Cuprins:
Cum se face un chec pufos
Checul pufos este prăjitură tradițională în casele românilor. Un desert simplu, care nu necesită multe ingrediente. Făcut cu cacao, checul iese marmorat, iar majoritatea preferă checul pufos în două culori. Tot ce trebuie să faci este să amesteci jumătate din aluat cu puțină cacao, pentru acel efect de marmură.
De obicei, cofetarii obțin acest efect marmorat folosind baza de vanilie și punând linguri de aluat cu cacao, apoi învârtind pe loc cu o scobitoare. Poți face și invers, dacă preferi checul cu cacao. Acest chec poate fi realizat și cu fructe sau diferite arome, cum ar fi lămâie, portocală sau scorțișoară.
Checul tradițional se face din aluat de bază de vanilie, împărțit în două porții. O jumătate din aluatul de bază rămâne de vanilie, în timp ce în cealaltă jumătate se adaugă cacao.
Se combină apoi cele două aluaturi în tava de chec, folosind un cuțit sau o scobitoare pentru a amesteca cele două compoziții în vârtejuri, înainte de a coace checul.
Sfaturi pentru prepararea unui chec
Realizarea unui chec este relativ simplă: Tot ce ai nevoie este un ochi pentru design și puțină reținere atunci când amesteci ingredientele.
Nu amesteca prea mult aluatul
Evită să amesteci prea mult aluatul. La fel ca orice prăjitură, amestecarea excesivă duce la obținerea unui blat rigid și dens în loc de o bucată de chec ușoară și pufoasă
Bate bine albușurile
Ai nevoie de răbdare atunci când bați albușurile spumă, deoarece această etapă va contribui la garantarea unui chec foarte pufos.
Încorporează făina prin mișcări largi
Mișcările largi cu spatula sunt esențiale, atunci când încorporezi făina. Va fi tentant să amesteci rapid, ca făina să se încorporeze repede în aluat, dar astfel riști rămâi fără bule de aer în aluat, care va duce la un chec ce nu va crește și va rămâne ca un blat de tort, plat. În schimb, adaugă făina în tranșe de câte două linguri, în ploaie și amestec-o ușor, ducând spatula de jos în sus, cu mișcări largi și ușoare.
Folosește ouă proaspete
Dacă ai posibilitatea, folosește ouă de țară. Au gălbenușurile mult mai portocalii și checul va avea o culoare deosebită. Și gustul va fi mult mai bogat. De altfel, albușurile proaspete se bat spumă mult mai bine.
Adaugă straturi
Dacă vrei un chec pufos cu un design deosebit, alege să faci chec zebră. Asta înseamnă că trebuie să pui aluaturi alternante în formă ca să obții efectul de zebră. Pune câte o lingură din aluatul de vanilie, apoi în centru o lingură din aluatul de cacao și repetă până termini compozițiile.
Dacă vrei un chec mai festiv, adaugă glazură
Dacă vrei să faci un chec marmorat puțin mai festiv pentru un eveniment, poți să faci glazură de ciocolată sau glazură de ciocolată albă și neagră. O poți pune pe chec în linii subțiri alternând ciocolata albă cu cea neagră, pentru un design special și un gust deosebit.
Chec pufos – rețetă simplă
Ingrediente
- 10 ouă
- 300 g zahăr
- 100 ml ulei
- 250 g făină
- 25 g cacao
- 100 ml lapte
- Sare
- Esență de vanilie
Mod de preparare
Preîncinge cuptorul la 180 de grade. Pregătește tava de chec ungând marginile cu unt și tapetându-le cu făină sau punând foaie de copt pe fundul și marginile tăvii.
Într-un castron mare, bate bine albușurile cu un praf de sare începând cu viteza medie a mixerului și terminând pe cea mai mare viteză.
Când albușurile s-au făcut spumă tare, se adaugă zahărul și se continuă mixarea. Într-un alt castron, gălbenușurile se presară cu puțină sare și se amestecă bine.
Se adaugă esență de vanilie peste albușuri și uleiul, amestecând bine cu o spatulă.
Se adaugă apoi laptele în gălbenușuri și se încorporează bine. Tot acest amestec se adaugă peste albușurile bătute spumă și se amestecă bine cu o spatulă și mișcări largi de jos în sus.
Se împarte compoziția în două părți. Un sfert pentru a adaugă cacao și trei sferturi cu vanilie. În compoziția pentru cacao se adaugă 70 de grame de făină și cacaua. Se amestecă bine cu o spatulă, cu mișcări largi.
În cealaltă compoziție se pun 180 de grame de făină, în tranșe și se amestecă bine.
Poți face un chec mare sau două mai mici, în funcție de preferință.
Se așază compoziția în tăvi cu o lingură. Așezând o lingură din compoziția albă și una din cea neagră, în mijlocul primei. Se repetă până se termină aluatul.
Se pune la cuptorul preîncins la temperatura de 190-200 de grade Celsius.
Se lasă 40 de minute în cuptor și se face testul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea introdusă în centrul cheiului iese curată, checul este gata.
Se scot din tăvi și se lasă la răcit. După ce s-au răcit, se presară cu zahăr pudră și se feliază.
Se poate servi simplu, cu înghețată, cu fructe sau cu sos de vanilie ori ciocolată alături. De asemenea, poți folosi checul rămas pentru a face o budincă delicioasă.
Feliile vechi de chec se pun într-o tavă și deasupra se toarnă un amestec din ouă, lapte, zahăr și scorțișoară. Se pune la cuptor cât se evapore lichidul și se servește cald.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi dulceață de zmeură – cum păstrezi aroma proaspătă a fructelor în cea mai bună dulceață!