Cuprins:
Cu toate acestea, există anumite obiecte și zone din bucătărie care tind să fie ignorate, deși pot fi cele mai murdare. Într-o bucătărie există anumite obiecte și spații care sunt ca un magnet pentru murdărie, iar noi îți vom spune care sunt acestea.
Ce faci ca să ai o bucătărie impecabilă
Chiar și cea mai cochetă și modernă bucătărie poate să fie plină de germeni și de bacterii, care își găsesc loc în zone în care nu ai bănui că acest lucru este posibil. Este important să ne gândim care sunt acele obiecte și locuri pe care le folosim cel mai des în bucătărie și care, în acest context, s-ar putea murdări cel mai mult și cel mai repede. Primele care ne vin în minte ar trebui să fie blatul de lucru, mânerele dulapurilor sau ale electrocasnicelor, chiuveta, bureții de vase sau sticlele de apă reutilizabile.
De aceea, trebuie să fim conștienți de faptul că, profitând de condițiile de umiditate, căldură și murdărie din bucătărie, multe dintre aceste suprafețe sunt medii ideale care favorizează dezvoltarea și reproducerea diferitelor microorganisme, inclusiv Salmonella, E. coli, Campylobacter, Shigella sau Listeria. În același timp, trebuie să știi că nici un virus și nici o bacterie nu poate să supraviețuiască pe suprafețe a căror umiditate este mai mică de 10%. În aceste condiții, pentru a preveni acumularea murdăriei, precum și pentru a ne proteja împotriva bacteriilor nocive, este foarte important să identificăm și să curățăm aceste obiecte și locuri din bucătăria noastră, relatează The Spruce.
Care sunt cele mai murdare obiecte și locuri din bucătărie
Atunci când vorbim despre cele mai afectate locuri de microbi și de bacterii din casă, cei mai mulți ar fi tentați să creadă că baia este pe primul loc. Cu toate acestea, chiar dacă și aceasta are zonele ei predispuse la murdărie, cea mai expusă încăpere dintr-o locuință din acest punct de vedere rămâne bucătăria. În cele ce urmează îți spunem care sunt cele mai murdare obiecte și locuri dintr-o bucătărie.
Mânerele și butoanele electrocasnicelor
Mânerele mobilei din bucătărie și butoanele aparatelor electrocasnice sunt adeseori neglijate, însă sunt unele dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie. Pe cât de des sunt ele utilizate, pe atât de puțin sunt curățate aceste obiecte. Riscul de contaminare crește în momentul în care manipulezi alimente crude după ce ai atins aceste suprafețe.
Pentru curățarea eficientă a mânerelor și butoanelor aparatelor electrocasnice se recomandă utilizarea unor soluții dezinfectante. Aceasta se aplică și se șterg suprafețele cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie. Este important să repeți acest proces cel puțin o dată pe săptămână.
Chiuveta de bucătărie
Deși la prima vedere pare că fluxul constant de apă ar putea menține chiuveta din bucătărie curată, în realitate, aceasta poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea și reproducerea bacteriilor. Microbii și alte microorganisme se pot acumula pe suprafața chiuvetei, în special în jurul zonelor de unire cu blatul din lemn, în jurul scurgerii, dar și pe sita de scurgere care reține resturile de mâncare. Acesta este și motivul pentru care se recomandă să dezinfectezi chiuveta după fiecare utilizare. De asemenea, este important să cureți și mânerele și robinetul deoarece acestea sunt frecvent stropite cu apă și cu resturi alimentare. Șervețelele dezinfectante de unică folosință pot fi utile în acest scop, și anume de a elimina bacteriile de pe toată suprafața chiuvetei, relatează sursa citată anterior.
Bureții, periile și cârpele
Bureții de bucătărie, periile și cârpele pe care le folosești în bucătărie pot reprezenta tot atâtea medii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor în cazul în care nu sunt curățate în mod corespunzător și dacă sunt folosite prea mult timp. Aceste obiecte pot deveni gazde pentru până la 10.000 de bacterii pe o suprafață de 2,5 centimetri pătrați, beneficiind de umiditatea și de resturile alimentare prezente pe ele. Pentru curățarea lor se poate folosi apă fierbinte și detergent de vase, iar înmuierea lor pentru o perioadă poate fi de asemenea utilă. Dacă deții o mașină de spălat vase, un ciclu scurt poate să constituie o altă soluție pentru eliminarea bacteriilor. În plus, înmuierea în oțet pentru cel puțin 20 de minute poate ajuta la curățarea și eliminarea microorganismelor. Periile cu peri din nailon sunt o opțiune mai igienică pentru spălarea vaselor, deoarece nu acumulează atât de multe bacterii.
Frigiderul
Frigiderul poate fi un alt mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare sănătății, în cazul în care acesta nu este curățat și igienizat corespunzător. Este important să speli în mod frecvent sertarele frigiderului pentru a preveni contaminarea cu reziduuri alimentare. De asemenea, scurgerile din diversele ambalaje pot aduna murdărie pe rafturi și pe marginile pereților frigiderului, ceea ce poate deveni la un moment dat dificil de curățat. Pentru curățarea frigiderului și eliminarea bacteriilor este recomandat să scoți rafturile și să le speli cu detergent de vase și apă fierbinte, apoi să le dezinfectezi cu o soluție pe bază de alcool. Înainte de a le pune la loc, ai grijă să ștergi suprafața interioară a frigiderului cu șervețele dezinfectante.
Tocătorul de lemn
Tocătoarele, în special cele din lemn, pot să acumuleze bacterii în crăpăturile care se formează pe suprafața lui. De aceea, este recomandat să folosești cel puțin două tocătoare, unul pentru legume și fructe, iar altul pentru carne deoarece, în acest fel, vei preveni contaminarea încrucișată. Pentru curățarea tocătorului se recomandă folosirea apei fierbinți și a detergentului de vase, urmată de clătire cu apă fierbinte și uscarea completă, eventual cu un prosop de bucătărie. Bacteriile își favorizează creșterea și dezvoltarea în medii calde, astfel că tocătorul trebuie să ajungă la temperatura camerei.
Electrocasnicele mici
Apa care rămâne în electrocasnicele mici, cum ar fi cafetiera, poate fi un mediu ideal pentru apariția bacteriilor și a mucegaiului. Este foarte important să cureți aceste aparate după fiecare utilizare sau cel puțin o dată pe săptămână. Apa caldă și detergentul de vase pot fi folosite pentru curățarea acestora, însă întotdeauna asigură-te că le vei clăti bine cu apă fierbinte.
Cutiile, pungile și sticlele reutilizabile
Ori de câte ori reutilizezi diverse cutii, sticle și pungi pentru cumpărături poate să sporească riscul de contaminare încrucișată cu bacterii. Acestea ar trebui să fie curățate cu apă fierbinte și uscate complet înainte să fie reutilizate. Dacă ai o mașină de spălat vase, aceasta poate să fie utilă pentru curățarea corectă a acestor ambalaje. În același timp, se recomandă să utilizezi astfel de obiecte reutilizabile separat pentru diverse categorii de alimente, cum ar fi fructe și legume, carne și, respectiv produse ambalate.
Blatul de bucătărie
Blaturile de bucătărie sunt locuri care nu trebuie neglijate dacă vrei ca bucătăria ta să fie curată. Astfel, acestea trebuie curățate cu mare atenție deoarece pot acumula murdărie, bacterii, microbi și alte microorganisme. Înainte de a începe pregătirea mâncării, suprafața blatului de bucătărie ar trebui dezinfectată integral, inclusiv colțurile și spațiile ascunse de sub aparatele electrocasnice și marginile dintre blat și aragaz, adică zonele unde se pot dezvolta bacteriile.
Râșnițele de sare și de piper
Râșnițele de sare și de piper se numără printre cele mai utilizate obiecte dintr-o bucătărie motiv pentru care pot deveni foarte murdare. Pentru curățarea lor, se recomandă o spălare minuțioasă, urmată de dezinfectare cu substanțe antibacteriene pentru a menține igiena.
Borcanele cu condimente
Deși s-ar putea să-ți pară imposibil, „Journal of Food Protection” a publicat un studiu care a relevat faptul că borcanele cu condimente din bucătăriile casnice au cele mai ridicate și mai concentrate niveluri de contaminare încrucișată, scrie Delish. Acest lucru se poate întâmpla fie când pregătești carnea de pui, de porc sau de vită și pui mâna pe borcanul cu condimente, fie atingi un condiment uscat dintr-un borcan cu mâinile care tocmai au manipulat legume crude care au fost depozitate în sertarele potențial contaminate ale frigiderului. De aceea, trebuie să cureți în mod regulat partea exterioară a borcanelor de condimente cu apă caldă și săpun și, pe de altă parte, să măsori în prealabil dozele de condimente în recipiente separate de mici dimensiuni înainte să manipulezi carnea ori legumele crude din frigider.
Deschizătorul de conserve
Deschizătorul de conserve, un dispozitiv banal, poate să fie unul dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie. Acesta trebuie să fie curățat după fiecare utilizare pentru a evita dezvoltarea microorganismelor.
Suportul pentru cuțite
Acesta este un alt loc unde se pot aduna resturi alimentare și bacterii, mai ales dacă este din lemn. În suport se așează cuțitele umede și se scurg, iar apa și umiditatea din el ajută bacteriile să se dezvolte. De aceea, de fiecare dată când speli un cuțit și îl pui în suport, asigură-te că acesta este curat și uscat.
Vezi şi cele mai murdare locuri de pe corpul uman!