Folosiţi crema protectoare!
Pielea are nevoie de protecţie împotriva ultravioletelor. Dacă nu folosiţi crema de protecţie, este posibil să vă alegeţi cu arsuri chiar şi atunci când soarele nu este foarte puternic. Este recomandat să se folosească o cremă cu factor de protecţie 15 şi s-o reaplicaţi la fiecare două ore de stat la plajă, cu o atenţie deosebită pentru zonelor mai sensibile, cum ar fi buzele, umerii, nasul, pleoapele, tălpile ori porţiunea din spatele genunchilor.
Soarele, prieten şi dusman
Deşi nu pare posibil, la plajă, distanţa dintre un bronz perfect şi apariţia unor boli grave sau chiar moartea este foarte mică. Nisipul fierbinte de la orele prânzului poate produce răni din cauza temperaturilor ridicate la care ajunge, la fel ca şi contactul cu alte obiecte care au stat vreme îndelungată în soare. Statul pentru o perioadă mai îndelungată în apă poate duce la insolaţii, deoarece, păcăliţi de apa mai răcoroasă, îşi lasă capul neprotejat în razele solare. De asemenea, mâncarea se poate altera, iar o ladă frigorifică este indispensabilă. Mixul de soare puternic şi cantităţi mari de alcool pot duce, în cel mai rău caz, la moarte.
Evitaţi prezenţa pe plajă la orele prânzului!
Este indicat să se evite orele amiezii pentru bronzat. Este bine să se iasă la plajă dimineaţa, până în 9-10, şi seara, după orele 17-18, deoarce se asigură un bronzat uniform şi sănătos şi se evită insolaţiile, cefaleele, senzaţiile de vomă şi deshidratările pronunţate. Reprizele de bronzat trebuie să fie de câte 20 de minute şi nu ar fi rău să lipsiţi câte două-trei zile de pe plajă, lăsând timp melaninei (pigmentul care dă culoarea maronie a pielii) să se sintetizeze şi celulelor distruse de soare să se refacă.
Protejaţi-vă ochii!
Specialiştii recomandă să nu priviţi direct către soare, pentru că vă puneţi în pericol retina, iar ochelarii de soare de calitate sunt indispensabili. Dacă se stă în mediu reflectorizant, în prezenţa apei, nisipului, oglinzilor, pot să apară tulburări oculare, începând de la lacrimări, dureri oculare, simple conjunctivite şi până la arsuri grave.
Dotaţi-vă pentru plajă!
Turiştii trebuie să aibă asupra lor un întreg arsenal de plajă: umbrelă, papuci, şezlong sau prosop gros, pălărie, ochelari, băuturi nealcoolice ţinute la rece pentru hidratare, creme şi loţiuni şi haine subţiri din bumbac.
Fotografii – Vlad Chirea
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!