Cetăți din România – obiective turistice de vizitat în România

Cetățile sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din România au un farmec și o frumusețe aparte. Sunt construite în zone cu peisaje care îți taie răsuflarea, arhitectura și design-ul interior spun o poveste impresionantă, iar istoria locului este captivantă chiar și după mii de ani vechime. Iată care sunt cele mai vechi și frumoase cetăți din România, care încă păstrează aerul epocilor trecute și care continuă să fie vizitate anual de tot mai mulți turiști români și străini.

Cetatea Râșnov – cel mai vechi și bine păstrat ansamblu fortificat din Transilvania

La aproximativ 15 km de partea sud-vestică a orașului Brașov se află orașul Râșnov, cu cetatea Râșnov poziționată pe un deal stâncos și împrejmuită de pădure. Cetatea datează din secolul al XIV-lea și este una dintre cele mai vechi și bine păstrate structuri. Arhitectura cetății este adaptată reliefului, urmărind eficiența apărării dealului, iar cetatea Râșnov este declarată monument istoric. Are aproximativ 3.500 mp ca suprafață, iar accesul în cetatea propriu-zisă nu se face direct, ci printr-o incintă separată care este înconjurată de un zid de piatră. În vizita la cetatea Râșnov se mai poate trece și pe la muzeul de artă feudal, loc în care sunt expuse arme, unelte, mobilier de epocă, armuri, porturi specifice, dar și câteva obiecte neobișnuite ale perioadei în care trăim, o mască de tortură și un jug, instrumente folosite la transportarea prizonierilor.

Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă
Recomandări
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator Fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă

Program de vizitare Cetatea Râșnov:

  • Cetatea este temporar închisă pentru renovări.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov
  • Dacă ești aproape de orașul Brașov, îți recomandăm să mergi să vizitezi și cele mai frumoase obiective turistice din Brașov. Ți-am făcut o selecție a celor mai impresionante obiective.

Cetatea Poenari – Fortăreața lui Vlad Țepeș

Cetatea Poenari este plasată într-un cadru natural de poveste în Muntele Cetățuia, iar pentru a ajunge la ea trebuie să urci 1480 de trepte. Este foarte aproape de traseul Transfăgărășan și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă. Inițial, a fost construit doar un singur turn, iar mai apoi s-a dezvoltat un adevărat punct de observație, în scop de refugiu de către Vlad Țepeș. Cetatea a fost și reședința secundară a lui Vlad Țepeș și fortăreață împotriva otomanilor. Legenda cetății Poenari spune că Vlad Țepeș a reușit să scape de turci după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, pentru a-i deruta pe urmăritorii săi și după ce s-a refugiat în cetate.

Program de vizitare Cetatea Poenari

  • Miercuri-Duminică: 10.00-16.00
  • Luni-Marţi: închis.

Tarif de vizitare Cetatea Poenari

  • Adulți: 10 lei
  • Elevi, studenți, pensionari: 5 lei
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului
Recomandări
Companiile care beneficiază de pe urma războiului din Ucraina. Cum a ajuns România al doilea exportator de motorină al Kievului
Cetăți din România - Cetatea Poenari
Cetăți din România – Cetatea Poenari
  • Pentru că ești foarte aproape de cel mai spectaculos traseu, îți recomandăm să vizitezi și traseul Transfăgărșan împreună cu obiectivele turistice din zonă.

Cetatea Neamțului – cetatea medievală Neamț

Localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, numită și Dealul Cetății, cetatea Neamțului se află la o altitudine de 480 de m și la o înălțime de 80 de m față de nivelul apei Neamțului. Cetatea Neamțului face parte din sistemul de fortificații construit în Moldova, care cuprindea mănăstriri cu garduri înalte, curți domnești, dar și alte cetăți de importanță strategică. În perioada 2007 – 2009, cetatea Neamțului a fost reabilitată și s-au reașizat mai multe lucrări de modernizare a drumului de acces, restaurarea întregului ansamblu arhitectonic, construcția de noi clădiri, alimentarea cu apă și canalizare, etc. Cetatea este acum în circuitul turistic național, iar în interior se pot vizita 21 de încăperi, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, etc.

Program de vizitare Cetatea Neamțului:

  • Marți – duminică; 10:00 – 17:00.

