“Substanţele folosite pentru crearea tatuajelor de durată şi de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante şi maşini”, spune Wolfgang Bäumler, unul dintre cei mai cunoscuţi dermatologi din lume. Marile companii chimice produc pigmenţii coloranţi pentru industrie, însă companii mai mici cumpără pigmenţii pentru a face din ei cerneală de tatuaj. “Industria chimică spune că aceste substanţe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele”, a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania.
Culorile folosite în cerneala pentru tatuaje trebuie să fie absolut insolubile în apă, a subliniat, la rândul său, Wolfgang Bäumler, adăugând că numai în acest fel ele nu prezintă un risc pentru sănătate. De asemenea, studii recente au arătat că doar două treimi din cerneala utilizată pentru tatuaje rămâne în piele, cealaltă treime răspândindu- se în corp.
“Ea migrează în sânge, în ganglionii limfatici, în organele interne şi nimeni nu ştie ce se întâmplă cu ea”, afirmă Bäumler. El a explicat pericolul existent în fiecare pigment în parte.
“Produsele chimice pentru producerea culorilor roşu, portocaliu şi galben sunt compuşi cu funcţiuni azotate, substanţe care au reputaţia de a fi problematice pentru sănătate, acestea provocând adesea reacţii alergice. Unele dintre ele – pigmentul roşu 22 – se poate descompune când un tatuaj e expus la lumina soarelui”, spune Bäumler. Compuşii rezultaţi sunt toxici şi pot cauza cancer. Substanţele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi.
Ele conţin adesea metale precum cupru şi nichel. Cernelurile cafenii sunt făcute din oxizi de fier care conţin, de asemenea, nichel, ce poate provoca reacţii alergice, fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care conţin un material numit negru de fum produs prin arderea ţiţeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul şi cauciucul. Astfel, hidrocarburile aromatice policiclice formate în timpul producţiei de negru de fum pot cauza cancer

Urmărește-ne pe Google News