Chimionul este un condiment foarte aromat care se folosește ca atare în preparatele culinare sau poate fi utilizat sub formă de ceai de chimion, tinctură sau ulei.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de chimion
Planta de chimion poate crește până la 30–50 cm înălțime.
Chimionul a cărui denumire științifică este Cuminum cyminum e o plantă anuală, bienara din familia Apiaceae. Chimionul este răspândit din estul Mării Mediterane până în estul Indiei.
De la chimion se folosesc semințele uscate ca atare sau măcinate. Semințele de chimion seamănă cu cele de chimen, având formă alungită, fiind crestate longitudinal și galben-maro la culoare, la fel ca și cele ale altor membri ai familiei Umbelliferae, cum ar fi pătrunjelul și mărarul.
Adesea, chimionul este confundat cu chimenul. Ambele plante au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții ideale și pentru a produce fructe aromate.
Chimion – beneficii și proprietăți
Cercetările efectuate de-a lungul timpului arată că acest condiment aromat -chimion- are o serie de beneficii asupra organismului.
Chimionul a fost folosit de mult timp în medicina tradițională.
Studiile moderne au confirmat unele dintre beneficiile pentru sănătate ale chimionului, inclusiv reglarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise prin alimente.
Cercetările au relevat, de asemenea, câteva beneficii noi, precum stimularea pierderii în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei și a colesterolului.
Sursă de fier
Semințele de chimion sunt bogate în mod natural în fier, arată studiile.
O linguriță de chimion măcinat conține 1,4 mg de fier sau 17,5% din doza zilnică recomandată pentru un adult.
Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți, care afectează până la 20% din populația lumii și până la 10 din 1.000 de persoane din cele mai bogate națiuni.
Puține alimente sunt dense în fier la ca și chimionul. Acest lucru îl face o sursă bună de fier, chiar și atunci când este utilizat în cantități mici drept condiment.
Reglează digestia și stimulează funcțiile ficatului
Cea mai obișnuită utilizare tradițională a chimionul este pentru indigestie.
Cercetările moderne au confirmat că poate crește activitatea enzimelor digestive, potențând accelerarea digestiei.
Chimionul crește, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestin
Într-un studiu, 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil (IBS) au raportat simptome îmbunătățite după administrarea de chimion concentrat timp de două săptămâni.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Chimionul are o funcție importantă în reglarea nivelului de zahăr din sânge și funcționează ca un adjuvant atât în prevenirea, cât și ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Consumul regulat ajută la reducerea glicemiei și micșorează rezistența la insulină. Studiile arată că un consum regulat din această mirodenie ajută și la prevenirea obezității.
Reglează nivelul colesterolului
Un studiu efectuat pe 88 de femei a analizat dacă chimionul a afectat nivelurile de colesterol HDL „bun”. Persoanele care au luat 3 grame de chimion cu iaurt de două ori pe zi timp de trei luni au avut niveluri mai ridicate de HDL decât cei care au consumat iaurt fără el.
Alte studii au arătat că nivelurile de colesterol LDL „rău” oxidat au scăzut cu aproape 10% la pacienții care au luat extract de chimion o lună și jumătate.
Întărește sistemul imunitar
Datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, vitamine și minerale, chimionul este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar.
Cum se folosește chimionul
Chimionul este o mirodenie apreciată în lumea întreagă, însă este foosit sub diferite forme și ca remediu natural împotriva anumitor afecțiuni.
Ceai de chimion
Peste o linguriţă de plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
Beneficii ale ceaiului de chimion:
- susţine digestia şi funcţiile digestive;
- ameliorează senzaţiile de balonare şi flatulenţa;
- contribuie la funcţionarea normală a tractului intestinal;
- efect spasmolitic, ajută în caz de spasme abdominale;
- susţine lactaţia la femeile care alăptează.
Ulei de chimion
Uleiul de chimion este un antioxidant foarte puternic, care stimulează digestia și metabolismul. În plus, este diuretic și elimină excesul de apă din organism. De asemenea, uleiul este un bun calmant pentru durerile musculare.
Tinctură de chimion
10 linguri de pulbere de chimion cu 50 ml se amestecă cu alcool de secară ori fructe, dar cu concentrație alcoolică de minimum 50%, și totul se lasă la macerat pentru 2 săptămâni. După acest timp, tinctura se filtrează și se pune în recipiente mici care se păstrează într-un loc răcoros și întunecat
Rețete cu chimion
Chimionul este un codiment apreciat, cu un gust inconfundabil, motiv pentru care este folosit în numeroase preparate culinare, mai ales în bucătăria orientală.
Orez cu semințe de chimion
Ingrediente:
- 1 lingură de unt;
- 2 lingurițe de semințe de chimion;
- o cană de orez cu bob lung;
- 1 cățel de usturoi;
- 1/2 linguriță cu sare;
- 3 căni de apă.
Untul și semințele de chimion se pun într-o oală și se amestecă timp de 1-2 minute, la foc mediu. Se adaugă ulterior orezul crud și se amestecă timp de 2-3 minute.
Se toacă usturoiul și se adaugă în oală împreună cu sarea și apa. Se amestecă din nou ingredientele. Oala se acoperă cu un capac și se lasă la foc mare. După ce ajunge la fierbere, focul se dă mic și se lasă aproximativ 15 minute sau până când orezul este fiert.
Cartofi noi cu chimion
Ingrediente:
- un kilogram de cartofi noi, mici
- 1 lingură ulei
- 2 lingurițe chimion pudră
- 1 linguriță paprika dulce
- 1 linguriță usturoi pudră sare
- 1/4 linguriță paprika iute
- 1/8 linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă uleiul cu cartofii. Separat, se amestecă bine condimentele ce includ chimion și se dau la cuptor într-o tavă, având grijă să nu se suprapună cartofii. După 20 de minute se întorc pe partea cealaltă și se mai țin încă 10 minute, până se rumenesc frumos.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!