Cum au fost construite piramidele din Egipt

În urmă cu 4.500 de ani, egiptenii construiau edificii despre care s-a spus că nu ar putea fi ridicate nici chiar cu ajutorul tehnologiei din ziua de azi. Cele mai renumite construcții care datează din perioada Antichității sunt renumitele piramide, acele construcții grandioase și complexe deopotrivă realizate din piatră, care erau folosite ca mormânt pentru faraoni.

Până în prezent s-au vehiculat diverse teorii în legătură cu modul în care au fost construite piramidele pentru că nimeni nu își putea imagina cum au putut fi transportate de la mare distanță blocurile de granit și de calcar cu care au fost ridicate structurile egiptene.

Potrivit experţilor de la Universitatea din Amsterdam, constructorii piramidelor ar fi putut muta masivele blocuri de piatră prin deşert udând nisipul din faţa unui dispozitiv de tragere sub forma unei sanii, care avea o lungime de aproximativ 10 metri.

Însă, misterul a fost elucidat în momentul în care în portul Wadi Al-Jarf a fost descoperit un papirus care i-a făcut pe arheologi să contureze concluzia că muncitorii aduceau uriașele blocuri de piatră de două tone pe apele fluviului Nil, cu ajutorul unor ambarcațiuni din lemn.

Piramida de la Giza, cunoscută și ca Piramida lui Keops, este cea mai cunoscută dintre piramidele antice, ea fiind cea mai veche și singura care a rezistat până în zilele noastre. Acesta este și motivul pentru care a fost inclusă pe lista celor Șapte Minuni ale Lumii Antice.

Cele peste 175.000 de tone de piatră care au fost folosite pentru ridicarea piramidei din Giza au fost transportate de la Tura, principala carieră de piatră din Egiptul Antic, care era situată la o distanță de aproximativ 800 de kilometri.

În acel papirus se menționa faptul că au fost săpate tuneluri uriașe prin care apa Nilului ar fi fost deviată către baza Marii Piramide pentru ca acele bărci să-și poată croi drum până la destinație.

Tehnica și metodele prin care au fost ridicate piramidele au stârnit, de asemenea, o serie de controverse, iar una dintre acestea sugerează că pietrele erau sculptate din cariera de piatră folosindu-se dalte de cupru, iar apoi erau transportate la locația dorită unde erau plasate una peste cealaltă folosindu-se rampe, scripeți și un sistem de pârghii, toate realizate din lemn.

Cine a construit piramidele din Egipt

Teoriile formulate de-a lungul timpului pe seama piramidelor egiptene nu fac referire doar la cum au fost acestea construite, ci și la cine le-a ridicat.

Toate dovezile arheologice descoperite de-a lungul timpului indică faptul că vechii egipteni au fost cei care au construit piramidele. Singura necunoscută o reprezintă modul în care aceștia trăiau, cum erau tratați și recompensați pentru munca depusă.

Documentele vremii vorbesc despre un grup de 200 de bărbați, în mare parte muncitori sezonieri, care erau coordonați de un anume meșter Merer.

Aceștia trăiau într-un așa-numit oraș al constructorilor situat pe Platoul Giza, care era alcătuit din clădiri instituționale, o clădire pentru prelucrarea cuprului, locuințe simple pentru 1.500-2.000 de persoane, hale pentru prelucrarea animalelor și a peștelui și brutării.

Conform egiptologilor, muncitorii de la piramide erau repartizați pe unități de muncă și erau împărțiți în grupuri formate din 10 divizii a câte 20 de indivizi.

Potrivit papirusurilor din acea perioadă, muncitorii primeau o dietă care includea smochine, legume și carne de pasăre și erau recompensați și cu haine. Cu toate acestea, modul în care au trăit și au fost tratați constructorii rămâne un mister pe care cercetătorii încă îl studiază.

 
 

Urmărește-ne pe Google News