Cuprins:
Acesta este cel mai popular mijloc de transport pe distanțe lungi, fiind capabil să transporte oameni și mărfuri mai rapid și mai sigur comparativ cu transporturile rutier, feroviar sau maritim.
Lumea în care trăim este într-o continuă dezvoltare tehnologică și umană, iar aeroporturile urmează acest trend. Astfel, marile orașe ale lumii s-au adaptat rapid și au construit noi aeroporturi ori le-au extins pe cele deja existente.
Drept urmare, pe toate meridianele globului au apărut în vechile aeroporturi facilități de transport mai mari și mai bine dotate, piste mai lungi și terminale mai încăpătoare. În același timp, au fost construite și noi aeroporturi, principale sau secundare, în regiunile unde traficul aerian aglomerat o cere.
În cele ce urmează îți prezentăm un top 10 al celor mai mari aeroporturi care există la ora actuală în lume, după suprafața ocupată.
Care sunt cele mai mari 10 aeroporturi din lume?
Aeroportul este principala poartă aeriană a unei țări. Acesta este un adevărat „orășel” de sine stătător, care a fost dezvoltat pentru a asigura logistica și infrastructura pentru avioane, pentru gestionarea tranzitului de pasageri și de marfă și pentru a putea găzdui zeci de mii de pasageri zilnic.
10. Suvarnabhumi International (Bangkok , Thailanda) – 32,4 km2
A fost inaugurat în 2006 și este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Asia de Sud-Est. Are trei terminale (două pentru zboruri internaționale și unul pentru zboruri interne) și două piste paralele de 3.700 și, respectiv, 4.000 de metri. Găzduiește 95 de companii aeriene și a devenit hub principal pentru Thai Airways, Thai Smile, Bangkok Airways și Thai VietJet.
9. Cairo International (Cairo, Egipt) – 36,3 km2
Situat în Heliopolis, Aeroportul Internațional din Cairo și-a început activitatea în anul 1945. Este cea mai aglomerată poartă aeriană din Egipt și un hub principal pentru companiile Egypt Air și Nile Air. Are patru terminale, dintre care trei permanente și unul cu regim sezonier, care preia surplusul de activitate de la celelalte terminale. Există trei piste cu lungimi între 3.000 și 4.000 de metri.
8. Shanghai Pudong International (Shanghai, China) – 39,1 km2
Aeroportul și-a început serviciile comerciale în 1999. Are două terminale principale pentru pasageri, iar un al treilea este în curs de construire. De asemenea, aeroportul din Shanghai are patru piste cu lungimi între 3.400 și 3.800 de metri, iar alte două urmează să fie construite. Anual, peste 35 de milioane de pasageri îi trec pragul.
7. George Bush Intercontinental (Houston, SUA) – 44,5 km2
A fost inaugurat în 1969 sub numele de „Aeroportul Intercontinental Houston”, însă a fost redenumit în 1997 după numele celui de-al 41-lea președinte al SUA, George H.W. Bush. Aeroportul din Texas are cinci terminale și tot atâtea piste operaționale, iar anual circa 45 de milioane de pasageri îl tranzitează.
6. Beijing Daxing International (Beijing, China) – 46,6 km2
Supranumit „Steaua de mare”, aeroportul din Beijing este cel mai mare aeroport din lume care are o singură clădire. A fost deschis în 2019 și ar fi devenit unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume dacă nu ar fi fost pandemia de Covid-19. În prezent, este a doua poartă aeriană internațională din metropola chineză, cu zboruri către peste 120 de destinații mondiale.
5. Washington Dulles International (Washington, SUA) – 52,6 km2
Deumit după John Foster Dulles, al 52-lea secretar de stat al SUA, aeroportul din Washington și-a început operațiunile în 1962. Acesta găzduiește aproximativ 60.000 de pasageri zilnic care zboară zilnic către mai mult de 125 de destinații din întreaga lume. Există un terminal principal și două clădiri secundare, precum și patru piste.
4. Orlando International (Orlando, SUA) – 53,8 km2
Aeroportul din Florida este tranzitat în medie de 40 de milioane de persoane în fiecare an și oferă peste 135 de destinații atât în SUA, cât și dincolo de granițele țării. Are peste 50 de restaurante și 60 de magazine. Cu un trafic de 40,4 milioane de pasageri în 2021, Orlando Internațional s-a clasat pe locul 7 în 2021, însă aceasta a fost cea mai mare creștere față de anul anterior (+86,7%), când ocupase poziția 27.
3. Dallas/Fort Worth International (Dallas, SUA) – 69,6 km2
Aeroportul Dallas/Fort Worth a intrat în serviciul operațional în 1974. Pentru a-ți face o ideea în ceea ce privește dimensiunile sale, suprafața ocupată este mai mare decât cea a insulei Manhattan din New York. Există cinci terminale, unul dintre acestea fiind ocupat în totalitate de American Airlines. Aeroportul are șapte piste, iar patru dintre ele sunt mai lungi de 4.000 de metri, situație nemaiîntâlnită nicăieri în lume.
2. Denver International (Denver, SUA) – 135,7 km2
Aeroportul Internațional Denver a fost inaugurat în 1995. Acesta este hub pentru United Airlines și Frontier Airlines, de asemenea o bază pentru Southwest Airlines. Dispune de un terminal principal și șase piste, este tranzitat de aproape 60 de milioane de pasageri în fiecare an și generează venituri anuale de peste 26 de miliarde de dolari.
1. King Fahd International (Dammam, Arabia Saudită) – 776 km2
Aeroportul Internațional King Fahd, cunoscut și sub numele de Aeroportul Dammam, a fost deschis în 1999. Servește ca hub pentru Saudia, SaudiGulf Airlines și Flynas și are două piste și trei terminale, cel principal cu șase etaje operând zboruri internaționale și interne. Terminalul Aramco deservește companiile aeriene private operate de Saudi Aramco. Terminalul Regal deservește familia regală din Arabia Saudită, oaspeții acesteia și oficialii guvernamentali. Aeroportul Dammam a intrat în Guinness Book of World Records ca fiind cel mai întins aeroport din lume, cu 776 km2 în condițiile în care suprafața orașului este de 800 km2. De asemenea, suprafața aeroportului este mai mare decât țara vecină, Bahrain.
Citește și: Cele mai instagramabile locuri din România
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!