Descoperă care sunt cele mai periculoase specii de rechini și în ce ape se găsesc:

Cele mai periculoase specii de rechini

Rechinii au o reputație înfricoșătoare, aceea că atacă oamenii în ape mai mult sau mai puțin calde și adânci. Cu toate acestea, loviturile de fulger ucid mai mulți oameni în Statele Unite decât rechinii. Chiar dacă sunt animale periculoase și de-a lungul timpului s-au întâmplat multe tragedii, potrivit statitsticilor, acest lucru se întâmplă totuși rar.

Iată care sunt cele mai periculoase specii de rechini:

Marele rechin alb

Cele mai periculoase specii de rechini - Marele Alb
Cele mai periculoase specii de rechini – Marele Alb

Marii rechini albi sunt cei mai agresivi rechini din lume, s-au înregistrat 333 de atacuri asupra oamenilor, dintre care 52 fiind fatale.

Fiind un pește cu o rază de acțiune mare, rechinul alb, trăiește atât în Oceanul Pacific , cât și în oceanele Atlantic și Indian , de la tropice până la cercurile polare. Acest rechin este găsit de obicei în apele adânci ale platformei continentale.

Imagini cu banii puși de un pacient pe biroul lui Nelu Tătaru, despre care procurorii susțin că sunt șpagă luată de fostul ministru al sănătății
Recomandări
Imagini cu banii puși de un pacient pe biroul lui Nelu Tătaru, despre care procurorii susțin că sunt șpagă luată de fostul ministru al sănătății

Includerea acestei specii printre cele mai periculoase nu este probabil o surpriză, deoarece filmele, în special Jaws, și emisiunile de televiziune vorbesc despre agresivitatea lor. La nivel mondial, Marele Alb este responsabil pentru aproximativ ⅓ până la jumătate din cele peste 100 de atacuri de rechini pe an, clasându-i pe locul unu ăn topul celor mai agresive specii de rechini.

Adevărul este că, atunci când un mare rechin alb observă un înotător sau un surfer de jos, s-ar putea să nu-l poată diferenția de mâncarea lor preferată: focile.

Rechinul tigru

Rechinul tigru
Rechinul tigru

Un rechin-tigru își ia numele de la dungile întunecate de pe corp când este mai tânăr, care se estompează odată cu maturitatea. Femelele sunt mai mari decât masculii și pot cântări peste 2.000 de kilograme.

Este al doilea cel mai periculos rechin, după marele alb, dar și al doilea în ceea ce privește numărul de atacuri asupra omului.

Poate fi întâlnit în apele mărilor temperate, tropicale și subtropicale. Populează apele mărilor, golfurilor, sau estuarelor în căutare de hrană. Înoată în Golful Mexic, America de Sud, Africa, China, Honk Kong, India, Australia și Indonezia.

Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Judecătorii au schimbat încadrarea faptei și poate primi o pedeapsă mai mică
Recomandări
Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Judecătorii au schimbat încadrarea faptei și poate primi o pedeapsă mai mică

Rechinii tigru se hrănesc mai ales noaptea, aproape de țărm și mănâncă cea mai variată gamă de pradă dintre toți rechinii, inclusiv: pește, păsări, țestoase, delfini, șerpi de mare, crustacee. Rechinii tigru mănâncă aproape orice, viu sau nu. Dinții rechinului-tigru sunt neobișnuit de zimțați și majoritatea sunt îndreptați în direcții diferite. Această armă îi dă avantajul cu prada, deoarece poate tăia cu ușurință scoici și oase. La fel ca majoritatea rechinilor, rândurile sale de dinți sunt înlocuite pe tot parcursul vieții.

Rechinul taur

Cele mai periculoase specii de rechini - rechinul taur
Cele mai periculoase specii de rechini – rechinul taur

În Statele Unite, rechinii taur se găsesc în largul coastei de est și în Golful Mexic. Sunt extrem de agresivi și pot fi găsiți și în apa dulce, ceea ce le-a oferit mai mult acces la oameni.