Taxă intrare Cetatea Neamțului:

  • Adulți: 24 lei
  • Elevi – 6 lei
  • Grupuri – 12 lei
Cetatea Neamțului
Cetatea Neamțului
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii
Recomandări
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe ruta Ecuador – Olanda, via România. Cine e în spatele afacerii

Cetatea Deva – una dintre cele mai importante cetăți medievale din Transilvania

Situată pe un con vulcanic format din andezite neogene, pe Dealul Cetății din municipiul Deva, Cetatea se află la o altitudine de 378 de m, acolo unde Mureșul formează un defileu între Munții Apuseni și Munții Poiana Ruscă. De-a lungul timpului, cetatea a avut mai multe funcții. A avut rol de apărare împotriva tătarilor, a fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, a fost și reședință nobilară, dar și închisoare. Cea mai cunoscută legendă a cetății Deva este aceea că un pietrar pe nume Keleman încerca să construiască cetatea, dar tot ce construia ziua, se dărâma noaptea, iar de aici, asemănarea cu meșterul Manole este evidentă deoarece soția lui Kelemen, pe care tot Ana o chema, a fost sacrificată și construcția s-a finalizat, la fel ca în legenda lui Manole.

Cetăți din România – Program de vizitare Cetatea Deva:

  • 1 octombrie – 30 aprilie: 8:00 – 20:00.
  • 1 mai – 30 septembrie: 9:00 – 21:00

Tarif telecabină pentru a ajunge la Cetatea Deva:

  • Adulţi dus-întors – 20 lei;
  • Copii, elevi, studenţi, pensionari dus-întors – 10 lei
Cetatea Deva
Cetatea Deva

Cetatea Alba Iulia – Cetatea Alba Carolina

Fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită în orașul medieval Alba Iulia, pe dealul Citadelei. Construcția care urma să devină fortificația principală a Transilvaniei a fost realizată întrea anii 1715-1738, iar ansamblul este compus din trei sisteme de apărare.

Program de vizitare Cetatea Alba Iulia:

  • Acces Porțile Cetății – liber, non stop;
  • Muzeu: marți – duminică – 9:00 – 18:00.

Taxă intrare: adult – 10 lei; copii – 5 lei.

Cetatea Alba Iulia - Cele mai frumoase cetăți din România
Cetatea Alba Iulia – Cele mai frumoase cetăți din România

Cetatea Rupea – unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României

Primele atestare documentară datează din anul 1324, atunci când în interiorul cetății s-au refugiat sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert. Cetatea Rupea este ridicată pe Dealul Cohalmului, pe ruinele unor cetăți mai vechi. Are forma unei spirale ascendente, iar sistemul de fortificare constă în trei incinte: Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc și Cetatea de Jos.

Program de vizitare Cetatea Rupea:

  • Perioada 1 noiembrie – 31 martie: 9:00 – 17:00
  • Perioada 1 aprilie – 31 august: 9:00 – 20:00
  • Perioada 1 septembrie – 31 octombrie: 9:00 – 17:00

Taxă intrare la Cetatea Rupea

  • Adulți – 10 lei;
  • Copii – 5 lei.

Grupuri organizate:

  • Adulți – 8 lei
  • Copii – 4 lei
Cetatea Rupea - Cetăți din România
Cetatea Rupea – Cetăți din România

Cetatea Făgăraș – cel mai important monument al Făgărașului

Situată chiar în centrul municipiului Făgăraș, cetatea s-a construit pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn, iar scopul ei a fost de apărarea sud-estului Transilvaniei din partea tătarilor și otomanilor. Mihai Viteazul a ocupat cetatea Făgăraș în anul 1599, pe care i-a dăruit-o soției sale împreună cu întreg domeniul, aici adăpăstându-și familia câțiva ani mai târziu.

În Cetatea Făgărașului vei găsi și Muzeul Țării Făgărașului, dar și Biblioteca Municipală.

Program de vizitare Cetatea Făgărașului:

De la 1 martie 2021, programul de vizitare este:

  • Luni-închis
  • Marți-Vineri: 8.00-18.00
  • Sâmbătă-Duminică 10.00-18.00

Taxă intrare Cetatea Făgărașului

  • Adulți – 15 lei
  • Copii – 7 lei.

Cetatea Histria – cetatea grecească a comunei Istria

Histria a fost cel mai vechi oraș atestat pe teritoriu actual al României, iar în prezent, ruinele sale sunt pe teritoriul administrativ al comunei Istria, județul Constanța. A fost întemeiată ca port la Marea Neagră, dar a fost distrusă de invaziile avaro-slave, în secolul VII. În Histria au fost bătute primele monede de pe teritoriul României, monede de argint turnate care aveau pe avers simbolul orașului reprezentat de un vultur pe un delfin. Denumirea cetății Histria este dată de denumirea fluviului Istros, așa cum era denumită Dunărea de către greci.

