Cuprins:
Pe mapamond au existat și există în prezent mii de limbi și de dialecte care sunt vorbite într-o mai mică sau mai mare măsură.
În funcție de evoluția marilor imperii care au existat de-a lungul istoriei umanității, dar și de cuceririle acestora, anumite limbi „s-au întins” pe toate meridianele, fiind folosite de un număr mare de vorbitori.
Câte limbi există în lume
Există o serie de factori, precum răspândirea civilizațiilor vechi, a terenului și a istoriei culturale, care influențează numărul de limbi care sunt vorbite într-o anumită regiune.
Un număr mare de persoane vorbesc limbi importante așa cum este cazul limbilor vorbite în Europa sau în Asia. În schimb, limbile utilizate în zona Pacificului, care reprezintă 18,5% din totalul limbilor existente la ora actuală, au mai puțini vorbitori decât regiunea.
Continentul asiatic are cea mai mare pondere în ceea ce privește numărul de limbi vorbite, și anume 32%. Asia este urmată în ordine de Africa (30%), Pacificul (18%), America (15%) și Europa (4%).
Aceste statistici indică faptul că aproape două din trei limbi vorbite provin din Asia și din Africa. De altfel, în Asia sunt utilizate nu mai puțin de 2.294 de limbi de către 3,9 miliarde de vorbitori, în timp ce Africa are „doar” 2.144 de limbi, care sunt vorbite de 887 de milioane de vorbitori.
Care sunt cele mai vorbite limbi din lume
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai vorbite limbi din lume? Ei bine, în momentul de față, în lume există circa 7.099 de limbi, din care aproximativ 30% sunt vorbite de doar 1.000 de persoane sau chiar mai puțin.
Dintre acestea, doar 23 sunt vorbite de jumătate din populația lumii, deși dialectele sunt semnificativ diferite de la o zonă geografică la alta. Mergând mai departe, un exemplu extrem îl reprezintă limba Busuu, care este vorbită de numai 8 persoane la nivel mondial.
Iată cum se prezintă topul cu cele mai vorbite limbi din lume, realizat de site-ul Berlitz.com:
10. Indoneziana – 198 de milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 43 de milioane
- Vorbitori non-nativi: 155 milioane
„Indonesia bahasa” este limba oficiala a Indoneziei, a patra cea mai populată țară din lume. Aceasta nu este limba maternă a majorității locutiorilor țării, ci este mai degraba a doua limbă care se vorbește pentru ca oamenii să poată comunica într-o țară cu peste 200 de dialecte.
9. Portugheza – 234 de milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 221 milioane
- Vorbitori non-nativi: 13 milioane
Portugheza este cea mai vorbită limbă din emisfera sudică. În prezent, este limba oficială în 9 țări din Europa, America, Africa și Asia. Brazilia este cea mai mare dintre aceste state și are cel mai mare număr de vorbitori de portugheză.
8. Rusa – 258 milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 154 milioane
- Vorbitori non-nativi: 104 milioane
Rusa este limba oficială în 4 țări, însă în același timp este vorbită și în toate statele din fosta URSS. Este limba cu cel mai mare număr de vorbitori nativi din Europa.
7. Bengali – 265 de milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 228 milioane
- Vorbitori non-nativi: 37 de milioane
Deși este limba oficială în Bangladesh, Bengali este vorbită și în unele regiuni din India și din Birmania. Pare surprinzătoare prezența în acest top a unei limbi vorbite într-o țară atât de mică, însă dacă te gândești că are o densitate a populației de peste 1.000 de locuitori/km2 atunci nu mai reprezintă o curiozitate.
6. Araba – 274 milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 245 milioane
- Vorbitori non-nativi: 29 de milioane
Limbă oficială în 26 de țări, araba este de fapt un set de dialecte. În același timp, este limba liturgică a islamului. Nu doar limba este cea care prețuiește uriașa moștenire culturală a lumii arabe, ci și un instrument util în domeniul afacerilor din această regiune a lumii.
5. Franceza – 280 de milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 77 milioane
- Vorbitori non-nativi: 203 milioane
Colonialismul le-a permis francezilor să se răspândească în toată lumea, iar în prezent, franceza este limba oficială în 29 de țări de pe diferite continente. Franceza este considerată limbă de cultură, iar importanța sa se oglindește și în faptul că este cea de-a treia limbă cu cel mai mare număr de vorbitori non-nativi.
4. Spaniola – 534 milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 460 de milioane
- Vorbitori non-nativi: 74 de milioane
Ca număr de vorbitori nativi, spaniola este a doua cea mai vorbită limbă la nivel mondial. De asemenea, este cea mai vorbită dintre limbile romanice, precum și a treia cea mai utilizată limbă pe Internet. Expansiunea colonială a Spaniei a făcut ca limba lui Miguel de Cervantes să ajungă nu doar în America, ci și în Africa și în Asia. Statele Unite ale Americii sunt a doua țară cu cel mai mare număr de vorbitori de limbă spaniolă din lume.
3. Hindi – 615 milioane de vorbitori
- Vorbitori nativi: 341 milioane
- Vorbitori non-nativi: 274 milioane
Alături de limba engleză, Hindi este una dintre cele 22 de limbi oficiale care se vorbesc în India, a doua țară din lume după numărul de locuitori (n.n. – cca. 1,38 miliarde). În această regiune a lumii există peste 1.600 de limbi, diversitate lingvistică ce explică rata ridicată a vorbitorilor non-nativi care folosesc Hindi ca „lingua franca” (n.n. – limbă utilizată pentru a face posibilă comunicarea între oameni care nu împărtășesc limba sau dialectul nativ).
2. Mandarina – 1,117 miliarde de vorbitori
- Vorbitori nativi: 918 milioane
- Vorbitori non-nativi: 199 milioane
Mandarina (chineza) este a doua cea mai vorbită limba din lume dacă punem la socoteală și vorbitorii nativi și non-nativi. Dacă se ține cont doar de vorbitorii nativi atunci este cea mai utilizată limbă la nivel mondial. Este limba oficială în China, Taiwan și Singapore și una dintre cele 6 limbi oficiale la ONU. Circa 20% dintre persoanele care se conectează la internet vorbesc chineza, deși doar puțin peste 1% din conținutul de pe web este mandarină.
1. Engleza – 1,132 miliarde de vorbitori
- Vorbitori nativi: 379 milioane
- Vorbitori non-nativi: 753 milioane
Este vorbită aproape oriunde în lume, din Noua Zeelandă, Australia, SUA și Canada, până în Marea Britanie, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong și Africa de Sud. Engleza este universală, fiind limba implicită în diplomație, afaceri, turism, comerț, tehnologie, comunicație, aviație și multe altele diomenii. O persoană bilingvă, care vorbește spaniola și engleza, poate înțelege una din trei persoane care se conectează la internet. De asemenea, aceeași persoană poate accesa peste 60% din tot ceea ce este publicat pe web.
Vezi şi câte dialecte are limba română!