Descoperirea Americii
Oficial, Cristofor Columb a fost cel care a descoperit America, însă, conform spuselor, există dovezi cărora normanzii au fost cei care au descoperit primii teritoriul american. Ei sunt cei care au ajuns pe meleaguri, întâi au descoperit Groenlanda, la sfârșitul secolului X, cu 5 secole înaintea lui Cristofor Columb.
Cine a descoperit America – Amerigo Vespucci, Cristofor Columb sau Marco Polo
Pe 12 octombrie 1492 Cristofor Columb atingea pentru prima dată țărmurile Lumii Noi, mai exact țărmul de Est care astăzi este Bahamas. Cristofor a fost convins, ba chiar a murit cu convingerea, că a descoperit drumul către Indii, rută ce era extrem de râvnită de curțile regale europene din acea vreme.
Nici cele patru călătorii făcute între anii 1492 și 1502, în care Cristofor descoperea o mare parte a Americii Centrale împreună cu insulele din estul celor două Americi, nu l-au făcut pe acesta să își schimbe părerea.
- După moartea sa, în 1507, cartografii germani Martin Waldseemuller și Matthias Ringmann au numit continentul nou descoperit America.
Se pare că numele era, de fapt, un elogiu adus unui alt italian, Amerigo Vespucci, cel care a demonstrat faptul că lumea pe care o descoperise Columb era mult mai mare decât acesta crezuse că este și că, în realitate, acesta descoperise două continente total necunoscute până în acel moment.
Mai târziu, atenția s-a concentrat asupra unui alt explorator italian, venețianul Marco Polo. În anul 1271, acesta a străbătut Drumul Mătăsii și a adus primele informații în Europa despre Curtea Imperială a Chinei, imperiu care era condus pe atunci de mongolul Kublai Han, nepotul lui Gingis Han.
Conform unui hărți ale venețianului, hartă ce era prezentă în Biblioteca Congresului din Washington, Marco Polo a navigat de-a lungul coastei estice a Asiei până în dreptul strâmtorii Bering.
Astfel, Polo a fost primul european care a cartografiat strâmtoarea ce leagă cele două continente. Chiar dacă a fost contestată, în ciuda testelor repetate la care a fost supusă, harta nu a putut fi dovedită ca fals medieval. Pe patul de moarte, Marco Polo mărturisea “Nu am schițat nici măcar jumătate din ceea ce am văzut “, iar această mărturie avea să adâncească misterul legat de marele descoperitor al Americilor.
Însă, paternitatea identificării celor două continente i-a fost acordată lui Cristofor Columb. Oficial, un adevăr care nu este acceptat ca atare și care este considerat o gravă eroare a istoricilor este faptul că Cristobal Columb este descoperitorul Americilor.
Amiralul Zeng He – o altă controversă privitoare la descoperirea Americii
Amiralul chinez Zeng He, conform surselor din timpul dinastiei Ming, a explorat zonele de coastă ale Oceanului Indian, până a ajuns pe tărâmul estic al Africii. El și-a dorit să realizeze legături comerciale cu populațiile necunoscute în teritoriile vecine Chinei, dar și de a impune controlul imperial asupra comerțului și în alte zone ce nu fuseseră încă descoperite. Peste 300 de corăbii făceau parte din flota chineză, iar numărul membrilor expedițiilor depășea 28.000 de soldați.
Zeng He pretindea că a parcurs 50.000 de km pe mare
Conform cronicilor de la Curtea Imperială a Chinei, Zeng He este cel care a atins cel mai îndepărtat punct al expedițiilor sale, coasta Keniei. Acolo, acesta a ridicat și un altar în cinstea lui Budha, lui Allah și zeului Vishnu, dar și a zeiței locale.
Discuțiile au apărut odată cu mai multe păreri din partea istoricilor chinezi care susțineau că amiralul a atins coastele estice ale celor două Americi în anul 1421. Chiar dacă nu există dovezi clare care pot susține această ipoteză, jurnalul de bord al lui Zeng He a lăsat loc de interpretări deoarece acestea pretindea că a parcurs mai mult de 100.000 de li (50.000 de km) pe mare.
Una dintre cele mai vechi teorii cu privire la popularea celor două Americi
Una dintre cele mai longevive teorii spune că populațiile siberiene au ajuns acum aproximativ 10.000 – 13.000 de ani prin strâmtoarea Bering, fâșia de uscat de la acea vreme care se numea Beringia, pe continentul nord american și au avansat până în America de Sud.
Însă, descoperirile ulterioare a unor vârfuri de suliță din silex au descris o altă ipoteză. Artefactele au o vechime de aproximativ 17.000 de ani, mai mult de patru milenii înainte oricăror alte urme ale culturii Clovis și seamănă izbitor cu cele realizate în Europa, pe teritoriul Franței și Spaniei de azi, care au fost realizate în aceeași perioadă.
Cine a descoperit America
Cristofor Columb este cel acceptat de majoritatea istoricilor drept europeanul care a pășit pentru prima oară pe țărmul Lumii Noi, omul care a descoperit America.