Cuprins:
Despre Cheile Râșnoavei
Este zona ideală pentru drumeții, alpinism sau excursii, cu poieni pline de flori, dar și versanți stâncoși greu de accesat. Este o zonă preferată pentru activități sportive.
În partea sud-estică a orașului de află rezervația naturală Munții Bucegi, iar un alt punct de atracție îl reprezintă și Peștera Valea Cetății, la 3 kilometri de orașul Râșnov.
La jumătatea cheilor există și un loc de parcare, unde poți zăbovi și face poze. Aici sunt și scările care duc spre locul unde se poate face bungee-jumping.
Drumul prin pădure este ușor practicabil și pe aici poți ajunge spre cabana Poiana Secuilor.
Una dintre atracțiile turistice este Peștera Râșnoavei, aproape de Râșnov, Brașov. Are 390 de metri lungime și ai nevoie de echipament special pentru a o vizita. Poți ajunge aici pe traseul montan cu plecare din Râșnov, Valea Cărbunarii până la peșteră.
Un alt traseu montan cu plecare din Râșnov, este catre Valea Cetății, spre Bisericuța Pagânilor, apoi Valea Cărbunarii în platoul mare, apoi spre Peștera Râșnovei. Traseul durează cam 3 ore.
Cum ajungi la Cheile Râșnoavei
Poți ajunge la Cheile Râșnoavei de pe DN73A Predeal- Râșnov, pe un drum forestier care se ramifică spre est din dreptul kilometrului 20. După 3 kilometri ajungi la Chei.
Poți ajunge din Predeal, Cabana Trei Brazi, de unde sunt două trasee, dintre care unul marcat cu un triunghi albastru în spatele cabanei, iar celălalt marcat cu un triunghi galben de la Cabana Secuilor, adică la 20 de minute de Trei Brazi.
Dacă vii din București, trebuie să mergi pe DN1 și venind dinspre Predeal, mergi pe DN 73. Drumul te va duce aproape de Cheile Râșnoavei, până la care mai ai de mers aproximativ 5 kilometri pe un drum de pădure.
Te poți caza la pensiuni, cabane sau vile turistice, iar unele gazde oferă și mic dejun inclus. În plus, majoritatea au curți generoase, unde te poți relaxa seara sau dimineața.
Activități la Cheile Râșnoavei
Dacă ești pasionat de sporturi, cățărat, alpinism și își plac drumețiile, dar și provocările, Cheile Râșnov sunt destinația ideală în care să te deconectezi după o săptămână încărcată la muncă.
Pentru că sunt amplasate în partea de sud a masivului Postăvaru, în zona de trecere către abruptul nord-vestic al masivului Bucegi, aici există o intersecție de poteci montane.
Traseele montane sunt marcate, încep și se termină în zona de acces în Cheile Râșnoavei și includ drumuri forestiere, trasee turistice, zone cu priveliști superbe asupra Postăvarului și Bucegi.
Trasee în Cheile Rânoavei
Cheișoara – Poiana Aviatorilor
Dificultate medie, durata 2 ore.
Cheișoara – Valea Cărbunarii
Dificultate medie, durata 4 ore.
Cheișoara-Avenul Groapa de Aur- Vanga mare- Postăvaru
Dificultate medie, durata 4 ore.
Cheile Râșnoavei – Șaua Calului – Postăvaru
Dificultate medie, durata 4 ore.
Cheile Râșnoavei – Șaua Calului – Poiana Secuilor
Dificultate medie, durata 2, 5 ore.
Cheile Râșnoavei – Poiana Secuilor – Trei Brazi
Dificultate ușoară, durata 1,5 ore.
Activități
Bungee-jumping
Poți face aici bungee-jumping, pentru că există două spații amenajate. Unul are o înălțime de 42 de metri și este un pod suspendat deasupra văii cheilor.
Al doilea loc are o înălțime de 137,5 metri și este destinat profesioniștilor. Instalația este primul loc în Europa de Este și pe locul doi în Europa ca înălțime.
Coborâre
Dacă nu ești adeptul săritului în gol, poți să cobori stânci pe rapel folosindu-te de echipamentul pentru alpiniști. Aici înveți cum să manevrezi coarda statică și coarda dinamică.
Tiroliană
Poți traversa culmile stâncilor într-un timp mult mai scurt cu tiroliana. Traseul este ușor, deși are 147 de metri, însă tot procesul durează doar câteva seecunde.
Traseul de via ferrata
Un traseu unic în țară, care poate ajunge până la 400 de metri lungime și 140 de metri înălțime. Ai nevoie de condiție fizică și zero emoții. Acest traseu este prevăzut cu cabluri, scări și poduri metalice și se parcurge doar însoțit de alpiniști profesioniști.
Drumeție
Poți face mai multi trasee de drumeție și poți opri chiar pentru un picnic. Dacă ajungi în zonă, poți să îți alegi un itinerariu și poți merge cu grupul, sau te poți plimba pur și simplu la pas prin munții Bârsei.
Escaladă
Pereții Pietrelor lui Solomon sunt ideali pentru escaladă. Dacă nu ai încercat niciodată, poate ar trebui să îi dai o șansă și e foarte posibil să te îndrăgostești de escaladat.
Mountain bike
Dacă ești pasionat de traseele cu bicicleta poți să faci un circuit ușor în Cheile Râșnoavei. De pe DN 73 A Predeal Râlnoc către Chei și Șaua Calului, apoi treci prin Poiana Inului și pedalezi pe un drum forestier pe care vei ajunge la Trei Brazi.
Obiective turistice în Cheile Râșnoavei
Peștera Valea Cetății
Situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, peștera se află la 825 m altitudine. A fost descoperită acum circa 60 de ani în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste. Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov este un ansambl fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.
Peștera Râșnoavei
Este apropae de Râșnov și are o lungime de 390 de metri. Este decorată cu elemente carstice unice, însă nu se poate vizita în sezonul ploios. Ai nevoie de echipament cum ar fi haine impermeabile, bocanci, lanternă și un ghiozdan mic.
Baza Olimpică Râșnov
Construită pe Valea Cărbunarii pentru săriturile cu schiurle, Baza Olimpică din Râșnov este primul centru din România și este considerat cel mai modern din Europa de Est.
Pe lângă Râșnov poți vizita Castelul Bran, rezervația de urși de la Zărnești, Biserica Neagră din Brașov sau Canionul 7 Scări.
Cheile Zănoagei, locul în care să te retragi în weekend. Obiective turistice, activități și trasee în zonă
Sursa foto: 123rf.com