Una dintre aceste personaje a fost Lilith, o figură pe cât de enigmatică, pe atât de controversată din mitologia și folclorul evreiesc. Ea este adeseori considerată, mai ales în religiile abrahamice, drept prima femeie din lume, înaintea Evei, sau, cu alte cuvinte, prima soție a lui Adam.

De-a lungul istoriei, Lilith a captivat imaginația oamenilor, fiind subiectul multor povești și interpretări, însă ea este percepută într-o lumină negativă. În articolul de astăzi vom explora originea și miturile acesteia, precum și semnificația pe care Lilith o are în cultura și în psihologia contemporană.

Ce spune legenda lui Lilith

Lilith este o figură extrem de controversată din folclorul evreiesc. Numele ei nu este inclus în povestea creației Torei, dar apare în mai multe texte midrashice. Lilith a fost menționată pentru prima dată în texte străvechi precum „Alfabetul lui Ben Sira” și „Talmud”, în care este descrisă ca fiind o femeie creată de Dumnezeu din același pământ ca Adam. Singura diferență era aceea că, în loc să folosească ca materie primă doar pământul curat, El a folosit și gunoi și murdărie. Lilith a fost așezată să locuiască în Grădina Edenului alături de Adam până când acesta a încercat să-și exercite dominația asupra lui Lilith.

Prezidențialele din noiembrie, la un pas să bată recordul de candidați. În 1996, au fost 16 persoane înscrise în cursa electorală ANALIZĂ
Recomandări
Prezidențialele din noiembrie, la un pas să bată recordul de candidați. În 1996, au fost 16 persoane înscrise în cursa electorală ANALIZĂ

Legenda spune că ea a refuzat să se întindă sub Adam în timpul actului sexual pentru că ea credea că erau egali. Lilith a pronunțat numele lui Dumnezeu și a zburat din Paradis pentru a-și câștiga independența. După ce Adam i-a spus lui Dumnezeu că a plecat, El a trimis trei îngeri, Senoy, Sansenoy și Sammangelof, ca să o aducă înapoi, relatează site-ul How Stuff Works.

De unde provine numele Lilith

Demonii masculini și feminini denumiți Lilu și, respectiv, Lilitu au apărut în epopeea sumeriană a lui Gilgamesh, în timp ce zeița mesopotamiană Lamashtu era un demon înaripat, care chinuia femeile în timpul nașterii, provoca avorturi spontane și fura sugarii care erau alăptați. Ceea ce aveau în comun aceste spirite nu era doar litera „L” cu care începeau numele, ci și dorința sinistră de a lovi oamenii atunci când aceștia erau cei mai vulnerabili, se mai precizează pe site-ul How Stuff Works.

Vizate erau, cum spuneam, mai ales femeile însărcinate și nou-născuții, într-o epocă pre-științifică în care ratele mortalității infantile și materne erau sfâșietoare. „Aceste povești străvechi recunosc limitele capacității noastre de a controla lumea și reflectă o dorință de a face ca aceste evenimente îngrozitoare să pară mai puțin întâmplătoare”, este de părere Laura Lieber, profesor de studii religioase la Universitatea Duke (SUA). O tăbliță antică descoperită în Siria, care datează din secolul al VII-lea î.Hr., include o rugăciune înfiorătoare care te scapă de mânia demonului cu aripi negre: „O, zburător, într-o cameră întunecată, pleacă imediat, o, Lili!”.

Elevi ai unui liceu din Brașov, acuzați că au drogat și răpit o colegă. Adolescenta reclamă că a fost violată la cabană, în timpul unei excursii la munte
Recomandări
Elevi ai unui liceu din Brașov, acuzați că au drogat și răpit o colegă. Adolescenta reclamă că a fost violată la cabană, în timpul unei excursii la munte

Numele Lilith provine din cuvântul sumerian „Lilitu”, care înseamnă spiritul vântului sau demonul feminin. Ea este menționată în poemul lui Gilgamesh, un faimos poem epic din vechea Mesopotamie, care a fost scris în jurul anului 2100 î.Hr.

De ce Adam a înlocuit-o pe Lilith cu Eva

Cei trei îngeri au găsit-o la Marea Roșie, o regiune în care abundă demoni lascivi. Până la acel moment ea se culcase deja cu Samael, șeful demonilor, de la care a născut mai mult de o sută de „lilim” pe zi. Îngerii au amenințat-o pe Lilith că, dacă nu se va întoarce, îi vor ucide zilnic 100 dintre copii, însă ea a preferat asta decât să se întoarcă la Adam. În semn de răzbunare, ea le fură viața copiilor și este responsabilă de moartea copiilor născuți morți și de moartea în pătuț. Copiii de sex masculin sunt expuși riscului de mânie a lui Lilith timp de 8 zile după naștere, până la circumcizie, în timp ce fetele sunt expuse riscului timp de 20 de zile.

Deși Lilith a furat viețile copiilor în timpul nopții, ea a fost de acord să nu omoare copiii care aveau amulete de protecție ale unuia dintre cei trei îngeri. După plecarea îngerilor, Lilith a încercat să se întoarcă în Grădina Edenului, însă la sosirea ei a descoperit că Adam avea deja o altă parteneră, pe Eva. Pentru a se răzbuna, Lilith a făcut sex cu Adam în timp ce acesta dormea ​​și „i-a furat sămânța”.

