Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” și al Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, a deschis ceremonia de acordare a stelelor pe Aleea Celebrităților.
„E un moment atât de frumos, când putem contempla un drum care s-a creat între primul teatru din estul și centrul Europei, construit la 1788, și următorul teatru, care sperăm să fie construit cât mai devreme”, a spus Chiriac.
E un moment în care acest oraș, care n-a fost niciodată cucerit, își deschide porțile pentru cei mai importanți artiști din lume.
Constantin Chiriac, directorul FITS:
Charlotte Rampling, 75 de ani, una dintre cele mai importante personalități ale teatrului și cinematografiei mondiale, a fost vedeta evenimentului. În ciuda norilor de ploaie, câteva zeci de persoane au participat la gală și au imortalizat momentul.
Încântată, dar reticentă în declarații, Charlotte Rampling i-a mulțumit directorului festivalului, a zâmbit și s-a fotografiat cu toți invitații prezenți. La final, unii dintre aceștia au gratulat-o cu cadouri și, volubilă, actrița le-a răspuns bilingv, în engleză și franceză.
Charlotte Rampling, spectacol în premieră mondială la Sibiu
Cu o seară în urmă, pe 26 august, actrița britanică a recitat sonete de Shakespeare, acompaniată la violoncel de cântăreața americană Sonia Wieder-Atherton. Spectacolul „Shakespeare-Bach, Le Main du Temps” a avut astfel premiera mondială pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Charlotte Rampling este cunoscută pentru rolurile din „Stardust Memories” (1980), „The Verdict” (1982), „Under the Sand” (2000) și „45 Years” (2015), pentru care a fost premiată la Festivalul de la Berlin și a fost nominalizată la Oscar. Publicul tânăr o cunoaște, însă, pentru rolul doctoriței Evelyn Vogel, din serialul „Dexter” (2006-2013). Actrița a jucat și în filmul regizorului român Nae Caranfil, „Asfalt Tango” (1996).
Actori, dansatori și scenografi, printre noile stele de pe Aleea Celebrităților
Pe 27 august, celor 43 de stele de pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății li s-au alăturat alte șapte. Doi dintre artiști au fost celebrați anul trecut, când ediția FITS 2020 a avut loc numai în regim online, iar cinci artiști sunt invitații de seamă ai ediției 2021.
Denis OHare, personalitate distinsă în 2020, a fost primul care și-a primit steaua la Sibiu. Actorul și scriitorul american, în vârstă de 59 de ani, este cunoscut mai ales pentru rolurile din filmele „Dallas Buyers Club”, „21 Grams”, „Milk” și „The Changeling”, dar și din serialele „American Horror Story” și „True Blood”. Este câștigător al unui premiu Tony, pentru piesa „Take Me Out”, de Richard Greenberg. De asemenea, a primit și un premiu OBIE, pentru piesa „An Iliad”, la care a fost coautor.
Artistul belgian Jan Lauwers, în vârstă de 64 de ani, distins tot în 2020, s-a alăturat pleiadei de personalități cu o stea la Sibiu. Originar din Antwerp, Jan Lauwers a devenit faimos pentru contribuțiile sale inovatoare în Needcompany, un grup artistic multidisciplinar pe care l-a fondat în 1986, în Bruxelles. Au rămas o bornă în istoria artei contemporane spectacolele sale experimentale, postdramatice, la limita dintre ficțiune și biografie. În 2012, a primit Medalia de Onoare de aur din partea Austriei, iar în 2014, i s-a acordat Leul de Aur, la Bienala de la Veneția, pentru întreaga carieră.
Lista personalităților celebrate la FITS 2021 a fost deschisă de scenograful de origine română Helmut Stürmer, 79 de ani. Decorurile create de Stürmer au contribuit la succesul mai multor spectacole, dintre care amintim: „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, „Hamlet”, în regia lui Vlad Mugur, și „Rinocerii”, în regia lui Tompa Gabor. Helmut Stürmer a primit, în 2021, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
Dansatorul și coregraful spaniol Israel Galván, 48 de ani, a devenit celebru pentru maniera în care revitalizează tehnicile dansului flamenco, combinând tradiția cu dansul contemporan. În 2016, a devenit Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor în Franța.
A primit o stea pe Aleea Celebrităților și actorul și regizorul japonez Yoshi Oida, 88 de ani. O personalitate de referință în Europa Occidentală, Oida a devenit, în 2013, Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, în Franța.
Dansatorul britanic Akram Khan, 47 de ani, nu a fost prezent la ceremonie, distincția sa fiind ridicată de ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble. Akram Khan este unul dintre cei mai apreciați coregrafi contemporani, care a realizat coregrafia pentru Jocurile Olimpice din Londra din 2012. A colaborat, de asemenea, și cu artiști internaționali precum, Kylie Minogue, Florence and the Machine și Israel Galván.