În același timp, tot prin intermediul istoriei putem să explorăm evenimentele și civilizațiile din urmă cu sute și chiar cu mii de ani, care și-au pus amprenta pe procesul de modelare a lumii.

O ramură importantă a istoriei o reprezintă arheologia, știința care se ocupă cu descoperirea, colectarea, conservarea și interpretarea vestigiilor care sunt aduse la suprafață de către experții arheologi din pământ, din apă ori din alte locuri greu accesibile sau chiar neumblate. Vorbim despre vechi așezări, monumente, artefacte, epave, manuscrise, inscripții și alte dovezi care oferă informații esențiale despre culturile și civizilațiile din trecut.

Cele mai importante 10 descoperiri arheologice din istorie

Istoria a consemnat mii și mii de descoperiri arheologice și geografice extrem de importante pentru umanitate, și anume animale de mult dispărute, civilizații de care nu se mai știa nimic sau oseminte ale unor mari lideri ai istoriei umanității.

De la mormântul faraonului Tutankhamon, cetatea antică Troia, complexul incașilor de la Machu Picchu până la manuscrisele de la Marea Moartă, soldații de teracotă din China sau statuile din Insula Paștelui. În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu cele mai importante descoperiri arheologice.

Asociația cu activitate obscură care a atras într-un parteneriat Ministerul Transporturilor. ONG-ul primește bani din SUA să ajute persoane traficate
Recomandări
Asociația cu activitate obscură care a atras într-un parteneriat Ministerul Transporturilor. ONG-ul primește bani din SUA să ajute persoane traficate

Pompeii

Pompeii
Pompeii

În anul 79 d.Hr. a avut loc o erupție vulcanică devastatoare a vulcanului Vezuviu care a învăluit vechiul oraș roman Pompeii într-un imens nor de cenușă și gaze vulcanice. Erupția a distrus orașul și i-a ucis pe toți cei care nu au apucat să fugă, scrie TheCompleteUniversityGuide.co.uk. Ruinele clădirilor și cadavrele locuitorilor au fost îngropate sub un strat gros de 6-7 metri de piatră ponce și cenușă vulcanică și au rămas neatinse vreme de peste un mileniu, fiind foarte bine conservate. La sfârșitul secolului al XVI-lea, arhitectul italian Domenico Fontana a descoperit o parte din zidurile unei locuințe care erau acoperite cu o frescă, în timp ce lucra la un proiect de infrastructură. O poveste tragică, ce a lăsat moștenire omenirii un vast sit arheologic și un tezaur de comori romane.

Mormântul faraonului Tutankhamon

Mormântul faraonului Tutankhamon
Mormântul faraonului Tutankhamon
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii
Recomandări
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii

Încăperea în care a fost îngropat marele faraon Tutankhamon a fost descoperită în Valea Regilor, în 1922, de către o echipă de arheologi condusă de egiptologul britanic Howard Carter și de George Herbert. Cunoscut și după numărul KV62, mormântul lui Tutankhamon este format din patru camere, dispune de o scară de intrare și un coridor. Având dimensiuni mici și aparent destinat mai degrabă unei persoane de rând decât a unui membru al dinastiei a XVIII-a a Egiptului Antic, mormântul conținea peste 2.000 de obiecte de antichități extrem de valoroase. Tutankhamon a ajuns la putere în jurul anului 1332 î.Hr, pe când avea doar 9 ani și a murit aproximativ nouă ani mai târziu. El a fost fiul faraonului Amenhotep al IV-lea (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din dinastia supranumită și „Epoca de aur a faraonilor”.

Piatra Rosetta

Piatra Rosetta
Piatra Rosetta

Această piatră datează din anul 196 î.Hr. și este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din lume. Descoperită în Egipt de soldații francezi în anul 1799, Piatra Rosetta i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă modul în care pot descifra hieroglifele egiptene. Pe această piatră a fost identificată o inscripție cu un decret al Regelui Ptolemeu al V-lea, care era scrisă în trei scripturi diferite: hieroglife egiptene antice – scrierea de bază în imperiu, scrierea demotică – cea vorbită de oamenii obișnuiți și greaca veche – limba oficială în timpul guvernării macedonene a Egiptului. Acesta este primul text bilingv egiptean antic descoperit în timpurile moderne. Limba a fost anterior imposibil de descifrat, iar o descoperire bilingvă de acest fel a permis viitoare traduceri ale hieroglifelor. Piatra Rosetta se află expusă în Muzeul Britanic din Londra încă din anul 1802.

