Cuprins:
Aceste orașe sunt mărturii ale istoriei umane și culturale, iar locuitorii lor au moștenit tradiții și obiceiuri care datează de mii de ani. În acest articol vom explora cele mai vechi orașe din lume care continuă să fie locuite și vom oferi detalii despre fiecare dintre acestea.
Istoria celor mai vechi orașe din lume
Povestea orașelor lumii datează cu mii de ani în urmă. Pe măsură ce oamenii au progresat de la vânători-culegători, la fermieri care domesticeau plante și animale pentru a-și asigura hrana, ei au început să construiască așezări unde să se stabilească și în care să trăiască. Odată ce progresele în agricultură au făcut posibilă sprijinirea unui număr mai mare de oameni, aceste așezări au evoluat și s-au transformat treptat în comunități permanente, dens populate și bine organizate, devenind centre de comerț și cultură.
Spre deosebire de alte orașe, care au fost distruse sau abandonate la doar câțiva zeci de ani de la fondarea lor, altele continuă să se dezvolte la mii de ani distanță de când au fost ridicate. Faptul că unele orașe încă există și sunt locuite reprezintă o dovadă a rezilienței oamenilor și a capacității lor de a reconstrui și de a menține comunități prospere de-a lungul timpului. Orașele care au trecut testul timpului poartă, însă, cicatricile istoriei pentru că, printre clădirile noi și moderne, turiștii pot să admire și să exploreze ruinele așezărilor din trecut.
Deoarece este dificil de determinat cu exactitate modul în care o așezare s-a dezvoltat până la punctul în care a putut fi numită oraș, un top al celor mai vechi orașe din lume în funcție de vârstă poate fi destul de dificil de întocmit. Totuși, îți vom prezenta un clasament al celor mai vechi zece orașe din lume care sunt încă locuite.
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Ierihon, Palestina (8000 î.Hr.)
Ierihon, care în limba ebraică înseamnă Luna, este un oraș palestinian situat în Valea Iordanului, la 260 de metri sub nivelul mării, fiind cel mai jos oraș de pe planetă. Potrivit site-ului HowStuffWorks.com, acesta datează din urmă cu mai bine de 10.000 de ani, iar arheologii au descoperit ruinele a 23 de situri și civilizații care datează din mileniul al X-lea î.Hr. De-a lungul timpului, din cauza dezastrelor naturale și a asediilor la care a fost supus, Ierihonul a fost de mai multe ori reconstruit, însă oamenii nu au părăsit niciodată acest loc, care este considerat a fi o fortăreață naturală datorită amplasamentului. În Antichitate, Ierihonul a fost un important centru comercial și cultural și este menționat în Biblie ca fiind locul de sosire al poporului evreu pe pământul făgăduinței.
Byblos, Liban (6000 î.Hr.)
Byblosul este un alt vechi oraș, fiind situat pe coasta mediteraneeană a Libanului. A fost construit pe locul unei așezări de pescari în anul 6000 î.Hr. și este cunoscut pentru arhitectura sa tradițională și pentru muzeele sale istorice. Byblosul a fost un important centru comercial în timpul Imperiului Fenician și este considerat unul dintre cele mai importante orașe feniciene. Byblosul nu s-a dezvoltat într-un oraș important decât aproximativ 2000 de ani mai târziu, atunci când a devenit un port important pentru comerțul cu cedru și lemn către Egipt, mai scrie sursa citată. Până în anul 1100 î.Hr., Byblos devenise, cum spuneam, un oraș important în imperiul fenician, iar în secolele care au urmat a devenit parte a tărâmurilor romane, bizantine, cruciate și otomane. Astăzi, Byblos are o populație de circa 100.000 de locuitori, între care mulți refugiați din Siria.
Damasc, Siria (5000 î.Hr.)
Situată în vestul țării, actuala capitală a Siriei este considerată unul dintre cele mai vechi orașe din lume și cel mai vechi oraș locuit continuu și se crede că a fost locuit încă din jurul anului 5000 î.Hr. De-a lungul istoriei sale, Damascul a fost influențat de o varietate de culturi și religii, inclusiv de creștinism, islamism și iudaism și devenit un important centru cultural și un oraș comercial important datorită poziției sale la răscrucea dintre Asia și Africa. A făcut parte din civilizațiile elenistică, romană, bizantină și islamică și fiecare dintre acestea l-au influențat. Structura orașului, o rețea care datează din timpurile grecești și romane, și Marea Moschee a lui Umayyad au servit drept model pentru alte orașe arabe și islamice, potrivit UNESCO. Damascul numără astăzi o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori.
Ierusalim, Israel (4500 î.Hr.)
Orașul datează din anii 5.000-4.000 î.Hr., a fost ridicat în regiunea prosperă a Levantului și a fost locuit de-a lungul istoriei de mai multe culturi, între care canaaniți, evrei, romani, bizantini, musulmani și cruciați. Ierusalimul este unul dintre cele mai importante orașe din lume din punct de vedere religios, fiind un loc sacru pentru trei dintre marile religii ale lunii: iudaism, creștinism și islamism. De aceea, aici se găsesc mai multe situri spirituale și religioase. Din nefericire, Orașul Vechi din Ierusalim se află pe lista cu locații de patrimoniu aflate în pericol din cauza dezvoltării urbane moderne și a turismului. Principalele obiective turistice din Ierusalim includ Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt și Moscheea Al-Aqsa. În prezent, populația Ierusalimului este de circa 874.000 de locuitori.
Susa/Shush, Iran (4200 î.Hr.)
