Gama sa de utilizare este impresionantă și are peste 400 de subspecii. Egiptenii antici îl foloseau în practicile lor de îmbălsămare, în timp ce grecii antici îl foloseau ca tămâie.

Datorită gustului său distinctiv, cimbrul a rămas până acum o bază culinară. Dar cimbrul își câștigă repede reputația pentru calitățile sale medicinale, cum ar fi capacitatea sa de a ajuta la tratarea acneei și a tensiunii arteriale crescute.

Beneficiile cimbrului

Luptă împotriva acneei

Dacă te-ai săturat să cumperi și să încerci medicamente pentru acnee fără prescripție medicală fără rezultate bune, este posibil să ai noroc. 

Cimbrul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și ar putea avea un viitor ca ingredient de combatere a acneei.

Când cimbrul este îmbibat în alcool timp de zile sau săptămâni, acesta se transformă într-o soluție cunoscută sub numele de tinctură. Cercetătorii din Marea Britanie au testat efectele tincturilor de cimbru asupra acneei.

În studiul realizat pe tinctura de cimbru, constatările au fost impresionante. Acest preparat natural de plante medicinale a combătut coșurile mai bine decât produsele antiacnee, care includeau peroxidul de benzoil. Timpul va spune dacă acest remediu este un tratament eficient al acneei.

Scade tensiunea arterială

Un studiu a constatat că extractul de cimbru a reușit să reducă semnificativ ritmul cardiac la șobolanii cu tensiune arterială crescută și a putut, de asemenea, să scadă colesterolul.

O modalitate sigură de a folosi cimbrul pentru a reduce ritmul cardiac este să-l înlocuiești cu sarea în mâncare.

Calmează și poate opri tusea

Uleiul esențial de cimbru, care se obține din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse. Într-un studiu, o combinație de cimbru și frunze de iederă a ajutat la atenuarea tusei și a altor simptome ale bronșitei acute.

Data viitoare când ai tuse sau durere în gât, încearcă să bei un ceai de cimbru.

Sporește imunitatea

Obținerea tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul în fiecare zi poate fi o provocare. Din fericire, cimbrul este plin de vitamina C și este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A. Dacă simți că apare o răceală, cimbrul te poate ajuta să îți revii, crescând imunitatea.

Un alt beneficiu al cimbrului pentru sănătate: este o sursă bună de cupru, fibre, fier și mangan.

Sursă de minerale

Cimbrul este o excelentă sursă de minerale și vitamine esențiale pentru o sănătate optimă. Frunzele și lăstarii săi fragezi sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc și seleniu.

Dezinfectează

Mucegaiul este un poluant comun, dar potențial periculos, care se poate ascunde în casa ta. Odată ce îl identifici, urmează pașii necesari pentru a scăpa de el odată pentru totdeauna. Uleiul de cimbru poate fi răspunsul pentru concentrații scăzute de mucegai.

Uleiul esențial de cimbru și timol deține multe proprietăți fungicide. Cercetările sugerează că poate fi utilizat ca dezinfectant în locuințele în care există o concentrație scăzută de mucegai.

De asemenea, timolul, unul dintre uleiurile esențiale importante, are caracteristici antiseptice.

Te scapă de dăunători

Timolul este, de asemenea, un ingredient în multe pesticide – atât în ​​exterior, cât și în interior – și este utilizat în mod obișnuit pentru a distruge bacteriile și virușii, precum și șobolanii, șoarecii și alți dăunători.

Un studiu recent arată că extractul de cimbru poate respinge țânțarii, dar creșterea acestuia în grădina ta nu este suficientă. Pentru a obține cele mai bune rezultate în lupta împotriva dăunătorilor, freacă frunzele de cimbru între mâini pentru a elibera uleiul esențial.

De asemenea, poți face un agent antiinsecte pentru casă amestecând patru picături de ulei de cimbru la fiecare linguriță de ulei de măsline.

Parfum

Produsele organice și naturale pentru îngrijirea pielii pot fi găsite acum la multe companii, iar multe conțin cimbru.

Datorită proprietăților sale antiseptice și antifungice, este un ingredient obișnuit în apa de gură. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient popular în deodorantele naturale.

Este bun în aromaterapie

Uleiul esențial de cimbru este adesea utilizat în scopuri aromatice și terapeutice datorită substanței sale active carvacrol.

Dă gust mâncării

Cimbrul este un ingredient minunat care este folosit în bucătăriile din întreaga lume, în special în Franța, Italia și peste Mediterana.

Frunzele proaspete sau crengile întregi pot fi folosite la prepararea cărnii. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient excelent de utilizat cu pește.

Cum să folosești cimbru în mâncare

Cimbrul merge bine cu carne, roșii și fasole. 

În bucătăria mediteraneană, este un condiment popular pentru preparatele din miel, deoarece aroma ușor florală a cimbrișorului ușurează gustul mielului.

În România, cimbrul este folosit pentru mâncăruri precum ciorbă de fasole, sarmale, tocane, tocănițe și preparate cu miel sau porc.

Cum să gătești cu cimbru proaspăt

Dacă o rețetă necesită o „crenguță” de cimbru, frunzele și tulpina trebuie păstrate intacte. Când pui o crenguță întreagă de cimbru la supe, tocănițe sau alte rețete, frunzele cad de obicei în timpul gătitului și tulpina lemnoasă poate fi îndepărtată înainte de servire.

Dacă o rețetă necesită „cimbru proaspăt”, frunzele trebuie scoase de pe tulpină. Pentru a îndepărta frunzele dintr-o crenguță de cimbru proaspăt, pur și simplu ține crenguța în partea de sus cu o mână, freacă crenguta în partea de sus cu cealaltă mână, apoi lasă să curgă tot cimbrul.

 Frunzele se vor desprinde cu ușurință și sunt atât de mici, încât de obicei nu necesită să fie tocate.

Spre deosebire de multe alte tipuri de ierburi proaspete, cimbrul proaspăt poate fi adăugat devreme în rețetă. Planta rezistă și la perioade lungi de gătit și își va insufla încet aroma în felul de mâncare.

Varianta uscată păstrează o mare parte din aromă și este un substitut adecvat în multe cazuri. Cu toate acestea, când înlocuiești varianta proaspătă cu cea uscată, folosește aproximativ o treime din volumul de cimbru proaspăt solicitat în rețetă.

Top 50 de condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News