Fie că vorbim despre poduri de sticlă, lemn și sfoară vechi de zeci de ani, care sunt situate la zeci și chiar sute de metri înălțime, ori despre construcții moderne de ultimă generație, acestea nu-i împiedică pe turiștii de pe toate meridianele globului să le viziteze. Structurile pe care ți le vom prezenta în acest articol se numără printre cele mai înfricoșătoare din lume, potrivit Weather.com.

Podul de gheață din insula Mackinac (SUA)

Strâmtoarea Mackinac din statul american Michigan îngheață în timpul iernii, ceea ce face posibilă traversarea cu snowmobilele dinspre St. Ignace către insula Mackinac. Agențiile guvernamentale nu oferă alte informații despre starea acestui pod de gheață oricât de nesigură este traversarea acestuia.

Podul Royal George, lângă Canon City (SUA)

Podul Royal George traversează râul Arkansas în apropiere de Canon City, în statul american Colorado. Puntea podului se află la aproape 300 de metri deasupra râului pe care îl traversează și a deținut recordul pentru cel mai înalt pod din lume din 1929 până în 2001. Destinat exclusiv circulației pietonilor, acesta este alcătuit din 1.257 de scânduri de lemn și 4.100 de cabluri de oțel.

Podurile de viță-de-vie din Valea Iya (Japonia)

În îndepărtata vale Iya de Vest, una dintre cele trei văi „ascunse” ale Japoniei, se află o serie de poduri de viță-de-vie. Deși nu se știe cine le-a creat pentru prima dată, acestea ar exista în această regiune de sute de ani, în timp ce unii istorici spun că ele ar avea chiar o vechime de peste 1000 de ani, potrivit Atlas Obscura. Se crede că în această vale existau până la 13 poduri de viță-de-vie, iar la acea vreme acestea erau realizate din flori de Wisteria, care includ zeci de soiuri de viță-de-vie. Astăzi, au mai rămas doar trei astfel de poduri datorită muncii artizanilor locali pentru a le menține în viață și, deși acestea își păstrează estetica originală, structurile au fost întărite cu cabluri de oțel și au fost consolidate la fiecare trei ani cu scânduri din lemn, amplasate la o distanță de șapte centimetri una de cealaltă. Cel mai mare pod de viță-de-vie dintre cele rămase este Iya Kazurabashi, iar traversarea acestuia nu este, totuși. pentru cei slabi de inimă, deoarece încă există o înălțime de aproape 14 metri până la râu, iar traversarea podului este însoțită la fiecare pas de o senzație de balans.

Podul Eshima Ohashi (Japonia)

Podul Eshima Ohashi este un pod rutier, care se întinde pe o distanță de 1,6 kilometri peste Lacul Nakaumi și leagă orașele japoneze Matsue și Sakaiminato. Însă ceea ce îi conferă un nivel ridicat de adrenalină este faptul că acesta se poate ridica la verticală astfel încât navele să poată trece pe sub el. Structura are o înclinație de 6,1% pe partea Prefecturii Shimane și, respectiv, de 5,1% pe partea Prefecturii Tottori. Dar cum aparențele pot fi înșelătoare de cele mai multe ori, atunci când este văzut de la distanță, din lateral, de la un capăt la celălalt, podul dezvăluie, de fapt, o înclinație treptată, nicidecum unghiul ascuțit de 45 de grade care apare în fotografii.

Podul Bach Long, provincia Son La (Vietnam)

„Bach Long” deține recordul pentru cel mai lung pod cu podea din sticlă din lume. Deschis pentru public în luna aprilie 2022, acesta are o lungime de nu mai puțin de 2.073 de metri și o înălțime de 492 de metri deasupra pământului. Podul este realizat din sticlă de înaltă definiție, care este securizată și întărită, și poate suporta simultan greutatea a 450 de persoane. Înainte de inaugurare, un automobil de tip SUV a fost folosit pentru a testa rezistența podului, însă acest lucru s-ar putea să nu-i ajute pe cei care au frică de înălțime.

Podul de fier Aiguille du Midi, Rhône-Alpes (Franța)

„Cocoțat” la o altitudine de peste 3.840 de metri în Alpii francezi, de-a lungul masivului Mont Blanc, Podul de fier Aiguille du Midi oferă o priveliște cu adevărat uluitoare, una dintre cele mai pitorești din lume. Din stațiunea franceză Chamonix, turiștii pot lua telecabina până în vârf, unde terasele oferă o vedere la 360 de grade asupra Alpilor francezi, elvețieni și italieni. Însă aici iese în evidență o structură inedită, și anume o pasarelă de dimensiuni reduse, care traversează două dintre vârfurile de la Aiguille du Midi. Deși este un pod scurt, priveliștea pe care ți-o oferă acesta nu este recomandată pentru cei slabi de inimă.