Ani de zile, rechinul-taur s-a clasat pe locul al treilea, după marele alb și rechinul-tigru, în ceea ce privește atacurile asupra oamenilor. Însă, cum schimbările climatice încălzesc apele planetei, se extinde și teritoriul acestei specii.

Orientul Mjlociu, între furie şi iertare. Joe Biden, către Netanyahu: „Bibi, tu n-ai nici o strategie!”
Recomandări
Orientul Mjlociu, între furie şi iertare. Joe Biden, către Netanyahu: „Bibi, tu n-ai nici o strategie!”

Forța maxilarului rechinilor taur este formidabilă, având o forță de mușcătură de 6.000 de newtoni, de aproximativ 6-7 ori mai mult decât un om. Nu au apetit pentru oameni, dar dacă atacă, în mod normal se desprind după ce își dau seama că nu este prada lor obișnuită

Acestea fiind spuse, agresiunea rechinilor taur a dus la atacarea a 117 oameni, 25 dintre atacuri fiind fatale.

Rechin cu vârf negru

Specii periculoase de rechini
Specii periculoase de rechini

Acești rechini pot fi găsiți pe tot parcursul anului în Golful Mexic și sunt, de asemenea, în apele din Virginia prin Florida, precum și în multe alte locuri din lume. Înotatoarele lor pectorale, dorsale și coziale au vârful negru. Ei sunt, de asemenea, una dintre speciile de rechini care ies din apă în timp ce se hrănesc.

Rechinii cu vârf negru preferă apa puțin adâncă și limpede. Întregul atac durează aproximativ 30 de secunde. Deși nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru oameni, sunt înregistrate peste 40 de atacuri asupra omului și nicio moarte.

Rechinul tigru de nisip

Specii de rechini- rechinul de nisip
Specii de rechini- rechinul de nisip

Rechinii-tigru de nisip sunt cunoscuți și sub numele de rechini gri și rechini cu dinți zdrențuiți. Numele lor este derivat din faptul că migrează spre țărm și sunt adesea văzuți de surferi. Ei trăiesc în ape calde din întreaga lume. În total, există trei specii de rechini de nisip.

Obiceiurile lor de vânătoare sunt destul de unice. Rechinii-tigru de nisip colectează aer și plutesc.Această flotabilitate permite rechinilor-tigru de nisip să stea aproape complet nemișcați și să se apropie de pradă.

Similar altor specii de rechini, ei pot detecta curenții electrici produși de pradă cu electroreceptori din bot.

Rechinii tigru de nisip sunt, de asemenea, vânători de noapte și în timpul zilei sunt practic inactivi. Dieta lor constă în mare parte din pești mici, dar mănâncă și crustacee și calmari. Deși oamenii nu sunt prada lor normală, rechinii-tigru de nisip au atacat peste 30 de oameni.

Rechinul ciocan

Rechinul ciocan
Rechinul ciocan

Există nouă specii diferite de rechin-ciocan în lume, cea mai mare fiind marele rechin-ciocan. Sunt cunoscuți pentru gurile lor mici, ochii în părțile laterale ale capului și, desigur, forma capului lor care seamănă cu un ciocan.
Marii rechini ciocan locuiesc în apele Golfului Mexic și pe coastele atlantice ale Floridei.

Deși această specie este etichetată drept cea mai periculoasă dintre cele nouă de rechini ciocan, oamenii nu sunt prada lor normală. Au fost însă semnalate atacuri asupra omului, niciuna totuși fatală.

Rechinul Mako

Specii periculoase de rechini - Mako
Specii periculoase de rechini – Mako

Se poate spune că este una dintre speciile de rechini cu aspectul cel mai amenințător, cu botul ascuțit pronunțat și ochii mari și negri, mako se deosebește de celelalte rase de rechini. De asemenea, rechinul mako are cea mai puternică mușcătură, chiar a doua de pe Terra ca forță, după crocodil.

Cei mai mari adulți pot atinge lungimi de 4,5 metri și pot depăși 500 de kilograme în greutate.

