Cetăţile de taină din Marea Neagră
O alta cetate scufundata în mare, unica în lume prin dimensiunile ei uriase, se afla chiar în ţara noastra, la câţiva metri de Mangalia. Construcţia pătrată are latura de doua mile si a fost ridicata de grecii dorieni în secolul al VI-lea înainte de Hristos. Vechea cetate Callatis, care cuprindea construcii civile si militare, precum si un port prosper, se pare ca a fost distrusa de cutremure si scufundata în ape.
În secolele XIV – XV, zidurile ei de aparare înca se mai puteau vedea iesind din mare. Calatorii straini si negustorii care soseau la Mangalia scriau despre „colii uriasi” de zid în care multe vase si-au gasit pieirea pe timp de furtuna. Din lipsa de fonduri, însa, cetatea ramâne un mister. Câiva scafandri si arheologi entuziasti au reusit sa exploreze doar o mica parte din vastele ruine.
Cei care au coborât pe fundul apei au fost uimii de frumuseea vestigiilor antice, s-au plimbat pe strazile cetaii, fl ancate de coloane si galerii, au adunat fragmente de ceramica, statui si vase cu o valoare istorica inestimabila. Un asemenea sit, transformat în muzeu acvatic, ar putea deveni una dintre cele mai mari atracii turistice ale României. Iar Callatis nu e singura comoara ascunsa în Marea Neagra.
Şi Ucraina ar putea transforma în aur vestigiile cetaii Akra, acoperite si ea de apele marii. Studiate în anii 1980, printre ruinele orasului au fost descoperite artefacte din Antichitate si din Evul Mediu, când vase încarcate cu marfuri din Orient soseau în porturile Mării Negre.
Oraşe ameninţate de ape
În urmatoarele decenii, orase celebre pe glob vor avea soarta ceta_ilor distruse de ape. Bangkok, capitala Thailandei, se scufunda deja si va fi inundat de râul Chao Phraya. De vina este încalzirea globala si cresterea nivelului oceanului planetar care vor afecta si celebrul New York, ridicat la gura de varsare a râului Hudson.
Cel mai iubit oras al Americii ar putea deveni o mlastina peste câteva decenii. Shanghai-ul se scufunda si el cu aproximativ 2 cm pe an. Megalopolisul Orientului, cu peste 20 de milioane de locuitori, este prea greu pentru fundaţia sa, construita în mlastinile fluviului Yangze. Toate aceste orase se confrunta cu drama Veneţiei, care poate fi salvata doar daca e mutata pe continent.
Regatul pierdut al Cleopatrei
Necunoscut timp de 1.600 de ani, orasul celebrei Cleopatra, ultimul faraon al Egiptului, a fost descoperit în adâncul marii, lânga ţărmul Alexandriei. Izvoarele scrise menţioneaza ca palatul Cleopatrei si numeroase cladiri din jurul lui au fost distruse de valuri uriase si acoperite complet de ape. Abia în 1998, o echipa de arheologi marini a început sa excaveze fundul marii, descoperind ruinele orasului, statui si colonade impresionante, unele dintre ele înca intacte. Guvernul egiptean planuieşte sa amenajeze un muzeu acvatic unic în lume, astfel încât comorile Cleopatrei să poată fi vizitate fără costum de scafandru.