Alături de Mona Lisa, Cina cea de taină face parte din portofoliul operelor deja celebre ale lui Leonardo da Vinci. Este o pictură care astăzi se regăsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano și care a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul oamenilor. Vezi ce mesaj transmite faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină.
Cuprins:
Descriere pictură Cina cea de taină
Pictura realizată de da Vinci reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus, așa cum este și descrisă în Evanghelia după Ioan și arată reacțiile diferite ale apostolilor săi, imediat cum Iisus a anunțat că unul dintre discipolii săi îl va trăda.
Leonardo da Vinci a realizat lucrarea Cina cea de taină între anii 1494 și 1497 în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos. Lucrarea măsoară 460 x 880 cm.
De-a lungul timpului, pictura lui da Vinci a fost de mai multe ori restaurată, însă rezultatele nu au fost pozitive, întunecându-se suprafața pictată. Călugării dominicani au distrus peretele inferior deoarece au deschis o ușă chiar la mijloc și, astfel, au eliminat picioarele lui Iisus.
- Ultima restaurare a fost începută în 1948 și a fost terminată la 28 mai 1999. Atunci s-a reînnoit pigmentul colorat milimetru cu milimetru și s-a consolidat ce mai rămăsese din pictură.
În anul 1980, împreună cu biserica și mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo da Vinci a fost declarată de UNESCO patrimoniu al umanității.
Lucrarea Cina cea de taină a lui da Vinci a fost construită după raționamente aproape matematice. În patru grupuri de câte trei au fost împărțiți apostolii, grupuri ce au fost dispuse două la dreapta, două la stânga, iar în centru se afla Iisus, situat în dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj ce prezintă cerul pe fundal.
Există două copii în mărime naturală a operei lui da Vinci. Una se găsește la Biserica Minoriților din Viena, iar cealaltă în muzeul mănăstirii din Tongerlo, Belgia.
Ce mesaj transmite faimoasa pictură Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci
Acum mulți ani, celebra pictură Cina cea de taină a devenit un subiect controversat și adesea dezbătut, odată cu apariția cărții Codul lui da Vinci, acolo unde sunt prezentate teoria Mariei Magdalena și cea a Sfântului Graal.
Romanul scris de Dan Brown a dus la apariția mai multor teorii, iar una dintre ele pretinde că a existat o relație între Iisus și Maria Magdalena, iar silueta care se află lângă mâna dreaptă a lui Iisus ar fi, de fapt, Maria Magdalena, nu discipolul Ioan, așa cum credeam cu toții.
Însă, contrar acestora, romanul lui Brown nu a pretins niciodată cum că ar fi altceva decât o operă de ficțiune, frenezia unor teorii despre existența unei conspirații ce i-a cuprins pe toți, de la experți la amatori.
O altă teorie este cea a experților de la Institutul Smithsonian care au examinat o înregistrare video cu opera de artă, în încercarea de a afla dacă pictura ascunde în interiorul ei un mesaj secret transmis peste veacuri de da Vinci.
În acea înregistrare video, Mario Taddei, inventator milanez și expert în opera lui da Vinci, a spus că respinge teoria formulată de Dan Brown, autorul cărții, deoarece:
“Înainte de Leonardo da Vinci au existat alte sute de picturi Cina cea de taină, iar atunci când el a pictat varianta lui, a trebuit să respecte mai multe reguli. Aceste reguli impun ca personajele să fie pictate în acele poziții, dar și cu zâmbetele specifice, pentru ca oamenii să îi poată recunoaște pe apostoli, unul câte unul. De exemplu, Sfântul Petru este întotdeauna pictat în timp ce ține un pumnal în mână, în timp ce Iuda este recunoscut după punga cu bani pe care o poartă, iar Sfântul Ioan este pictat mereu sub forma unui tânăr cu o siluetă feminină”.
Experții au susținut și faptul că, deși numeroase opere anterioare au ilustrat aceeași scenă, există o diferență. În fiecare dintre picturile precedente ale ultimei cine a Mântuitorului și discipolii lui erau pictați cu halouri și, astfel, erau ridicați la rangul de sfinți. Însă, în versiunea lui da Vinci nici unul dintre subiecții tabloului nu a fost pictat cu accesorii angelice.
Mario Taddei a explicat faptul: “Cred că Leonardo da Vinci nu a pictat niciodată halouri deoarece a considerat că acei oameni erau oameni obișnuiți și, de fapt, acesta este adevăratul secret al lui Leonardo”.
Leonardo da Vinci este unul dintre cele mai de seamă genii din întreaga istorie a omenirii. Este recunoscut în lumea întreagă datorită operelor sale celebre, care vor rămâne amintire lumii pentru totdeauna.