiorul hambarului. Se recoltează în octombrie și este bun de consum până în aprilie-mai anul următor.
Are o bună vigoare și rezistență la ger și oferă o producție abundentă. Fructul este, se pare, foarte căutat de diabetici, având un conținut echilibrat de aciditate a zahărului.
Este de mărime medie, rotund și ușor bătătorit, colorat de la verzui la galben deschis. Pulpa este albă sau verzuie, foarte suculentă, dulce și proaspătă, cu o aromă discretă.
Ce trebuie să știi despre mere
Indiferent de soiul de măr pe care îl alegi, asigură-te că speli bine fructele înainte, dacă le mănânci cu coajă. De asemenea, trebuie să știi că fructele își pierd majoritatea proprietăților atunci când sunt gătite sau supuse proceselor termice. Dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile merelor, consumă-le crude. Le poți combina cu unt de arahide sau poți să presari puțină scorțișoară deasupra pentru un plus de aromă.
Sursa foto: 123rf.com
Ce sunt bananele plantain şi cum se prepară
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9735d6c18214ba671cab622350969ec4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0adcf6958545ef7f95ab3d63343c6adf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bab24f143b138a7a657c4b6fba5fbcde.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ebb1909d49607a8bb4f497ad85e4f0a6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_977ae7a613c185fff00174de53b4c553.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2c76a918620c41895612a32d91a4c56a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_1f67d17b7d721486cccecca197b54de6.jpg)