Noi inundații de amploare în Spania. Zone de lângă Barcelona și Tarragona au fost acoperite de ape I VIDEO
Recomandări
Noi inundații de amploare în Spania. Zone de lângă Barcelona și Tarragona au fost acoperite de ape I VIDEO

Armata din teracotă

Armata din teracotă
Armata din teracotă

Armata de teracotă este o colecție fascinantă de sculpturi din teracotă, care înfățișează războinicii primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (29 î.Hr.-210 î.Hr.). Armata datează din secolul al III-lea î.Hr. și numără circa 8.000 de soldați, 130 de care de război și 520 de cai. Mormântul este o replică de 98 km2 a orașului Xian și este completat cu o rețea de căi navigabile şi caracteristici topografice, precum munți şi dealuri. Soldații au fost sculptați și apoi îngropați lângă mormântul împăratului cu scopul simbolic de a-l apăra în viaţa de apoi. Descoperirea oferă multe informații despre cum erau îmbrăcați și echipați soldații chinezi ai acelor vremuri și despre armele pe care aceștia le foloseau. Colecția de teracotă se află în pământ, în apropiere de Xiian (provincia Shaanxi), la mai puţin de 1 km distanţă de mausoleul dedicat primului împărat.

Mormântul Regelui Richard al III-lea

Mormântul Regelui Richard al III-lea
Mormântul Regelui Richard al III-lea

Ultimul rege al Casei Regale Plantagenet a Angliei, Richard al III-lea a avut o reputație proastă de ucigaș, escroc și acaparator de putere. De altfel, infamul rege era detestat după ce, pentru a lua tronul Angliei, el şi-a ucis ce doi nepoţi, Edward al V-lea şi Richard Shrewsbury, în turnul Londrei. După moartea sa, survenită în anul 1485, suveranul britanic a fost înhumat la biserica Greyfriars Friary, care s-a pierdut în negura istoriei. Mormântul lui Richard a rămas un mister până la proiectul „Looking for Richard” din 2012 când, la mai bine de 500 de ani de la moartea sa, acesta a fost descoperit sub o parcare modernă din Leicester. Cu ajutorul serviciilor arheologice ale Universității din orașul englez, proiectul a descoperit rămășițele umane ale lui Richard al III-lea în sit-ul fostei biserici Greyfriars Friary. Rămășițele au fost verificate și astfel s-a stabilit că îi aparțineau lui Richard al III-lea.

Cheile Olduvai

Cele mai importante 10 descoperiri arheologice din istorie
Cheile Olduvai

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice nu este un oraș pierdut ori un mormânt al unui fost lider din trecut, ci o râpă abruptă din Valea Marelui Rift din Tanzania. Cunoscută sub numele de Olduvai Gorge, această secțiune de 48 km oferă cele mai vechi dovezi referitoare la evoluția homininilor și eventuala existență a strămoșilor noștri. Rămășițele fosile găsite în Cheile Olduvai arată că speciile umane precursoare datează din urmă cu 1,9 milioane de ani, informează TheCompleteUniversityGuinde. Aici au fost găsite dovezi care arată modul în care a evoluat omul în complexitatea socială și cognitivă prin utilizarea instrumentelor de piatră și a unui stil de viață vânător-culegător. Paleontologii Louis și Mark Leakey au descoperit în anii ʼ50 în acest defileu unelte din piatră și rămășițe craniene aparținând unui Proconsul (n.n. – primat preistoric care a trăit în urmă cu peste 15 milioane de ani). Acestea şi alte descoperiri în regiune au confirmat că specia homo sapiens a ocupat acele locuri încă de acum circa 17.000 de ani.