Situat la baza Munților Zagros din sud-vestul Iranului, în provincia Khuzestan, acest oraș a fost locuit continuu de secole și este unul dintre cele mai vechi orașe din Orientul Mijlociu. Susa a evoluat într-un oraș important între anii 5.000 și 4.000 î.Hr. și a fost capitala mai multor imperii antice, inclusiv a Imperiului Ahemenid. Un sit arheologic de la marginea orașului modern Shush conține mai multe straturi de așezări urbane care includ dovezi ale civilizațiilor elamite, parți și persane și a fost inbclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Alexandru cel Mare a capturat orașul în anul 331 î.Hr., iar câțiva ani mai târziu a organizat aici numeroase nunți în care el și tovarășii săi macedoneni s-au căsătorit cu fiicele nobililor persani într-o încercare simbolică de a uni cele două popoare. Susa este celebru pentru situl arheologic care găzduiește ruinele vechiului oraș, Dar și pentru Palatul lui Darius și zigguratul Chogha Zanbil (n.n. – zigguratul era o piramidă în trepte cu un templu în vârf, care servea și ca observator astronomic). Astăzi, Susa are o populație de peste 52.000 de locuitori.
Plovdiv, Bulgaria (4000 î.Hr.)
Situat în sudul țării, Plovdivul datează din anul 4000 î.Hr. și este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria. Acesta nu este doar unul dintre cele mai vechi orașe din lume, ci și unul dintre cele mai vechi din Europa. Pe locul orașului bulgăresc au locuit pentru prima dată oameni între anii 6000 și 5000 î.Hr., însă abia 2.000 de ani mai târziu s-a dezvoltat ca o așezare în civilizația tracică. Orașul antic are o istorie tumultuoasă, fiind invadat și cucerit de-a lungul secolelor de către perși, greci, celți, romani, goți, huni, vikingi, cruciați și otomani. Astăzi, Plovdiv are o populație de aproape 350.000 de locuitori și este un centru cultural major pentru Europa, fiind cunoscut pentru arhitectura sa tradițională, inclusiv pentru ruinele sale antice și pentru casele tradiționale. Totodată, Plovdivul este recunoscut pentru festivalurile sale culturale și pentru arta contemporană.
Gaziantep, Turcia (3650 î.Hr.)
Gaziantep este nu doar unul dintre cele mai vechi orașe din lume, ci și unul dintre cele mai vechi din Turcia, datând din anul 3650 î.Hr.. Acest oraș antic din sud-estul țării este amplasat pe un sit care a fost locuit continuu de oameni între anii 4000 și 3000 î.Hr. și s-a dezvoltat datorită poziției sale geografice foarte aproape de rutele comerciale antice. Este locul unei fortărețe construite de împăratul bizantin Justinian I în anii 500 d.Hr., iar mai târziu a fost capturat de turci în 1183. De-a lungul istoriei, Gaziantep a fost condus de invadatorii mongoli și timurizi înainte de a deveni parte din Imperiul Otoman, la începutul anilor 1500 d.Hr. Orașul turcesc este cunoscut pentru arhitectura sa tradițională, inclusiv pentru marea moschee și pentru muzeele istorice. De asemenea, Gaziantep este recunoscut pentru bucătăria tradițională, care include specialități precum kebapul și baklava.
Alep, Siria (3000 î.Hr.)
Vârsta exactă a acestui oraș din nord-vestul Siriei nu este cunoscută, însă un templu masiv descoperit acolo datează din epoca timpurie a bronzului, între anii 3300 și 2200 î.Hr. Se crede că primii locuitori ai Alepului și-au construit locuințele pe o colină din centrul orașului modern, ceea ce le-a oferit o poziție care era, pe de-o parte, mai ușor de apărat în fața invadatorilor, iar pe de altă parte era aproape de pământul agricol fertil și de râul Quwayq. Până în anul 1800 î.Hr., Alep era capitala regatului amorit Yamkhad, iar în secolele care au urmat a devenit parte a imperiilor hitit, egiptean, mitanian și persan. Alepul modern are o populație de 2,2 milioane de locuitori.
Beirut, Liban (3000 î.Hr.)
Beirutul este capitala Libanului și este situat pe coasta mediteraneeană a țării. Beirutul a fost un important centru cultural în Antichitate și a găzduit mai multe imperii, inclusiv Persia și Roma. Arheologii au scos la iveală dovezi ale locuirii orașului Beirut încă din anul 3000 î.Hr. Orașul este menționat și în documentele egiptene, deși nu a devenit un oraș proeminent până când a fost locul unei colonii romane în anul 14 î.Hr. Beirutul roman abia a supraviețuit unei succesiuni de cutremure de pământ, iar în clipa în care a fost ocupat de către cuceritorii musulmani, în anul 635 d.Hr., orașul era în mare parte o ruină. În Evul Mediu, s-a transformat într-un oraș-port înfloritor, unde comercianții venețieni făceau comerț cu mirodenii, iar în anii 1800 a devenit un important centru de producție. Orașul a crescut rapid sub dominația franceză de la începutul și până la mijlocul anilor 1900, însă în a doua jumătate a secolului al XX-lea, tensiunile etnice și rasiale și războiul din această țară au provocat distrugeri din care orașul încă nu și-a revenit. Astăză, Beirut are o populație de 2,4 milioane de locuitori.
Foto:123rf.com/Shutterstock
Citește și:
Orașe străvechi dispărute și redescoperite
Orașe medievale din Europa și din lume – cele mai frumoase destinații de vacanță