Cuprins:
Și, totuși, în lume există astfel de locuri în care este foarte greu de ajuns, aflându-se efectiv la capătul Pământului, așa cum obișnuiau să spună vechii marinari.
În acest articol îți vom prezenta o listă cu cele mai izolate localități de pe glob, de la sate și așezări situate în jungla amazoniană, până la cele din Tibet sau Groenlanda, veritabile paradisuri tropicale, deşerturi și zone cu temperaturi extrem de scăzute.
Care sunt cele mai izolate așezări din lume
Supai (SUA)
Acest sătuc din Marele Canion (Arizona) are o populație de circa 200 de oameni. Se poate ajunge pe jos, escaladând în jur de 13 km de stânci, călare pe măgar ori cu elicopterul, după cum informează publicația Insider, iar distanța până la cel mai apropiat magazin alimentar este de 190 de kilometri. De aproximativ 800 de ani aici locuiesc indieni care luptă pentru a proteja și a salva peisajul, flora și fauna din Grand Canyon.
Alert (Canada)
Acest micuț orășel canadian este situat la mai puțin de 1.000 km de Polul Nord, fiind considerată cea mai nordică zonă din lume care este locuită permanent. Cea mai apropiată localitate este un mic sat pescăresc, care este situată la o diatanță de… 2.500 km. Aici funcționează o stație meteo, un laborator, unaeroport și un sistem pentru obținerea informațiilor pentru armata canadiană. De altfel, militarii reprezintă principala populație.
La Rinconada (Peru)
Este considerat oraşul situat la cea mai mare altitudine din lume, și anume 5.100 de metri, în inima Anzilor Peruvieni. Acesta este situat pe un gheţar permanent şi poate fi atins doar cu o maşină rezistentă de teren, pe un traseu foarte dificil. Oraşul s-a format în jurul unei mine de aur, astfel că întreaga industrie, dar şi comerţul local, sunt bazate exclusiv pe procesarea şi pe vânzarea aurului în diferite forme. Chiar și minerii care lucrează acolo sunt plătiți în aur.
Insula Tristan da Cunha
Situat la 2.800 de kilometri distanţă de costa sud-africană, grupul de insule Tristan da Cunha este cu siguranţă izolat. Din grup fac parte șase insule: Tristan Da Cunha (insula principală), Insula Inaccesibilă, Insula Nightingale, Middle, Stoltenhoff şi Gough. Acest teritoriu britanic numără circa 300 de locuitori, care au în comun 15 strămoși: opt bărbați și șapte femei. Accesul este posibil doar pe apă, fiind înconjurat pe o rază de mii de kilometri doar de apele Oceanului Atlantic. Numele vine de la exploratorul care l-a zărit pentru prima dată în larg în anul 1506.
Oymyakon (Rusia)
Situată în nord-estul republicii Yakutia, Oymyakon nu este doar una dintre cele mai izolate localități din lume, ci este și cel mai friguros loc de pe planetă. În timpul lunilor de iarnă temperatura scade până la –50°C, ceea ce i-a atras supranumele de „polul gerului”. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost –71,2°C. Deplasarea prin oraș este practic imposibilă din cauza vremii, dar chiar și așa aici locuiesc circa 400 de persoane.
Mêdog (China)
Acest orășel este situat în Motuo, o regiune tibetană încă neatinsă de lumea modernă. Aici nu a existat nici un fel de drum până în 2013, atunci când a fost construit primul drum prin care se lega de alte localităţi. Până atunci era complet izolat, iar cei peste 10.000 de locuitori nu beneficiau de servicii medicale şi nici nu aveau acces la educaţie. Şoseaua este deschisă doar 8 luni pe an din cauza condiţiilor meteorologice, oraşul fiind situat la peste 4.000 m altitudine. Iarna, singurele mijloace de transport disponibile sunt caii.
Peninsula Cape York (Australia)
Situată în nordul Australiei, peninsula Cape York este unul dintre cele mai primitive şi mai nedezvoltate locuri de pe glob. Are o populație de 18.000 de locuitori, care este formată aproape în întregime din aborigeni. Singurul mod în care se poate ajunge aici este un veritabil safari cu o maşină de teren sau cu elicopterul. În plus, drumul către Cape Yok este închis pe durata sezonului ploios din cauza inundațiilor masive și a viiturilor care se formează brusc.
Kalaupapa (Hawaii)
În 1866, în timpul domniei regelui Kamehameha, legiuitorul din Hawaii a adoptat o lege prin care Kalaupapa a fost desemnată colonie pentru bolnavii de lepră, iar de atunci locuitorii trăiesc în continuare izolați aici. În 2015 pe această insulă locuiau doar 16 persoane, toți foști pacienți, iar cel mai tânăr dintre aceștia avea 73 de ani. Aceștia s-au obișnuit atât de mult în acest loc încât au refuzat să se întoarcă în comunitate. Unicul mod de a ajunge pe insulă este avionul.
Stația McMurdo (Antarctica)
McMurdo este o staţie de cercetare din sudul Insulei Ross, aflată sub conducerea United States Antarctic Program. Aici trăiesc 1.200 de oameni de ştiinţă şi muncitori, care trăiesc în cele 100 de clădiri de pe stația McMurdo, care, astfel, a devenit un veritabil oraşel, cel mai mare din Antarctica. A fost construit și un mic aeroport, care este deservit de 3 avioane.
Ittoqqortoormiit (Groenlanda)
Fondată în 1925 de către emigranţii din Tasiilaq şi din vestul Groenlandei, Ittoqqortoormiit este o localitate uitată de civilizație. Cele aproximativ 450 de persoane care locuiesc temporar aici au ca ocupație principală pescuitul şi, ocazional, vânătoarea balenelor, a focilor şi a urşilor polari. Dacă cineva dorește să viziteze această așezare trebuie să parcurgă un drum anevoios care include avion, barcă și elicopter și care poate fi parcurs doar într-o scurtă perioadă din an, în timpul celor trei luni când nu este chiar totul înghețat.
Foto:Shutterstock
Citeşte şi : Care sunt cele mai sumpe orașe pentru locuit, în 2022
XShadowX • 27.05.2024, 08:47
foarte interesant acest articol! Alert - si numele ii spune sa stai departe :)