În ceea ce privește habitatul și distribuția sa, acesta poate fi găsit în ecosisteme care sunt aproape de oceanele Atlantic, Indian și Pacific și în unele părți ale Mării Mediterane și Mării Roșii.

Makos nu se bazează pe electrorecepție atunci când vânează și, în schimb, își folosesc mirosul, auzul și vederea. Există puține atacuri asupra oamenilor din partea rechinilor mako, dar printre acestea se numără și decese.

Citește și: O turistă româncă, ucisă de un rechin în Marea Roșie din Egipt

Unde s-au înregistrat cele mai multe atacuri de rechini

SUA și Australia sunt țările cele mai afectate din lume de atacurile de rechini.

Din anul 1580, un total de 642 de atacuri de rechini au ucis peste 155 de oameni în Australia. În Statele Unite, 1.441 de atacuri au provocat deja peste 35 de morți, potrivit datelor din 2018.

Florida și California au suferit mai mult decât orice alt stat din SUA. Cu aproape 1.000 de atacuri, ambele teritorii au pierdut peste 20 de vieți.

Maui, Oahu și Kauai înregistrează toate decesele din Insulele Hawaii, 10 la număr până în anul 2018.

Pe continentul african, din toate cele 345 de atacuri și 94 de morți, Africa de Sud a înregistrat 255 de atacuri și 54 de pierderi de vieți omenești. Insulele Mascarene au o rată de 50% a victimelor – 42 de atacuri și 19 morți.

În America de Sud, Brazilia se află în fruntea listei în ceea ce privește atacurile de rechini (107) și pierderile umane (22) din 1931. Pernambuco este cea mai mortală regiune.

Australia este o țară cu multe atacuri de rechini, cu trei grade diferite de probabilități – ușoară (Northern Territory, Tasmania și Insulele Cocos), moderată (Australia de Vest, Australia de Sud și Victoria) și sever (Queensland și New South Wales).

Cu un total de 642 de atacuri de rechini și peste 155 de morți din 1580, australienii sunt mereu în alertă roșie.

Surferii și pasionații de sporturi de bord au reprezentat 53% din toate atacurile rechinilor din 2018, iar înotătorii reprezentau 30 la sută.

Atacuri de rechini în Europa

Apele blânde ale Europei sunt destul de protejate de rechini și fălcile lor. Europa nu se numără printre continentele cunoscute ca fiind în pericol. Cu mările sale mai calde, Italia a înregistrat 13 atacuri și trei morți, dar Grecia este cea care are cel mai mare număr de atacuri (15) și decese (9), ultimul având însă loc în anul 1969. Bătrânul Continent a pierdut un total de 24 de oameni din cauza rechinilor în ultimii aproape 200 de ani.

Vezi şi ce să faci dacă vezi un rechin în apă și ce comportamente să eviți!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce salarii și pretenții au tinerii care își caută un job. „Cam 4.000 lei”. „Să nu lucrez marți, joi și în weekend”
Știrileprotv.ro
Ce salarii și pretenții au tinerii care își caută un job. „Cam 4.000 lei”. „Să nu lucrez marți, joi și în weekend”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Zodiile care dau de bani pe final de octombrie. Se schimbă cuadratura și apar măriri de salariu, moșteniri sau chiar câștiguri la loto
FANATIK.RO
Zodiile care dau de bani pe final de octombrie. Se schimbă cuadratura și apar măriri de salariu, moșteniri sau chiar câștiguri la loto
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Județul din România cu cele mai multe orașe. Puțini s-ar fi gândit la un asemenea răspuns
FANATIK.RO
Județul din România cu cele mai multe orașe. Puțini s-ar fi gândit la un asemenea răspuns
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
ANIMAŢIE. Două TIR-uri s-au ciocnit frontal în tunelul Bahna, după ce un şofer bulgar a intrat pe contrasens
Observatornews.ro
ANIMAŢIE. Două TIR-uri s-au ciocnit frontal în tunelul Bahna, după ce un şofer bulgar a intrat pe contrasens
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile
HOROSCOP
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI