Despre Cheile Bicazului

Reprezintă una dintre cele mai frumoase și impresionante atracții naturale din România. Fiind una dintre puținele legături existente între Moldova și Transilvania, Cheile Bicazului oferă un adevărat spectacol pentru șoferii și călătorii care vizitează zona.

Cheile Bicazului au o istorie lungă, care se întinde pe mii de ani. Situate în masivul Hășmaș, au beneficiat de anumite condiții geologice pentru a se forma așa cum le vedem astăzi.

Masivul este compus în principal din calcar și alte roci solubile, care au permis râului Bicaz să sape de sute și mii de ani până când le-a traversat, creând o vale subțire între masivele înalte.

Astfel, turiștii pot vedea Piatra Altarului (1120 m) sau Piatra Pinteștilor, de 847 metri. Turiștii se pot bucura de masive impunătoare cu mai multe cascade, dar și cu peșteri și gropi.

În Cheile Bicazului este, de obicei, liniște. Crestele înalte și albe, intercalate cu diferite specii de copaci de pe ambele părți ale Bicazului, creează senzația că vor cădea în orice moment, mai ales din cauza curbelor ascuțite.

Zona acoperă o distanță de 8 km, iar întregul traseu este compus din serpentine periculoase, plus urcușuri și coborâșuri. Drumul este îngust, cu doar două căi, orice depășire fiind extrem de periculoasă în perioadele circulate.

În unele locuri există suficient spațiu pentru a parca mai multe mașini și există multe tarabe cu suvenire. Tot aici, turiștii se opresc, de obicei, pentru a face poze sau pur și simplu pentru a privi mai bine peisajul.

Cheile Bicazului, plus pădurea și pășunile din jur, au fost declarate parc național, reglementate special de câteva dispoziții. În ceea ce privește turismul rural, acest lucru este destul de dezvoltat în zonă, numeroase vile și cabane oferind cazare la prețuri foarte decente. 

În plus, puteți găsi și locuri de camping disponibile, o experiență în zonă care merită să fie trăită. 

Locuri de vizitat în Cheile Bicazului și în împrejurimi

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Pe lângă Cheile Bicazului, puteți vizita și localitățile din jur. Cheile leagă orașele Bicaz și Gheorgheni. Orașul Bicaz merită vizitat pentru frumosul peisaj care îl înconjoară, în timp ce orașul Gheorgheni oferă o arhitectură interesantă și o bucățică de istorie pentru cei interesați. 

Atât catedrala catolică, cât și muzeul de istorie sunt locații destul de comune pe agenda iubitorilor de cultură și arhitectură medievală. În ambele locuri puteți găsi cazare la prețuri relativ accesibile.

Imediat după Cheile Bicazului puteți vedea Lacul Roșu, o altă capodoperă a naturii care merită adăugată traseului.

Cum să ajungi la Cheile Bicazului și ce să faci aici

Dacă vii dinspre Gheorgheni, județul Harghita, trebuie să mergi spre Piatra Neamț, pe DN12C. Treci de Lacul Roșu și după tunel ajungi la Cheile Bicazului.

În cazul în care vii dinspre Piatra Neamț, mergi către Bicaz pe DN15, apoi pe DN12C spre Gheorgheni. După câteva sate ajungi la Cheile Bicazului. 

Te poți caza la hoteluri sau pensiuni ori vile. Gazdele sunt extrem de primitoare și vei avea o experiență minunată. O cameră dublă într-o pensiune pornește de la 100 de lei.

În privința traseelor în Parcul Național Cheile Bicazului, să știi că există câteva cu dificultate medie, pe care le poate parcurge oricine își dorește să vadă peisaje spectaculoase. 

Trasee de dificultate medie

• Cheile Bicazului – Punctul de belvedere de pe Suhardul Mic (traseu de drumeție, distanța 3 km)

• Valea Bicajelului – Piatra Cherecului (Durata: 6 ore; Dificultate: medie)

• Cheile Bicazului – satul Barnadu – Vf. Vithovos (Durata: 7 – 10 ore; Dificultate: medie)

• Cheile Bicajelului – Poiana Surducel – Drumul Surducului – Saua Verescheu – Lacul Roșu – Cheile Bicajelului (circuit) (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)

• Cheile Bicazului – Piatra Altarului – Canionul Laposului – Piatra Bardos – Fanariile de pe Cupas – Saua Cupas (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)

Obiective turistice

Dacă vrei să vizitezi Cheile Bicazului, ar trebui să iei în considerare și următoarele obiective turistice: 

Barajul Izvorul Muntelui

Cu o înălțime de 127 de metri, lungime de 435 m și o lățime la bază de 119, este cel mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare ale României și al treilea dintre cele mai înalte baraje din România. 

Masivul Ceahlău

Este unul dintre cei mai importanți munți din Carpații Orientali în ceea ce privește turismul. 

Lacul Izvorul Muntelui

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui se află la 4 km de Bicaz, pe DN 15. Se mai numește și Lacul Bicaz și este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. 

Biserica Învierea Domnului, Bicaz Chei II

Se află în comuna Bicaz Chei, pe DN 12C. A fost înființată în 1998

Peștera Ghiocelul

O descoperire relativ recentă cuprinsă în blocul calcaros Munticelul. 

Are o deschizătură largă de circa 3 metri, iar sala mare este acoperită în întregime de formațiuni stalactite și stalacmite. În partea de sud-est a peșterii este Lacul Zânelor, iar la câțiva metri este Cimitirul Urșilor.

Locuri de vizitat în Sulina, Tulcea. De ce merită să vizitezi orașul din Dobrogea

Urmărește-ne pe Google News