De la locurile la care ne întorceam pentru a dormi, casele noastre au devenit, în 2020, locuri pentru reconectare, muncă și relaxare. Cel mai nou raport IKEA despre relația oameilor cu casele lor ne arată care sunt noile tendințe în reamenajarea caselor și pe ce pun preț românii.

Cele mai noi tendințe în amenajarea locuințelor. Ce arată studiile despre ce s-a schimbat în 2020 în casele românilor (Publicitate)

În 2020, românii și-au reamenajat casele în funcție de noile nevoi pe care le-a adus pandemia – mai mult gătit acasă, mai mult timp petrecut cu cei mici – sau de pasiuni, că e vorba de spații pentru relaxare sau hobby-uri.

Cu economiile realizate prin faptul că toată lumea își petrece aproape tot timpul acasă (gata cu banii cheltuiți pe transport sau mesele în oraș), micile proiecte de reamenajare au fost, în sfârșit, posibile.

Cel mai recent raport realizat IKEA despre viața acasă, Pulse Report #2, ne arată că, pentru români, confortabil, multifuncțional și sustenabil sunt cuvintele cheie care definesc tendințele în amenajarea caselor.

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Cele mai noi tendințe în amenajarea locuințelor. Ce arată studiile despre ce s-a schimbat în 2020 în casele românilor (Publicitate)

Situația în lume

Noua situație globală a acestui an a redefinit mai multe aspecte legate de locuire. În primul rând, toată lumea a acordat mai multă atenție optimizării spațiului din propria locuință. Și faptul că a trebuit să lucrăm de-acasă mai multe luni a determinat multe reamenajări.

Alți factori au fost nevoia de relaxare și deconectare, de separare a spațiilor muncă – viață personală, nevoia de mișcare (fitness, yoga), gătitul în propriile bucătării, în siguranță, dar și educația copiilor de-acasă, din fața ecranelor digitale.

Toate aceste activități desfășurate în interiorul aceluiași spațiu, de mai mulți membri ai familiei în același timp, a adus o serie de provocări, dar și schimbări pozitive în stilul de viață.

Cele mai noi tendințe în amenajarea locuințelor. Ce arată studiile despre ce s-a schimbat în 2020 în casele românilor (Publicitate)
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

Ce schimbări a adus în viețile românilor timpul petrecut acasă

“Din luna martie și până la mijlocul lunii mai, pereții propriei case păreau în mod paradoxal și cei mai siguri și protectori, dar și cei mai apăsători. Ne-am dat seama devreme că situația nu se va schimba foarte repede, așa că ne-am împrietenit mai mult cu propria casă. Soția a venit cu ideea de a rearanja mobila, ne-am ocupat de câteva reparații minore pe care le tot amânam, dar am decis de comun acord să nu cumpărăm nimic nou pentru casă, pentru că nu aveam nicio idee despre impactul economic. Apoi ne-am dat seama că stând acasă, reușim să economisim, iar recent am schimbat toată mobila de bucătărie. Suntem o familie cu 3 copii, așa că gătitul a fost o provocare, dar acum putem spune că suntem mult mai atenți cu alimentația, mâncăm mai sănătos și mai gustos, într-un mediu mai plăcut.“ ne-a spus Emil, care lucrează în domeniul turismului.

Și în lume situația e asemănătoare. Oamenii sunt acum mai conștienți de importanța stării de bine și de crearea unei vieți mai sănătoase și mai confortabile acasă. Asta reiese din cel mai recent raport IKEA despre viața acasa, Pulse Report #2, ai cărui respondenți din mai multe țări au declarat că vor încerca să acorde mai multă atenție unui ritm de viață mai lent și mai sănătos și că vor continua să lucreze la potențialul spațiilor lor, făcând schimbări care îi vor ajuta să își echilibreze munca, viața personală și noile roluri, toate sub același acoperiș.

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

“În martie, când am început să lucrăm de-acasă, începusem să schițăm un plan de reamenajare, astfel încât să putem lucra amândoi în liniște și să fim la fel de eficienți ca la birou. Aveam pregătit un buget și acum și timp, spre deosebire de anul trecut. Am început planificarea și calculele, însă la scurt timp am aflat că vom fi părinți, așa că am schimbat rolurile pe care le atribuisem camerelor și ne-am reorientat de la birouri mai mari, la amenajarea dormitoarelor, mai ales că vom avea 2 gemene și spațiul nu este foarte generos. După mai multă analiză, ne-am dat seama că cel mai eficient ar fi să schimbăm toată mobila, din întreaga casă, iar acum suntem în plin proces.” ne-a spus Mihaela, angajată în sănătate privată, București.