Grota din Altamira

 Grota din Altamira
Grota din Altamira

Peștera Altamira reprezintă un exemplu fascinant de locuri unde arheologia și antropologia se întâlnesc pentru a spune o frumoasă poveste. În grota spaniolă au fost descoperite în 1879, de către un arheolog și fiica acestuia, picturi preistorice care înfățișează bizoni, cai, căprioare şi conturul unor mâini umane. Experții arheologi spun că acestea au fost realizate cu ajutorul unor cărbuni și a tincturilor de pământ și că au o vechime cuprinsă între 14.000 și 20.000 de ani. Există experți care cred că unele dintre aceste artefacte sunt cu mult mai vechi şi au fost pictate atunci când oamenii au călcat în nordul Europei, în urmă cu aproximativ 35.000 de ani. Picturile oferă o privire de ansamblu asupra vieților strămoșilor noștri foarte îndepărtați. Descoperirea a schimbat complet înțelegerea noastră în ceea ce-i privește pe oamenii preistorici despre care se credea anterior că nu aveau capacitatea intelectuală de a se exprima artistic.

Manuscrisele de la Marea Moartă

Manuscrisele de la Marea Moartă
Manuscrisele de la Marea Moartă

Un tânăr păstor pe nume Muhammed Edh-Dhib a descoperit întâmplător aceste manuscrise în anii 40 în timp ce căuta o capră rătăcită în apropiere de vechea așezare Khirbet Qumran din Cisiordania. Potrivit Societății Arheologice Biblice, aceste manuscrise ar fi fost scrise între anii 250 î.Hr. şi 68 d.Hr, fiind unele dintre cele mai vechi și cunoscute documente biblice scrise în limba ebraică. Acestea au oferit o perspectivă incredibilă pentru traducătorii biblici, oferind informații despre cum era Biblia acum 2.000 de ani și cum a fost creată de diverși oameni de-a lungul anilor. Iniţial, păstorul a găsit şapte suluri în interiorul unui vas de ceramică într-o peşteră din apropiere de Qumran, însă cercetătorii au descoperit alte peste 800 de manuscrise în 11 peșteri din zona înconjurătoare, conform Autorităţii Antichităţilor din Israel.

Statuile Moai din Insula Paștelui

Statuile Moai din Insula Paștelui

Locuitorii din Rapa Nui, care au populat în trecut ceea ce acum este cunoscută sub denumirea de Insula Paştelui, au sculptat pentru prima dată acești enigmatici monoliți uriași între anii 1250 şi 1500 d.Hr. Arheologii au descoperit abia în secolul al XVII-lea cele 887 de statui masive pe această insulă polineziană chiliană situată în Oceanul Pacific. Una dintre acestea, denumită RR-0001-156, se numără printre cele trei statui unice al căror corp este împodobit cu o serie de petroglife. La început se credea că oamenii au sculptat doar capete, însă monoliții denumiți Moai dețin și propriile trupuri și reprezintă un omagiu impresionant adus poporului Rapa Nui. Ceea ce este cu adevărat interesant la aceste statui este legenda care vorbește despre modul în care locuitorii insulei au folosit puterea divină pentru a comanda monoliților Moai să meargă.

Tezaurul din Staffordshire

Tezaurul din Staffordshire

Staffordshire Hoard reprezintă cel mai mare tezaur de metale anglo-saxone din aur, argint și alte metale prețioase care a fost descoperit vreodată. Comoara constă din peste 3.500 de piese și a fost descoperită în 2009, pe câmpul proaspăt arat care aparținea unui fermier britanic din Staffordshire, cu ajutorul unui detector de metale. Printre piesele găsite se numărau mii de piese de bijuterii granat cloisonné (obiecte de aur încrustate cu granat, o piatră prețioasă roşie), mânere de săbii din aur, cruci și altele. Majoritatea articolelor din comoara găsită în Staffordshire datează din secolul al VII-lea d.Hr., iar multe dintre acestea sunt expuse la Muzeul din Birmingham şi la Muzeul Potteries din Stoke-on-Trent. Tezaurul a fost evaluat la peste 3 milioane de lire sterline.

Foto:123rf.com/Shutterstock

Citește și:  VIDEO / Noi descoperiri arheologice la Curtea Domnească de la Târgoviște

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

floridante_ro   •   01.11.2024, 07:24

Felicitari! foarte interesant articolul si bine documentat.

Ghiocel06   •   30.10.2024, 16:24

Felicitări pentru articol! Foarte interesant!

Adrian014   •   24.10.2024, 17:21

Foarte interesant articolul

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI