Cuprins:
Despre Grigore Antipa
Grigore Antipa și-a petrecut copilăria în Botoșani. Părinții săi au decedat când acesta era doar un copil, fiind crescut de mătuși. Fratele lui, Nicolae, era parazitolog și a reușit să își facă o carieră impresionantă în domeniu. El a primit o bursă în Germania, continându-și apoi cercetările în Franța și Italia.
Grigore Antipa a urmat studiile la Facultatea de Ştiinţe şi Medicină a Universităţii din Iaşi, la secţia de Ştiinţe Naturale.
Profitând de oportunitate care i s-a ivit fratelui său de a pleca cu bursă în Germania, Grigore a decis să plece cu el. A devenit elevul profesorului Ernst Haeckel, susținător celebru al teoriei evoluționiste și fondatorul Muzeului Filetic.
Reîntors în Germania, Antipa a acceptat să plece într-o expediție în Insula Helgoland.
După ce și-a susținut examenul de doctorat, Ernst Haeckel i-a acordat mențiunea Summa Cum Laude, pe care o a oferit-o doar de trei ori în cariera sa.
A ajuns înapoi în România în anul 1892 și a obținut o întâlnire cu regele Carol I. I-a înmânat un memoriu dedicat “introducerii pisciculturii raţionale în apele României”.
Guvernul l-a recomandat pentru postul de director general al Pescăriilor Satului și director al colecțiilor zoologice din cadrul Muzeului de la Universitate.
Primul Muzeu de Istorie Naturală
Antipa i-a prezentat lui Dimitrie Sturdza nevoia înființării unui Muzeu de Istorie Naturală. După ce a preluat conducerea Pescăriilor Satului și a Secției de Zoologie a Muzeului, în 1903, Antipa i-a prezentat lui Sturza un memoriu în care vorbea despre necesitatea unei clădiri special construite pentru un Muzeu de Istorie Naturală.
Primele săli ale Muzeului s-au deschis la 24 mai 1908. Pentru prima dată în lume, Muzeul din București expunea dioramele în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale, proiectate pe un fundal pictat.
Mai târziu, exemplul a fost urmat și de alte muzee din lume. Ela primit donații și a achiziționat piese, îmbogățind colecțiile Muzeului.
L-a condus și organizat vreme de 51 de ani.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Înființat la 3 noiembrie 1834, Muzeul de Istorie Naturală conține colecții importante de minerale, fosile, moluște, pești, păsări și mamifere, dar și opere de artă.
Muzeul a devenit o instituție mixtă, în care se pot regăsi antichități, tablouri vechi, curiozități naturale, monede grecești, romane și bizantine.
Cele mai importante donații au fost primite de la dr. Hilarie Mitrea. De fapt, el a făcut și descoperirea celei mai importante piese din colecțiile muzeului, scheletul de Deinotherium gigantisssimum.
Sediul muzeului a fost proiectat și construit datorită lui Grigore Antipa, care a fost director al instituției în perioada 1893-1944.
Muzeul a fost găzduit în diferite clădiri din București. Sediul actual a fost construit grație lui Antipa, cel care a și îmbogăți colecțiile instituției cu piese din toate colțurile lumii.
Regele Carol al II-lea a decis ca muzeul să poarte numele lui Grigore Antipa.
Unul dintre cele mai importante muzee din România
Acum, numărul expozițiilor temporare organizate anual este în creștere și muzeul este vizitat de persoane de toate vârstele și categoriile.
Situat lângă Piața Victoriei, pe strada Pavel Dimitrievici Kiseleff nr.1, Muzeul Antipa este una dintre cele mai vechi instituții de cercetare a biodiversității și de educație publică din România. În același timp, este unul dintre cele mai apreciate muzee din țară, lăudându-se cu o colecție impresionantă de exponate extrem de bine realizate.
Muzeul a fost alcătuit inițial doar din exponate donate de inițiatorul său, printre care păsări, mamifere, moluște, pești, fosile de diferite tipuri, diferite minerale și monede grecești.
În 2009, muzeul Antipa a trecut printr-o impresionantă modernizare, devenind astfel unul dintre cele mai căutate muzee din capitala României.
La început, actualul Muzeu de Istorie Naturală a fost doar o serie de colecții prezentate de Marele Ban, adică de guvernatorul Mihalache Ghica. Locația în care a fost prezentată colecția sa a fost Colegiul Sfântul Sava, în 1831.
După trei ani, în urma unei hotărâri publice, s-a înființat ceea ce s-a numit „Muzeul de Istorie Naturală”, cu același loc de expunere, Colegiul Sfântul Sava. La acea vreme, acest colegiu se afla pe locul actualei Universități.
Colecția lui Mihalache Ghica a fost îmbogățită în 1882 cu cea mai valoroasă donație făcută de Hilarie Mitrea, medic din satul Rășinari.
Donația respectivă cuprindea peste o mie de specii de animale, de la insecte, pești, amfibieni, până la păsări și mamifere, majoritatea colectate din Indonezia în perioada în care Mitrea era medic în armata colonială olandeză.
Astăzi, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa este unul dintre cele mai importante din România. Este vizitat de mii de oameni în fiecare an și rămâne o emblemă a țării noastre.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi despre cele mai frumoase gări din Europa!