Venerabila doamnă – pilula – e trecută binişor de 60 de ani
Istoria contraceptivelor orale începe în jurul anilor 1950 în SUA, când prima pastilă contraceptivă avea o concentraţie de 150 micrograme de estrogen. Abia în anii 2000 apar contraceptivele hormonale care scad cu 90% cantitatea de estrogen conţinută de prima pilulă.
Lider al noii generaţii: inelul vaginal
Contraceptivele de nouă generaţie, cum ar fi inelul vaginal, conţin cea mai mică doză de estrogen necesară pentru o eficienţă optimă. În plus faţă de protecţia împotriva unei sarcini nedorite, inelul vaginal protejează şi împotriva cancerului ovarian şi de endometru, evitând dereglările hormonale.
”Cea mai nouă metodă de contracepţie disponibilă în România în acest moment este inelul vaginal; acesta este dispozitivul cu cea mai mică doză de pe piaţă, de 15 micrograme, cu administrare vaginală şi cu eficienţă de 99,7%, exact ca în cazul pastilei contraceptive administrate pe cale orală. Spre deosebire de contraceptivele patile, reacţiile adverse ale inelului vaginal sunt reduse, iar administrarea are loc doar odată pe lună, ceea ce aduce un plus de siguranţă pacientei”, a explicat dr. Adina Lungu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar Bucureşti, cu prilejul Zilei Mondiale a Contracepţiei.