Românii preferă să fie proprietari, invers față de Europa

România e țara proprietarilor, nu a chiriașilor. În celelalte țări europene, lucrurile stau pe dos. Specialiștii spun că tendința românilor de a prefera să-și cumpere o casă, nu să o închirieze, ține de nevoile românilor de a-și asigura stabilitatea și confortul. Dar locuiesc românii, într-adevăr, mai bine?

Cele mai noi tendințe în amenajarea locuințelor. Ce arată studiile despre ce s-a schimbat în 2020 în casele românilor (Publicitate)

Studiile făcute de Institutul Național de Statistică arată că, din 2014 și până în prezent, suprafața medie locuibilă e în continuă scădere. Suntem proprietarii, dar casele noastre sunt tot mai mici. Și atunci, cum stăm cu confortul? Cheia stă în folosirea la maximum a spațiului pe care-l avem la dispoziție, cum ar fi prin folosirea unor piese de mobilier multifuncționale.

De altfel, pentru a spori confortul vieții de-acasă sau pentru situații neprevăzute, specialiștii IKEA recomandă mobilier modular și piese multifuncționale.

“Perioada recentă ne-a arătat cât de importantă este flexibilitatea, versatilitatea în transformarea rapidă a spațiilor, iar recent, echipele de design IKEA au lansat pe piață colecții adaptate noii realități. De exemplu, colectia RÅVAROR pune acent pe mutare facilă, atât într-o nouă casă, cât și mutarea cu usurință a diverselor piese de mobilier în interiorul aceluiași spațiu. O comodă de depozitare pe roți poate deveni o băncuță care suplimentează locurile la o masă luată în familie, iar apoi poate fi inserată sub masă, pentru a crea spațiu de mișcare. O masuță de cafea pe roți servește și ca spațiu de depozitare. Colecția cuprinde și o mini-bucătărie, care ocupă foarte puțin spațiu.” ne-a spus Theodor Nica, Manager de Comunicare si Design Interior IKEA Romania.

În toată această perioadă, nu numai atenția acordată sănătății personale a fost mai mare, dar și cea acordată sănătății planetei: conform unui studiu publicat de McKinsey și desfășurat în luna aprilie, în rândul a 2.000 de persoane din Marea Britanie și Germania, 67% dintre respondenți au declarat că s-au apucat să recicleze și 57% că au făcut diverse schimbări în stilul de viață, prin care să aibă o amprentă asupra mediului mai redusă.

Iar atenția marilor retaileri este îndreptată în aceeași direcție. De exemplu, IKEA a mai lansat recent SAMMANKOPPLA, o colecție limitată de produse cu designul inspirat de reciclarea, reutilizarea și reproiectarea creativă – o viziune în care orice poate fi potrivit sau îmbinat, pentru că imperfecțiunea poate fi perfectă, ca de exemplu cea a unei lămpi create dintr-o sticlă veche de plastic reciclată. Piesele nu fac rabat de la multifuncționalitate și îmbină stilul urban din Bangkok cu expertiza de mobilier pentru acasă IKEA.

“Sunt pasionat de muzică și viniluri și aveam nevoie de mai mult spațiu pentru niste boxe mai mari. Deși apartamentul este destul de mare, aproximativ 70 de mp, am realizat că livingul era prea încărcat pentru o atmosferă potrivită în care să ascult muzică, așa că am vândut una dintre mese pe Olx, am dus la țară o canapea și câteva obiecte mici de mobilier și am pus un tapet pe unul dintre pereți. Soția a amenajat balconul cu un balansoar și câteva plante, astfel încât am putut să mă relaxez după o perioadă cu multe deplasări în afara țării, destul de îndepărtate și obositoare.” ne-a declarat Alexandru, angajat în IT, din București.

Pe rețelele de social media, am văzut în toată această perioadă multe imagini postate cu diverse colțuri verzi ale casei, colțuri de lectură (vânzarile de carte raportate arată și ele creșteri) sau balcoane reamenajate, iar cei mai norocoși și invidiați au fost proprietarii de case la țară sau în afara orașelor.

Dacă interesul pentru astfel de locuințe va crește pe piața imobiliară, vom vedea în viitorul apropiat, cert este ca majoritatea spațiilor de locuit au fost într-o măsură mai mare sau mai mică modificate sau reamenajate.

Dacă înainte vedeam locuințele personale mai mult ca loc de tranzit, dedicat în cea mai mare parte odihnei de peste noapte, astăzi sunt percepute ca loc de reconectare, muncă și relaxare în același timp.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI