Chimenul este originar din țările din estul Mediteranei și nordul Egiptului, dar, în prezent se cultivă și în țări din Europa, Turcia, Iran, India, Maroc, China sau America. Crește și se dezvoltă cel mai bine în zonele însorite, acolo unde nu plouă foarte mult.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Chimen proprietăți
Rădăcina chimenului este îngroșată, ramificată, fuziformă și are culoarea alburie. Tulpina este dreaptă, cilindrică, înaltă de aproximativ 65 cm, fără perișori pe suprafața ei, cu o culoare verzuie și mai multe ramificații. Frunzele chimenului sunt lobate, cu lobi fini liniari, asemănătoare cu frunzele de coriandru și anason. Fructele sunt formate din două semințe de formă ovoidă, cu culoare cenușie, miros plăcut și gust ușor înțepător.
Fructele de chimen sunt bogate în uleiuri volatile, antioxidanți, tanoizi, minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc, magneziu, dar și vitamine vrecum vitamina A, C, E și complexul de vitamine B. Toate aceste elemente îi oferă chimenului următoarele proprietăți:
- Antispastice;
- Astringente;
- Diuretice;
- Expectorante;
- Galactogoge (stimulează producția de prolactină, hormon necesar pentru alăptare);
- Carminative;
- Stomahice;
- Vermifuge.
Beneficiile consumului de chimen
Întărește sistemul imunitar
Datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, vitamine și minerale, chimenul este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar.
Combate stările de greață și anemia
Fructele de chimen sunt bogate în fier și în compuși organici care ajută la absorbția mai bună a fierului în organism, dar și la ameliorarea stărilor de greață.
Înlătură durerile de spate
Chimenul negru este un aliat de nădejde împotriva durerilor, în special cele de spate, de genunchi sau articulații. Ai nevoie de puțin ulei de chimen amestecat și miere de albine și puțin oțet, iar cu soluția obținută masezi zonele afectate.
Îmbunătățește digestia
Semințele au efect antispastic, iar un consum regulat favorizează funcționarea optimă a digestiei și ajută la eliminarea gazelor din stomac și intestine.
Bun în cazul diabetului zaharat
Chimenul negru are o funcție importantă în reglarea nivelului de zahăr din sânge și funcționează ca un adjuvant atât în prevenirea, cât și ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Consumul regulat ajută la reducerea glicemiei și micșorează rezistența la insulină.
Alungă oboseala
Preparatele culinare condimentate cu chimen, coriandru sau câteva boabe de piper sunt benefice și au efectul de a revigora organismul, înlăturând stările de oboseală.
Cum se consumă chimenul
Ceai de chimen
Este recomandat pentru mai multe tipuri de afecțiuni și se pregătește foarte ușor. Ai nevoie de o linguriță de fructe de chimen bine coapte pe care le pui în 200 ml de apă clocotită și lași totul la infuzat pentru 10-15 minute. Ceaiul se strecoară și se consumă cald.
Tinctură de chimen
Se amestecă 10 linguri de pulbere de chimen cu 50 ml alcool de secară ori fructe, dar cu concentrație alcoolică 50%, și totul se lasă la macerat pentru 2 săptămâni. După acest timp, tinctura se filtrează și se pune în recipiente mici care se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.
Ulei volatil
Acesta poate fi obținut prin procedee industriale, dar și la scară mică prin antrenarea cu alcool.
Ulei pentru masaj
Pentru a obține ulei de masaj se amestecă fructe zdrobite de chimen cu ulei de măsline, iar soluția obținută se lasă la macerat pentru 10-15 zile. Uleiul este recomandat pentru hidratarea și menținerea elasticității pielii.
Chimen – contraindicații
Orice cură trebuie urmată întocmai după indicațiile medicului specialist. În caz contrar, consumul în exces de preparate pe bază de chimen pot avea efecte adverse asupra sistemului digestiv. De asemenea, în concentrații mari, chimenul poate irita pielea.
- Încearcă o supa de chimen aromată! E plină de gust și nutrienți, perfectă pentru sănătatea ta.
Sursă foto:123rf.com