Cuprins:
Despre Cheile Turzii
De un peisaj spectaculos care cucerește orice turist, Cheile Turzii au o lungime de 1300 de metri și o înălțime a pereților de până la 200 de metri. Cheile ocupă o suprafață de 324 de hectare și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.
Aici poți vedea un peisaj carstic de o sălbăticie impresionantă. De la stânci înalte și abrupte, arcade și creste ascuțite, până la peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi.
Cheile Turzii sunt formate din rocă calcaroasă care s-a depus în urmă cu circa 150 de milioane de ani. Masivul de calcar a fost ridicat treptate spre suprafață, în timp ce apele văii Hășdate au săpat și au mutat rocile.
Cheile Turzii au patru punți peste Valea Hăsdate:
- Puntea 1 („Podul Peșterilor”)
- Puntea 2 („Mijlocul Cheii”)
- Puntea 3 („Vizuina spălată”)
- Puntea 4 („Portița Cheilor”).
Cât despre floră și faună, există aici aproximativ 1000 de specii de plante, printre care omagul, vulturica, usturoiul sălbatic și scorușul argintiu.
În plus, sunt peste 67 de specii de păsări și pești, dar poți vedea și animale precum nevăstuici, mistreți, jderi de piatră, iepuri, șerpi sau căprioare.
În Cheile Turzii este foarte dificil să te plictisești, iar asta pentru că există multe trasee și drumeții pe care le pot face chiar și cei mai neexperimentați.
În plus, există aproximativ 50-60 de peșteri, arcade sau firide. Peștera Cetățeaua Mare se află pe partea dreaptă a văii Hășdate.
Peștera Calastar este situată în punctul cel mai înalt al cheilor. De la ea se poate ajunge la Crucea Sănduleștilor.
Poți vizita și Grota lui Hill, care este unul dintre cele mai spectaculoase trasee de alpinism din Cheile Turzii și include cele mai impresionante formațiuni. Această grotă se află între peretele Ciorilor și peretele Porumbeilor.
Ce activități poți face în Cheile Turzii
Dacă vrei să vizitezi Cheile Turzii, trebuie să știi că există multe obiective turistice pe care le poți vedea aici.
Poți face aici alpinism și escaladă, drumeții pe creastă, te poți da cu parapanta sau poți face trasee cu bicicleta.
Cea mai bună variantă este să o iei la pas, pentru a admira frumusețea naturii. Atracția turistică principală este peștere Cetățeaua Mare, însă merită să vizitezi și Peștera Calastur, Peștera Liliecilor, Peștera cuptorului sau Grota lui Hill.
Zona turistică a Cheilor include și cabana Cheile Turzii de la 1385 de metri, o cabană medievală, foarte iubită de cei cărora le plac cazările rustice.
Trasee turistice
Poți alege din mai multe trasee turistice, cel mai scurt fiind de 3 ore.
Cheile Turzii – Ciucaș, un traseu de 3 ore
Circuitul Crestelor Cheilor, traseu de 4 – 5 ore;
Cheile Turzii – Cheile Turului – Tureni, traseu de 10 km, aproximativ 4 ore;
Cheile Turzii – Deleni – Cabana Faget – Cluj, traseu de 29 de km care se parcurge in 10 ore;
Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Băișorii, 40 de kilometri ce se pot parcurge în aproximativ 12 – 14 ore.
Circuit creștelor – este cel mai popular și găsești cele mai frumoase peisaje precum cel din Vârful Scărița din rezervatia Sesul Craiului – Scarita-Belioar
Pe Culmea Sandului se poate zbura cu parapanta, dacă ești experimentat. În plus, pe Cheile Turzii se poate practica alpinismul primăvara până toamna târziu.
Cât despre cazări, poți să mergi în camping cu cortul, la pensiuni sau la hoteluri, unde prețurile sunt decente, iar mâncarea delicioasă.
Cum ajungi
Dacă vii din București, drumul până aici durează cam 5-6 ore. Din Capitală se poate merge până în Turda pe șoseaua E85. La ieșirea din Turda se merge spre Alba Iulia pe șoseaua DN 75 Turda- Câmpeni.
Vei ajunge în localitatea Mihai Viteazu și va trebui să traversezi râul Aries până în localitatea Cheia, aflată cam la 2 kilometri.
Din satul Cheia se urmăresc indicatoarele către Cheile Turzii.
Dacă vrei să ajungi în amonte, poți merge pe DN 1 din apropierea Turdei către localitatea Petreștii de Jos.
Obiective turistice
Printre cele mai cunoscut și importante obiective turistice de aici sunt:
Biserica de lemn din Livada
Se află în comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, și datează din anul 1842. Se află pe noua listă a monumentelor istorice. Ceea ce o face interesantă este clopotnița cu foișor pe două nivel și pridvorul vestic.
Biserica Unitariană Petreștii de Jos
Datează din anul 1796 și este pe lista monumentelor istorice din Cluj. Aici există un monument pentru cei 43 de militari maghiari morți în luptele din septembrie 1944 la Săndulești.
Cheile Turzii
Care oferă un spectacol de senzație pentru orice turist care decidă să vină aici. Deconectarea de codtidian și conectarea cu natură te va face să simți că acesta un loc magic.
Mănăstirea Petridului
Se află pe culmea Cheilor Turzii, între Săndulești și Petreștii de Mijloc. A aparținut de-a lungul istoriei mai multor confesiuni religioase, de la romano-catolică, la ortodoxă și greco-catolică.
Rezervația naturală Cheile Turzii
Aici vei întâlni peste 1000 de specii floristice și plante rare calcofile precum usturoiul sălbatic, piciorul cocoșului, garofița albă sau omagul.
Sunt peste 67 de specii de păsări, iar larga varietate a formelor de relief carstic te va impresiona, la fel cum o vor face și cele mai cunoscute peșteri.
În județul Cluj poți vizita Salina Turda, Mănăstirea Nicula, Cascada Ciucaș, Grădina Botanică, Băișoara sau Valea Drăganului.
Obiective turistice în Tulcea. Cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Tulcea