Tocană cu pește afumat

Ai nevoie de: 125 g costiță de porc dezosată și feliată subțire (bacon), două bucăți de praz, 500 g pește afumat (poți folosi crap, știucă, păstrăv, biban, somon, cambulă sau cod), 1 l lapte, 1 cană de smântână, un pic de arpagic, o linguriță de sare.

Cum se face: prăjește baconul până se topește toată grăsimea și apoi adaugă prazul mărunțit. Lasă pe foc până se înmoaie prazul. Adaugă peștele rupt în bucățele, toarnă laptele și mută oala în cuptor, la foc foc mic, pentru vreo 30 de minute. Înainte de servire adaugă smântâna, arpagicul tocat și sarea.

Această rețetă este dinaintea erei noastre.

Budincă de urzici

Ai nevoie de: o legătură de măcriș, o legătură de năsturel, o mână de frunze de păpădie, două legături zdravene de urzici tinere, câteva fire de arpagic, o cană de făină de orz, o linguriță de sare, o bucată de carne de porc sau de vânat; pâine de casă/rustică pentru servit.

Cum se face: toacă toate frunzele, amestecă-le cu făina și sarea și adaugă suficientă apă cât să le lege. Pune apoi această compoziție într-un săculeț de pânză. Leagă bine săculețul și scufundă-l în oala în care fierbe la foc mic carnea. Când carnea e făcută, se servește cu fiertura din săculeț și cu pâine proaspătă.

Rețeta are 8.000 de ani! Prima mențiune despre acest fel de mâncare a fost făcută în anul 6.000 î.Hr. și a fost descoperită în 2007, de cercetători de la University of Wales Institute, Marea Britanie. Cercetătorii nu au explicat de ce i-au spus fierturii din săculeț budincă”, de vreme ce nu are nimic cu budinca așa cum o știm noi azi…

Tocană pentru mahmureală

Ai nevoie de: 1,400 kg carne, 230 g ceapă tocată, 110 grame de verdeață proaspătă (de preferat, mentă și pătrunjel), tocată, o mână de năut, câteva frunze de mangold (sau de spanac), o bucată de galangal (poate fi înlocuit cu ghimbir), iaurt grecesc, suc de struguri neîndulcit, o jumătate de cană de ulei de măsline, 6 g chimion, 6 g cassia (poți înlocui cu scorțișoară), 1 g cuișoare, 1 g de ulei de nard (sau alt ulei obținut din rădăcinoase).

Cum se face: spală carnea și așaz-o într-o oală cu jumătate din cantitatea de ceapa, verdeața, năutul, galangalul și uleiul. Adaugă apă cât să acoperi ingredientele și las-o pe foc până ce carnea este aproape fiartă. Adaugă mangoldul, iar când carnea e perfect gătită, pune iaurtul. După 5 minute, toarnă și sucul de struguri, apoi chimionul, cassia, restul de ceapă. După vreo 10 minute, pune cuișoarele și nardul. Oprește focul, dar lasă oala pe aragaz – căldura reziduală va continua gătirea tocanei.

Această rețetă originară din Orientul Mijloc datează din anul 900 d.Hr.

Friptură de mistreț

Ai nevoie de: carne de mistreț, sare, piper, pudră de chimion.

Cum se face: se spală carnea, se usucă bine, se presară pe ea sare și chimion măcinat și sa lasă la marinat până a doua zi, când se bagă la cuptor și se ține până e pătrunsă. Se presară piper măcinat pe ea după ce e scoasă din cuptor și poate fi servită cu un sos făcut dintr-un amestec de miere, reducție de vin și vin de stafide (acesta din urmă poate fi înlocuit cu vin dulce).

Aceasta este o rețetă romană de prin secolele XIV-XV.

Inimi de miel umplute

Ai nevoie de: inimi de miel, ciuperci, arpagic, pesmet, alune de pădure.

Cum se face: se mărunțesc ciupercile și se amestecă bine cu arpagic, pesmet și alunele zdrobite. Se umplu inimile, apoi se îmbracă în lut și se coc în tăciuni aprinși.

Vechimea acestei rețete este estimată la peste 3.000 de ani.

Cele mai vechi rețete din lume: pâine Dobunni

Ai nevoie de: 200 g făină de grâu, 200 g făină de orz, 100 g făină de ovăz, 25 g mac sau semințe de in, o linguriță de sare, 250 ml apă.

Cum se face: combină cele trei tipuri de făină cu semințele și sarea, apoi adaugă apă și amestecă până obții o pastă groasă. Rupe bucăți din aluat, formează bile și apoi aplatizează-le. Se pot coace în cuptor sau pe pietre încinse.

Numele acestei pâini vine de la tribul celtic Dobunni. Rețeta e veche de vreo 2.100 de ani.

Pâine cu mure

Ai nevoie de: 500 g făină, o jumătate de linguriță de sare, o cană mare de mure, o jumătate de cană de alune de pădure măcinate, 200 g miere, 250 ml apă.

Cum se face: se amestecă făina cu sarea, alunele și murele. Se frământă, adăugând apă încet, încet, până se obține un aluat echilibrat – nici prea uscat, nici prea umed. Se adaugă mierea, iar dacă murele au lăsat prea multă zeamă și aluatul e prea moale, se mai pune făină. Se rupe aluatul în bucățele, li se dă pâinicilor forma dorită și se pun la copt în cuptor sau pe pietre încinse.

Vechimea acestei rețete este estimată la peste 3.000 de ani.


EXCLUSIV/ Divorțează sau nu Suleyman Magnificul? Actorul Halit Ergenc răspunde zvonurilor legate de separarea de soția lui


 

Urmărește-ne pe Google News