“Din punct de vedere naturist, pierderea podoabei capilare, care afectează mai ales bărbaţii, dar nu ocoleşte nici femeile, e cauzată de slăbirea funcţiilor rinichiului, sediul energiei vitale de regenerare a organismului. Primele semne ale alopeciei sunt smocurile de păr rămase pe perie după pieptănare sau pe mâini, în timpul spălării, şi apariţia unor zone circulare, de mici dimensiuni, fără nici un fir de păr. Acestea pot fi însoţite de uşoare usturimi sau chiar de mâncărimi la nivelul scalpului”, ne-a explicat dr. Nwabudike.

Cauza poate fi şi îmbătrânirea

Potrivit medicului, în cazul în care te confrunţi cu o astfel de problemă, e bine să eviţi spălarea părului cu săpunuri şi şampoane obişnuite, chiar dacă sunt scumpe şi de marcă, deoarece conţin cantităţi mari de detergent. “Oamenii trebuie să înţeleagă că, odată cu vârsta, părul îşi diminuează rezistenţa şi se răreşte. Cei afectaţi trebuie să vorbească despre această problemă cu prietenii şi cu familia, pentru că, simţindu- i alături de ei, vor reuşi să diminueze presiunea psihică şi să-şi revină mai rapid”, a subliniat specialistul.

Care sunt cauzele chelirii

  • schimbările fiziologice generate în organism de modificările hormonale;
  • stresul sau şocurile emoţionale;
  • unele medicamente, inclusiv contraceptive, pastile de slăbit sau tratamente contra cancerului;
  • alimentaţia săracă în fier şi proteine;
  • factorii poluanţi din atmosferă;
  • împletirea şi prinderea părului foarte strâns, în mod constant;
  • substanţele chimice folosite la permanent.

Ştiaţi că…

  • firul de păr creş- te prin pori numiţi foli-culi piloşi, iar pe capul unui om există aproape 100.000 de astfel de pori?
  • zilnic, pierdem între 50 şi 100 de fire?
  • firul de păr de pe cap creşte lunar cu aproximativ un centimetru?

10 sfaturi pentru stoparea căderii părului

1. Elimină stresul şi oboseala şi respectă orele de odihnă, ca să reechilibrezi energiile profunde ale organismului;
2. Consumă alimente bogate în proteine şi fier;
3. Dacă foloseşti contraceptive orale, hormonale, încearcă să iei în considerare o altă posibilitate de protecţie;
4. Renunţă la buclele permanente şi, respectiv, la întinderea forţaţă a părului;
5. Dacă ai obiceiul să te tragi de păr sau să te joci cu şuviţele cere sfatul unui psiholog înainte ca podoaba ta capilară să fie afectată;
6. Evită coafarea sau uscarea cu peria, trăgând tare de păr, ori încărcarea lui cu tot felul de substanţe chimice pentru fixare;
7. Masează-ţi scalpul circular, în fiecare zi, câte 30 de minute, folosind vârful degetelor. Uleiul de nucă de cocos este excelent pentru acest masaj, deoarece întăreşte firul de păr.
8. Frecţionează zonele afectate cu usturoi crud sau cu ulei de ricin şi lasă-le să acţioneze peste noapte. La fel de eficient e şi sucul de urzică;
9. Apelează la acupunctură, pentru că stimulează energia vitală;
10. Poţi face un tratament cu Allium cepa, Graphites sau Helleborus, remedii homeopate foarte eficiente.

Iată ce găseşti în farmacii


Înainte de a urma sfaturile de mai sus, consultaţi medicul de familie. Amănunte legate de subiectul abordat azi de dr. Nwabudike puteţi obţine la cabinetul acestuia: Bucureşti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 0752.304.536.

 
 

Urmărește-ne pe Google News