Program de vizitare Cetatea Histria:

  • Muzeul Cetății Histria și ruinele orașului greco roman pot fi vizitate între orele 8:00 și 22;00, pe timp de vară, 9:00 – 17:00, pe timp de iarnă.

Taxă de intrare Cetatea Histria:

  • Adulți – 15 lei;
  • Copii – 7 lei.

Cetatea Oradea – monument arhitectonic din România

Cetatea Oradea este un monument arhitectonic din România și una dintre puținele cetăți care încă este utilizată. În prezent, în incinta cetății funcționează Facultatea de Arte Vizuale a Universității din Oradea. Cetatea este emblema orașului Oradea și punct central pentru mai multe evenimente culturale din oraș

Program de vizitare Cetatea Oradea:

Aprilie – noiembrie

  • Marți – duminică: 10:00 – 18:00

Noiembrie – aprilie

  • Marți – duminică: 9:00 – 17:00

Taxă intrare Cetatea Oradea:

  • Adulți: 5 lei
  • Elevi, studenți, pensionari, grupuri mai mari de 10 persoane: 3 lei

Cetatea Enisala – Fortăreața medievală de la Enisala

La 2 km de comuna Enisala se află ruinele fortăreței medievale Yeni-Sale, Enisala sau Heraclia. Cetatea de la Enisala a fost ridicată în evul mediu și se numără printre monumentele de arhitectură militară de pe teritoriul României. Fortificația a făcut parte din lanțul de colonii genoveze, iar în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. După cucerirea Dobrogei de către turci, în cetatea Enisala s-a instalat o garnizoană militară otomană.

Program de vizitare Cetatea Enisala:

  • Mai – septembrie: 10:00 – 18:00;
  • Octombrie – aprilie – 8:00 – 16:00.

Taxă de intrare Cetatea Enisala:

  • Adulți – 3 lei;
  • Copii – 1 leu.

Cetatea Sighișoara – singura cetate medievală din lume care încă mai este locuită

Situată în centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, cetatea este locuită și în prezent și este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este amplasată pe o coastă de deal de 850 de m, pe două terase: terasa de jos și Dealul Cetății. Cetatea Sighișoara este înconjurată de un zid de 930 m cu o înălțime de până la 14 m, pe alocuri. Zidul a fost construit drept protecție împotriva atacurilor turcești, avea 14 tunuri, dintre care 9 încă se mai păstrează și în ziua de azi.

Cetatea Sucevei – Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea medievală de la marginea de est a orașului Suceava este poziționată pe un pinten terminal al unui platou, la o înălțime de aproximativ 70 m față de lunca Sucevei. În Suceava au existat două cetăți: Cetatea de Scaun și Cetatea de Apus, ambele construite de voievodul Petru I Mușat, iar cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova, la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Program de vizitare Cetatea Sucevei:

  • Luni: închis;
  • Marți – duminică: 10:00 – 20:00/21:00/22:00. Orarul de vizitare se schimbă în fiecare lună.

Taxă de intrare Cetatea Sucevei:

  • Adulți – 16 lei
  • Elevi, studenți – 4 lei.
  • Pensionari – 8 lei

Aceasta este lista celor mai frumoase cetăți din România. Dacă vrei să vizitezi și alte obiective turistice din România, ți-am făcut topul celor mai frumooase cascade din România, cele mai frumoase saline din România, dar și cele mai frumoase castele din România.

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Știrileprotv.ro
Stațiunea din România pe care străinii încep să o adore. „Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică
FANATIK.RO
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
GSP.RO
„Nu a fost niciun centimetru de piele care să nu fie vânăt”. Fosta jucătoare din top 5 WTA, documentar despre dramele din viața ei
Cum scapi de musculițele mici și negre din bucătărie. Soluția banală care are un efect instant
FANATIK.RO
Cum scapi de musculițele mici și negre din bucătărie. Soluția banală care are un efect instant
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Unica.ro
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! El duce o viață dublă, iar ea se bucură de atenție și daruri de lux!
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Financiarul.ro
Ai această MONEDĂ ACASĂ? Un simplu bănuț din 2002 SE VINDE ACUM CU 75.000 de lei!
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Observatornews.ro
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile
HOROSCOP
Horoscop 11 octombrie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă prudență și să-și calculeze mai bine deciziile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI