Cuprins:
Despre cetatea Râșnov
Ea datează din secolul al XIV-lea și controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov și a trecut-o în administrarea comunității locale.
Ea este declarată monument istoric și singura cale de acces este dinspre est. Aspectul cetății a suferit mai multe modificări, iar în zilele noastre și-a păstrat câteva elemente arhitecturale care amintesc despre fortificațiile ce au rezistat asediilor.
Are aproximativ 3500 mp și este construită din piatră și cărămidă. Accesul în cetate se face printr-o incintă înconjurată de un zid de piatră.
Cetatea are două curți, una interioară și alta exterioară, iar pe vremuri, în curtea din fața cetății erau adăpostite vitele.
Curtea din exterior are două intrări, dintre care una pe sub turnul pătrat.
În curtea interioară erau căsuțele locuitorilor în care se adăposteau oamenii în timpul asediilor și care erau folosite și drept cămări.
De asemenea, încăperile poartă denumiri precum „a școlii” sau „a preotului”. Pe vârful colinei au fost construite și o școală, și o capelă în anul 1650, ale cărei ziduri se mai văd și astăzi.
În anul 1612, cetatea a fost ocupată de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei, fiind singura dată când cetatea Râșnov s-a predat. Gabriel Bathory a alungat locuitorii din cetate și a instalat o garnizoană formată din ostașii săi. Râșnovul a reușit să preia stăpânirea cetății un an mai târziu.
În prezent, turiștii pot vizita interiorul cetății, dar și muzeul de artă feudal în care sunt expuse arme, unelte, mobilier de epocă, dar și o mască de tortură și un jug.
Cum ajungi la cetatea Râșnov. Program de vizită și tarif intrare
Poți ajunge la cetatea Râșnov cu autobuzul sau trenul. Acestea sunt liniile și rutele care au stații în apropiere –
Autobuz: 130
Tren: R 16335
Odată intrați în orașul Râșnov, va trebui să ajungeți pe B-dul Unirii (există indicator – urmând drumul DN1E ce urcă spre Poiana Braşov), pentru ca, de aici, să poposiți, după cca 15 minute, la porțile cetății.
Cetatea Râșnov se află la o distanță de: 8 km de Poiana Brașov, 14 km de Brașov, 14 km de Bran, 122 km de Pitești, 140 km de Sibiu, 144 km de Onești, 156 km de București, 181 km de Târgu Mureș.
Acces rutier:
Pe DN73 Pitești – Câmpulung Muscel – Rucăr – Bran – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
Pe DN1 București -Ploiești -Sinaia -înainte de Predeal DN73A -Râșnov -DN1E -Cetatea Râșnov;
Pe DN73 Brașov – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
Pe DN1E Brașov – Poiana Brașov – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
Pe DN1 Sibiu – Făgăraș – Șercaia, DN73A Șercaia – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov.
Program de vizitare și taxe de intrare la cetatea Râșnov:
Zilnic între orele 9:00 și 19:00
Taxa fotografiat sau filmat: 5 lei
Taxa intrare: 10 lei – adulți, 5 lei – copii/elevi (max. 18 ani), grupuri scolare 3 lei
Fise pentru binoclu: 2 lei
Activități și obiective turistice
Plimbare cu liftul
Liftul elvețian face legătura între cetate și oraș și oferă o priveliște superbă asupra Râșnovului.
Traseului liftului are o lungime totală de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 85 de metri, iar unghiul de înclinare este de 37 de grade.
Călătoria durează aproximativ două minute, viteza de deplasare a cabinei fiind de 2,5 metri pe secundă.
Centrul Vechi
Centrul oraşului Râşnov a fost transformat în piaţă pietonală, iar traficul a fost direcţionat în subteran. Parcarea şi pasajul sunt deschise şoferilor.
Parcul cu dinozauri
Situat pe strada Cetății, în apropiere de cetatea Râșnov, parcul are o suprafață totală de 3,5 hectare și este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber.
Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, labirint laser, soundbox, expoziții unicat și multe alte zone interactive.
Peștera Valea Cetății
La o distanță de numai 1,5 km de Râșnov si 7,5 km de Poiana Brașov, peștera Valea Cetății este o atractie turistică pe care trebuie să o vizitezi.
Micile lacuri ce oglindesc formațiuni enigmatice perfect modelate de apă și aer înconjoară sala, Catedrala are peste 30.000 de metri cubi. Circuitul turistic este ușor de parcurs, iar prețul este de 20 de lei pentru un adult și 10 lei pentru copii.
Cheile Râșnoavei
Cheile Râșnoavei se află în Munții Bârsei, mai exact în Munții Postăvaru. De pe vârful Postăvarul coboară către sud-vest o creastă numită Muchia Cheii, care se termină cu Cheile Râșnoavei.
Este zona ideală pentru drumeții, alpinism sau excursii, cu poieni pline de flori, dar și versanți stâncoși greu de accesat. Este o zonă preferată pentru activități sportive.
Rezervația de urși de la Zărnești
Aflată cam la 10 km de Râșnov, este o adevărată încântare pentru copii. Sanctuarul LiBEARty a fost creat în memoria ursoaicei Maya și este astăzi căminul a peste 100 de urși.
Trasee turistice la cetatea Râșnov și în apropiere
Râșnov-Peștera Râșnoavei
Traseul porneşte din oraşul Râşnov – str. Romulus Cristoloveanu. Drumul asfaltat se termină după Biserica Sf. Nicolae şi se transformă într-un drum forestier, pe care la un moment dat o să îl părăseşti pe o potecă la dreapta.
Valea Cetății-Peștera Râșnoavei
Traseul porneşte din zona parcării de pe DN1E ce deserveşte Cetatea Râşnov. Traversezi drumul naţional, urci pe aprox. 100m pe o potecă betonată iar apoi vei parcurge o pădure frumoasă de fagi şi o şa de munte ce îţi va oferi o frumoasă perspectivă asupra Ţării Bârsei şi a Munţilor Piatra Craiului.
Valea Glăjeriei – Cabana Mălăieşti
Plecarea e din Râşnov cu maşina pe Valea Glăjeriei şi o poți lsa în apropierea punctului „Punct de plecare pe traseu”, la bariera ce delimitează Parcul Natural Bucegi, de unde porneşte traseul marcat „bandă albastră”. De aici vei ajunge în 3h-3h30min la cabană.
Bușteni – trasee montante din Bușteni, locuri de vizitat și obiective turistice
Sursa foto: 123rf.com
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:40
Cetatea Râșnov servește și ca loc pentru diverse evenimente culturale, concerte, festivaluri și reprezentații artistice
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:39
vizitatorii se pot bucura de priveliști spectaculoase asupra munților și văilor din jur, oferind o experiență vizuală remarcabilă
Daniel9090 • 06.02.2024, 12:39
Cetatea a fost restaurată și conservată în mod corespunzător, permițând vizitatorilor să se bucure de atmosfera autentică a unei fortificații medievale