Cele mai înalte vârfuri muntoase din lume depășesc 8.000 de metri, iar multe dintre ele se află și astăzi pe lista de cucerire a multor alpiniști. În România, cel mai înalt vârf muntos care poate fi escaladat depășeste 2.500 de metri și se află în munții Făgărașului.
Cuprins:
Cele mai înalte 10 vârfuri muntoase din lume
Muntele Everest – 8.848 de metri
La granița dintre Nepal și China, muntele Everest este cel mai înalt munte din lume și atinge o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. În Nepal, muntele Everest se mai numește și “Sagarmatha”, iar în Tibet muntele poartă denumirea de “Chomolongma”.
Deși cucerirea muntelui Everest este una dintre dorințele multor alpiniști pasionați, acesta a fost pentru prima dată cucerit de Tenzing Norgay, în 1953, în cadrul unei expediții britanice.
Muntele K2 – 8.611 metri
Situat între Pakistan și regiunea Karakoram din Himalaya, muntele K2 este cel de-al doilea vârf ca înălțime din lume. Este cunoscut și sub denumirea de “muntele sălbatic”, deoarece are o dificultate majoră când vine vorba de cățărare, ba chiar prezintă a doua cea mai mare rată de mortalitate în rândul celor aproape 8.000 de persoane care și-au dorit să-l cucerească. Prima cățărare reușită pe muntele K2 a fost a unei echipe italiene de expediție conduse de Ardito Desionfinally, pe 31 iulie 1954.
Muntele Kangchenjunga – 8.586 de metri
Aflat la granița dintre Nepal și India, muntele Kangchenjunga este cel mai înalt vârf din India și a dat denumirea împrejurimilor din Himalaya, care înseamnă “Cele cinci comori ale zăpezilor”. Primii care au reușit să cucerească acest vârf muntos au fost conducătorii unei expediții engleze din anul 1955, George Band și Joe Brown.
Muntele Lhotse – 8.516 metri
Se află la granița dintre Tibet, China și regiunea Khumbu din Nepal, astfel este cel mai înalt munte din lume care conectează Everestul din vârful sudic tibetan. Este muntele care a devenit celebru datorită fațadei sudice care urcă 3,2 kilometri, cu o lățime de 2,25 kilometri, astfel a devenit cea mai abruptă fațadă muntoasă din lume. Muntele Lhotse a fost cucerit pentru prima dată de elvețienii Fritz Luchsinger și Ernst Reiss, pe 18 mai 1856.
Muntele Makalu – 8.481 de metri
Este situat la granița dintre Nepal și China, la 19 kilometri sud-est de muntele Everest. A fost cucerit în anul 1954 pentru prima dată de echipa americană de expediție condusă de William Siri.
Muntele Cho Oyu – 8.201 metri
Numele muntelui se traduce din dialectul tibetan și înseamnă “zeița turcoise”. Se află la granița dintre Nepal și China și este cel mai vestic vârf al subsecțiunii Khumbu din Himalaya Mhalangur, la 20 de kilometri vest de muntele Everest. Muntele Cho Oyu a fost pentru prima dată escaladat în 1954 de către australianul Joseph Joechler și este cunoscut drept unul dintre cele mai ușoare vârfuri de escaladat datorită abordării sale directe.
Muntele Dhaulagiri – 8.167 de metri
Este poziționat fix la nord de centrul Nepalului, iar numele său provine din cuvântul sanscrit “dhawala”, care înseamnă “alb amețitor, frumos” și “giri” care înseamnă “munte”. A fost cucerit pentru prima dată în 1960 de o expediție australiano-elvețiano-nepaleză.
Muntele Manaslu – 8.163 de metri
Este poziționat la vest de centrul Nepalului, în regiunea Mansiri din Himalaya. Numele se traduce din cuvântul sanscrit “manasa“ prin “muntele spiritelor”, deoarece înseamnă “spirit” sau “suflet”. Muntele Manaslu este prima opțiune a cățărătorilor care vor să depășească 8.000 de metri altitudine.
Muntele Nanga Parbat – 8.126 de metri
Până la începutul secolului XX, Nanga Parbat a fost cunoscut sub numele “muntele ucigaș”, deoarece era destul de periculos de urcat. Astăzi a rămas tot dificil de urcat, dar nu atât de periculos, Hermann Bahl din Australia a fost primul care s-a cățărat pe acest vârf pakistanez, care se înalță deasupra Pakistanului.
Muntele Annapurna – 8.091 de metri
Este format din șase vârfuri majore, cel mai înalt este Annapurna, și se află printre vârfurile muntoase cele mai periculoase când vine vorba de cățărat, iar rata mortalității este de 40%.
A fost cucerit pentru prima dată în 1950 de Maurice Herzog și Louis Lachenal.
Alte vârfuri muntoase înalte din lume
- Gasherbrum I – Pakistan, China – 8.068 metri;
- Broad Peak – China, Pakistan – 8.047 metri;
- Shisha Pangma – China – 8.046 metri;
- Gasherbrum II – Pakistan, China – 8.035 metri;
Cele mai înalte vârfuri muntoase din România – Care este cel mai înalt vârf din România
Vârful Moldoveanu – 2.544 de metri
Este cel mai înalt vârf muntos din România, din munții Făgărașului, județul Argeș, dar este vizibil doar de pe creasta Făgărașului, deoarece majoritatea piscurilor montane din jur au peste 2.400 de metri.
Vârful Negoiu – 2.535 de metri
Este considerat unul dintre cele mai periculoase vârfuri din România și greu de cucerit din cauza pantelor abrupte. Se află în vecinătatea vârfului Moldoveanu.
Vârful Viștea Mare – 2.527 de metri
Vârful muntos Viștea Mare este principala cale de acces către vârful Moldoveanu, pe traseul care străbate întreaga creastă a Masivului Făgăraș, de la vest la est. Împreună formează o formațiune muntoasă asemănătoare unui trapez, ceea ce îi identifică foarte ușor din depărtare, din aproape orice unghi din care privești. Acestei grupări i se mai spune și “Marele Trapez” sau “Trapezul”.
Alte vârfuri muntoase înalte din România
- Vârful Parângul Mare – Munții Parâng – 2.519 metri;
- Vârful Lespezi – Munții Făgărașului – 2.517 metri;
- Vârful Cornul Călțunului – Munții Făgărașului – 2.510 metri;
- Vârful Peleaga – Munții Retezat – 2.509 metri;
- Vârful Păpușa – Munții Retezat – 2.508 metri;
- Vârful Vântătoarea lui Buteanu – Munții Făgărașului – 2.507 metri;
- Vârful Hârtopului Darei – Munții Făgărașului – 2.506 metri;
- Vârful Omu – Munții Bucegi – 2.505 metri.
Iată și alte locuri de vizitat la munte, în Românie, pe care nu trebuie să le ratezi
Sursă foto: Shutterstock.com