Checul este unul dintre cele mai consumate deserturi. Rețetele sunt variate și, din fericire, se pregătesc ușor acasă. Mai jos îți propunem câteva rețete inspirate de chec.
Cum se face checul
Cuprins:
Rețetă pentru chec cu nutella și nucă de cocos
O rețetă rapidă pentru un chec pufos și gustos. Dacă vrei să încerci și alte rețete de prăjituri delicioase îți recomandăm să descoperi rețete de cheesecake, amandină, dar și rețete savuroase de salam de biscuiți ori nuci umplute.
Ingrediente
- 150 g fulgi nucă de cocos;
- 150 g făină;
- 150 ml lapte;
- 150 g zahăr;
- 75 ml ulei de floarea-soarelui;
- 3 ouă;
- Un plic praf de copt;
- 3 linguri nutella;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Ouăle se pun într-un vas încăpător și se adaugă peste zahărul și praful de sare. Se mixează împreună până își dublează volumul, aproximativ 3-4 minute. Treptat se adaugă și uleiul, dar fără să întrerupi mixerul, și se continuă amestecul timp de un minut sau până când uleiul este bine încorporat.
Știi cum se face banana bread?
Se amestecă și făina cu praful de copt și se adaugă treptat, timp în care se amestecă cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor. Se adaugă acum și fulgii de cocos și se amestecă cu telul.
La final se adaugă și laptele la temperatura camerei și se amestecă în continuare până se obține o compoziție omogenă și ușor lichidă. Se ia o formă de chec, care se tapetează cu unt și făină și se adaugă compoziția de chec.
Cu ajutorul unei linguri se distribuie uniform nutella pe întreaga suprafață a checului. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute la 180 de grade C. Când este gata, se lasă să se răcească pentru câteva minute, după care se scoate checul din tavă și se poate presăra cu fulgi de cocos și tăia felii.
Vezi și care sunt cele mai bune rețete sărate pentru chec aperitiv
Rețetă pentru chec cu afine
Învață cum să faci rapid din doar câteva ingrediente un chec cu fructe de pădure proaspete sau congelate. Este o rețetă perfectă pentru micul dejun ori alegerea ideală pentru un desert în timpul zilei. Chec cu afine.
Ingrediente
- 250 g făină:
- 150 g afine proaspete sau congelate;
- 150 g zahăr;
- 125 ml lapte;
- 100 ml ulei de floarea-soarelui;
- 100 g ciocolată albă;
- Două ouă;
- Un plic praf de copt;
- Un plic zahăr vanilat;
- O linguriță coajă rasă de lămâie;
- Un vârf de cuțit de sare.
Mod de preparare
Ouăle se pun într-un bol împreună cu zahărul, sarea și zahărul vanilat și se mixează până își dublează volumul. Fără să oprești mixerul, adaugă treptat și uleiul, apoi laptele și continuă să mixezi. Amestecă făina cu praful de copt, după care adaugă treptat în amestecul de ouă. Continuă să mixezi la viteză mică.
Descoperă rețeta copilăriei pentru nuci umplute
Amestecă afinele cu o lingură de făină pentru a nu risca să se lase la fundul compoziției, după care pune fructele în chec și amestecă încet, pentru a nu se sparge fructele. Aluatul de chec se pune într-o tavă pe care ai tapetat-o în prealabil cu unt și făină și totul se pune la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade C.
Scoate checul din cuptor și lasă-l puțin să se răcească, după care ornează-l cu ciocolata albă topită și câteva afine proaspete.
Chec cu portocale
Din aroma parfumată a portocalelor poți pregăti rapid un desert pentru întreaga familie. Vezi rețeta delicioasă de chec cu portocale.
Ingrediente
- 250 g făină;
- 200 g zahăr pudră;
- 180 ml suc de portocale proaspăt;
- 180 g zahăr;
- 130 ml ulei;
- 3 portocale – doar coaja rasă;
- 3 ouă;
- 50 g amidon de porumb;
- O lingură cacao;
- Un plic praf de copt;
- Un vârf cuțit praf de sare;
- Un vârf cuțit bicarbonat;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.
Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.
Încearcă să faci pentru sărbători prăjitura cu mere
Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Chec pufos cu rahat
Una dintre rețetele copilăriei pe care bunicile noastre o pregăteau aproape la fiecare sărbătoare importantă. Rețeta pentru chec cu rahat este foarte ușor de pregătit. Iată ce ai de făcut.
Ingrediente
- 200 g făină;
- 200 g zahăr;
- 150 g rahat;
- 135 ml ulei de floarea-soarelui;
- 6 ouă;
- O păstaie de vanilie;
- Un vârf cuțit de sare;
- Zahăr pudră;
- Coaja de la o portocală medie.
Mod de preparare
Albușurile se separă de gălbenușuri și se pun în două vase diferite. Se adaugă un vârf de sare peste albușuri și se mixează totul până când se întărește compoziția. Se adaugă și zahărul și se continuă mixajul până se obține o bezea fermă și lucioasă.
Gălbenușurile se mixează împreună cu semințele păstăii de vanilie și coaja de portocală, apoi se adaugă treptat și uleiul și se mixează până se obține o compoziție omogenă. Gălbenușurile se adaugă peste bezea și se amestecă cu grijă de jos în sus cu un tel.
Vezi care sunt cele mai bune rețete pentru tort diplomat
Făina se adaugă peste compoziția obținută mai sus și se amestecă. Se adaugă și bucățelele mici de rahat pe care le-ai trecut prin făină în prealabil și se încorporează în aluatul checului. Tava de chec se tapetează cu unt și făină și se adaugă compoziția checului.
Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute la 180 de grade. Când este gata, checul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se pudrează cu zahăr pudră vanilat pe toate părțile și se taie în felii subțiri.
Chec bicolor
Ingrediente
- 5 ouă
- 200 grame făină
- 200 grame zahăr tos
- o linguriță praf de copt
- două linguri cacao
- 4 linguri ulei
- două plicuri zahăr vanilat
- un praf de sare.
Preparare
Se separă gălbenuşurile de albuşuri, albuşurile se bat spumă, cu praful de sare, apoi se adaugă zahărul tos şi zahărul vanilat. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până când se obţine o maioneză și se toarnă peste albușurile bătute, amestecând de jos în sus cu o spatulă.
Făina se amestecă cu praful de copt și se pune peste ouă. Se împarte compoziția în două părți egale. În una se pune cacaoa şi se încorporează. Se toarnă în tava cu hârtie de copt pe fund coca albă, iar deasupra ei – compoziţia cu cacao. Se împunge cu spatula uşor, ca să se întrepătrundă cele două culori.
Se dă la cuptor pentru circa 40 minute. Se probează dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori.
Chec cu cacao – rețetă de post
Dacă urmezi postul Crăciunului, atunci îți recomandăm și o rețetă de chec de post. Este un dulce care se pregătește foarte ușor acasă și pentru care ai nevoie doar de câteva ingrediente.
Ingrediente
- 350 ml lapte;
- 320 g făină;
- 220 g zahăr;
- 130 ml ulei floarea-soarelui;
- 50 g cacao;
- Un plic praf de copt;
- O linguriță coajă de portocală;
- Un vârf cuțit de sare.
Mod de preparare
Într-un vas se amestecă făina cu cacaoa, zahărul și praful de copt. Se adaugă peste și uleiul și laptele pe care l-ai încălzit în prealabil la foc mic. Se amestecă totul bine până obții o cremă consistentă. Se adaugă și coaja rasă de portocală.
Compoziția checului se pune în tava de copt pe care ai tapetat-o cu ulei și făină și se coace totul pentru 30 de minute, la 180 de grade C. Checul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, după care se scoate din tavă și se pudrează cu zahăr vanilat.
Dacă vrei să încerci și ceva mai complex, uite retete de tort de ciocolata!
Sursă foto: Shutterstock.com
bartusgeorgiana • 12.07.2023, 17:00
Un articol foarte util pentru cei care doresc sa încerce și alt chec pe lângă cel marmorat