Plăcintă cu carne

Ingrediente: 100 g unt, 1/2 linguriţă bicarbonat, un gălbenuş, 150 g iaurt gras, sare, piper, 500 g resturi de friptură, 250 g smântână, o legătură de mărar, 50 ml ulei, o cutie ciuperci feliate, făină cât cuprinde.
Preparare: se amestecă untul moale cu sarea, gălbenuşul, iaurtul, bicarbonatul, făină cât cuprinde şi piper. Se frământă un aluat care se dă la rece 30 de minute. Friptura se taie cubuleţe şi căleşte în ulei câteva minute, apoi se adaugă ciupercile scurse, mărarul şi smântâna. Din jumătate de aluat se întinde o foaie cu care se îmbracă o tavă rotundă. Se toarnă peste ea umplutura şi se acoperă cu o foaie modelată din restul de aluat. Se dă la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte.

Quesadilla cu pui

Ingrediente: 200 g friptură de pui, două lipii, ½ ceapă mică, 100 g caşcaval ras, salsa picantă cu legume.
Preparare: se pun lipiile una peste alta într-o tigaie şi se încing bine. Se opreşte focul, se scoate o lipie, iar pe cea rămasă în tigaie se presară caşcaval, se pun bucăţele de pui, rondele subţiri de ceapă şi una-două linguri de salsa picantă. Se presară iar caşcaval şi se acoperă cu a doua lipie, presând bine cu mâna, să se lipească. Se lasă să se încingă bine, întorcând quesadilla pe ambele părţi. E gata când s-a topit caşcavalul.

Chifteluţe

Ingrediente: resturi de friptură, un morcov, două ouă, piper, sare, o ceapă, pătrunjel, ulei, câteva linguri de făină.
Preparare: se dă friptura prin maşina de tocat, se rade morcovul, se adaugă ouăle, pătrunjelul tocat, sare şi piper după gust şi ceapa tocată. Se amestecă şi se fac biluţe, care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins.

Salată

Ingrediente: resturi de friptură, o mână de salată verde mărunţită, o mână de rucola, 3-4 roşii cherry, 100 g brânză la alegere, piper, sare; pentru vinegretă – 50 ml oţet de vin, două linguri de zeamă de lămâie, o linguriţă de miere, sare, piper, 100 ml ulei de măsline.
Preparare: amestecă separat ingredientele pentru salată şi cele pentru vinegretă, apoi serveşte-le împreună.

Tocană

Ingrediente: 200 g morcovi, resturi de carne, 200 g ceapă, o ţelină, 2 cartofi, 2 căţei de usturoi, două frunze de dafin, supă de vită, apă, două linguri ulei de măsline, două linguri de făină, piper şi sare.
Preparare: se toacă toate legumele. Se căleşte ceapa tocată în ulei. Se adaugă apoi usturoiul, iar după 2-3 minute, ţelina, carnea, morcovii şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se pun frunzele de dafin, piper şi sare. După 10 minute se adaugă supa şi 200 ml de apă. Se acoperă oala şi lasă să fiarbă la foc mic un sfert de de oră. Spre sfârşit, se îngroaşă sosul cu făina dizolvată în puţină apă. Se mai fierbe 5 minute şi e gata.

Vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!

Din legume

Supă cremă


Ingrediente: legume, apă, sare, piper, unt, pătrunjel verde.
Preparare: se fierb legumele în apă, se condimentează şi se pasează. O parte dintre ele se rumenesc în tigaie, apoi se adaugă, crocante, peste supă. La sfârşit se pun puţin unt şi pătrunjel verde tocat.
Din cozonac vechi

Prăjitură

Ingrediente: 500 g cozonac vechi, 4 ouă, 4 gălbenuşuri, 400 ml smântână, 400 ml lapte, 180 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, 100 g stafide.
Preparare: se încinge cuptorul la 160 de grade şi se taie cozonacul în cuburi cu latura de două degete. Se fierb într-o oală laptele şi smântâna, la foc foarte mic. Într-un vas adânc se bat ouăle întregi cu gălbenuşurile, zahărul şi esenţa de vanilie. Apoi, se încorporează câte puţin din laptele cald. Se pune cozonacul într-o tavă antiaderentă şi se toarnă amestecul peste el, apoi se adaugă stafidele. Se lasă 2-3 minute, să absoarbă lichidul, şi se amestecă. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu spre mic. Prăjitura este coaptă când s-a legat bine, iar cuţitul introdus în mijloc iese uşor umed. Se scoate din tavă după ce s-a răcit. Se poate mânca simplă sau cu sosuri de vanilie ori de ciocolată.

Bomboane


Ingrediente: cozonac vechi, o mână de stafide, nuci, fulgi de cocos, cacao, gem.
Preparare: se mărunţeşte cozonacul uscat şi se mixează cu câteva linguri de gem, cu stafidele şi nucile măcinate. Se modelează biluţe, care se tăvălesc prin fulgi de nucă de cocos sau prin cacao.
Din pâine

Budincă


Ingrediente: 12- 14 felii de pâine fără coajă, 250 de ml lapte, două ouă, 100 ml smântână, 150 g telemea de oaie, 150 g caşcaval ras, un cârnat afumat şi uscat, două linguri de mărar tocat, unt.
Preparare: se bate laptele cu un ou. Se înmoaie pâinea în amestec şi se aşază un strat într-un vas termorezistent uns cu unt. Se amestecă telemeaua rasă cu o lingură de mărar şi se aşază peste pâine, apoi se pune un strat de felii de cârnat. Se pun iar felii de pâine şi jumătate din cantitatea de caşcaval, apoi încă un strat de cârnat. Se acoperă cu pâine şi se pune deasupra smântâna bătută cu al doilea ou şi cu restul de mărar. Se presară restul de caşcaval şi se bagă în cuptorul încins, la foc mediu, 20 de minute.

Urmărește-ne pe Google News