Podul suspendat Charles Kuonen, Randa (Elveția)

Podul suspendat Charles Kuonen este cel mai lung pod suspendat exclusiv pentru pietoni din Munții Alpi, având o lungime de aproape 500 de metri. În punctul său cel mai înalt, podul măsoară aproximativ 85 de metri și este adesea traversat de turiștii care fac o drumeție de două zile pentru a vedea Matterhorn, Weisshorn și Alpii Bernezi. Potrivit site-ului oficial Zermatt, cei care traversează acest pod ar trebui să dea dovadă de mult curaj pentru a se putea uita prin grilajul de pe pod pentru a vedea cât de sus se află. Se recomandă ca podul să fie evitat în timpul furtunilor, mai ales când sunt însoțite de fulgere. Pe timpul iernii, podul nu este accesibil.

Podul Confederației (Canada)

Podul Confederației leagă provinciile canadiene Prince Edward Island și New Brunswick și este considerat una dintre cele mai importante realizări inginerești ale Canadei din secolul al XX-lea. Poate că nu oferă senzații tari așa cum oferă alte structuri similare, însă spaima pe care o trăiesc turiștii care îl traversează vine din faptul că podul are o lungime de aproximativ 13 kilometri și se întinde peste o apă rece ca gheața. De altfel, acest pod este cel mai lung într-un top mondial al podurilor care asigură traversarea unei ape acoperite de gheață, potrivit site-ului său oficial. Lucrările de construcție s-au întins pe patru ani, iar costurile totale s-au ridicat la un miliard de dolari. Podul a fost deschis traficului în 1997.

Podul suspendat Capilano, North Vancouver (Canada)

Podul Capilano se întinde printre copacii veșnic verzi și peste râul Capilano din apropiere de orașul Vancouver, în provincia British Columbia. Construit inițial încă din anul 1889 de un inginer scoțian, acest pod a fost construit din funii de cânepă și scânduri din lemn de cedru. În prezent, structura a fost modernizată, iar zona din jurul acesteia include un parc complet cu șapte poduri suspendate în Treetops Adventure și o pasarelă pe faleză, care se află la peste 91 de metri deasupra solului și se întinde pe o lungime de 213 metri. „Capilano” are o lungime de 140 de metri și atârnă la 70 de metri deasupra râului.

Podul Beipanjiang, provincia Guizhou (China)

Situat în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, acest pod a fost inaugurat în anul 2016, fiind în momentul de față cel mai înalt pod la nivel mondial. Podul se află la 565 de metri deasupra văii și se întinde pe o distanță de peste 1.340 de metri între orașele Liupanshui și Xuanwei. Priveliștile de pe pod sunt descurajante și dezvăluie un defileu adânc.

Podul Carrick-a-Rede, lângă Ballintoy (Irlanda de Nord)

Podul Carrick-a-Rede este un faimos pod de frânghii de lângă Ballintoy, în Irlanda de Nord, care a devenit în ultimii ani o atracție turistică foarte populară. Podul de aproape 30 de metri leagă insula Carrick-a-Rede de continent și a fost ridicat pentru prima dată de către pescarii localnici în anul 1755, potrivit site-ului National Trust. Până în prezent, nimeni nu a căzut de pe acest pod, însă unii turiști, prea speriați pentru a face o călătorie dus-întors peste pod, au fost nevoiți să fie scoși de pe insulă cu barca.

Podul U Bein, Amarapura (Myanmar)

Podul U Bein, care se întinde pe o lungime de 1.200 de metri peste lacul Taugthaman din Amarapura, este cel mai lung pod din lemn de tec din lume. Un adevărat simbol în Myanmar, podul a fost construit la mijlocul anilor 1800 de către primarul orașului, U Bein, care a salvat în acest fel trunchiurile de tec care nu au fost folosite la vechiul palat în timpul mutării acestuia la Mandalay. Podul nu are grinzi, iar anii și-au pus amprenta asupra unor piloni, care au necesitat înlocuirea cu unii din beton.

Descoperă şi alte poduri celebre din lume pe care să le vizitezi!

Urmărește-ne pe Google News