Sancțiunile impuse de grupul G7, încălcate fără nicio reținere de Rusia. Cum se alimentează regimul de la Kremlin cu mașini de lux și piese pentru drone și radare
Recomandări
Sancțiunile impuse de grupul G7, încălcate fără nicio reținere de Rusia. Cum se alimentează regimul de la Kremlin cu mașini de lux și piese pentru drone și radare

Cu sămânța lui, ea poartă „lilium”, demoni legați de pământ pentru a-și înlocui copiii uciși de cei trei îngeri. Legenda mai spune că Lilith este responsabilă și pentru visele erotice și emisiile nocturne ale bărbaților care dorm singuri. Se spune că Lilith folosea „sămânța” furată pentru a se impregna cu nenumărați copii demonici, potrivit Hindustan Times.

Mitul Lilith și interpretările sale

Mitul lui Lilith are origini străvechi, iar poveștile despre ea pot fi găsite în mai multe tradiții religioase și mitologii evreiești, dar și în cele asiriene, babiloniene și sumeriene. Deși numele ei apare o singură dată în Biblia ebraică, de-a lungul secolelor, Lilith a fost considerată drept prima femeie creată de Dumnezeu, prima soție a lui Adam și sufletul pereche al lui Samael, regele demonilor.

Cu mult înainte ca iudaismul să o revendice, demoni asemănători lui Lilith bântuiau coșmarurile sumerienilor, asirienilor și babilonienilor din Antichitate, se mai spune pe site-ul How Stuff Works. Există mai multe variante ale mitului Lilith, iar interpretările sale sunt diverse. În unele tradiții, Lilith este considerată un simbol al feminității puternice și independente, care refuză să se supună autorității masculine. În mod tradițional, Lilith înseamnă „noaptea” și semnifică atributele spiritualității, senzualității, libertății și egalității de gen.

Cu toate acestea, în multe alte tradiții, ea avea și o parte ascunsă a terorii, fiind văzută drept o figură malefică, responsabilă de răul din lume, inclusiv de suferința copiilor. Mai exact, ea este adesea prezentată sub forma unei creaturi demonice nocturne cu părul negru precum corbul, care călătorește în timpul nopții pentru a-i răpi pe nou-născuții neajutorați și seduce bărbații care nu bănuiesc nimic, folosindu-se de „sămânța lor irosită” pentru a genera hoarde de copii demonici.

De asemenea, Lilith poate fi interpretată drept o figură care aduce în discuție întunericul și ambiguitatea, fiind asociată cu latura întunecată a vieții și cu necunoscutul. Aceasta sugerează că lumea nu poate fi redusă la simpla dualitate bine-rau, ci că există mereu nuanțe de gri și aspecte mai profunde ale existenței umane.

Lilith, de la proscrisă, la icoană feministă

Comentariile rabinice și poveștile populare evreiești care s-au țesut în jurul lui Lilith o descriu pe aceasta drept o femeie sălbatică, decăzută și blestemată pentru păcatul ei de rebeliune. Din cauză că nu putea avea copii umani, Lilith nu doar că fura copii neprotejați, însă, cum spuneam, îi seducea pe bărbați în somn și le lua materialul seminal, care reprezenta o explicație antică a „emisiilor nocturne”. În Talmudul babilonian, o sursă antică a legii evreiești, se menționează următoarele: „Este interzis ca un bărbat să doarmă singur într-o casă, ca nu cumva Lilith să pună mâna pe el”.

Potrivit How Stuff Works, Laura Lieber mai spune că unele basme populare hasidice vorbesc despre lupte în instanță între descendenții umani și cei demonici pentru o moștenire. Abia la sfârșitul secolului al XX-lea, scriitoarele și activistele feministe au început să reinterpreteze mitul lui Lilith, însă nu ca un avertisment împotriva devenirii unei femei incontrolabile și „desfrânate”, precum prima soție a lui Adam, ci ca un model de urmat pentru un alt tip de femeie.

Mitul Lilith în mass-media

În anul 1972, scriitoarea și regizoarea Lilly Rivlin a publicat un articol revoluționar despre Lilith în revista „Ms.”, iar revista feministă evreiască „Lilith” a fost lansată în 1976. „Femeile autosuficiente, inspirate de mișcarea femeilor, au adoptat mitul Lilith ca fiind al lor”, scria Rivlin în cartea intitulată „Care Lilith?”, publicată în 1998. „Ele au transformat-o într-un simbol feminin al autonomiei, opțiunii sexuale și controlului propriului destin”. „Lilith este o femeie puternică”, scria Aviva Cantor Zuckoff în primul număr al revistei Lilith.

„Ea radiază putere, asertivitate; refuză să coopereze în propria victimizare. Recunoscând revolta lui Lilith și chiar povestind despre activitățile ei răzbunătoare, creatorii de mituri recunosc și forța lui Lilith”. De asemenea, Lilith a apărut și în diverse emisiuni de televiziune precum „The Chilling Adventures of Sabrina”, „Frasier” și „Scooby-Doo! Mystery Incorporated”. În același timp, și-a împrumutat numele festivalului de muzică „Lilith Fair”, dedicat exclusiv femeilor de mare succes, co-fondat de Sarah McLachlan. Acesta a fost organizat în SUA între 1997 și 1999 și a fost reluat pentru scurt timp în 2010.

Foto:Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Mohi   •   18.05.2024, 23:47

UNA dintre aceste .... PERSONAJE? Doamne..

ALEXYS   •   15.05.2024, 17:50

- De ce LILITH, prima femeie creata de DUMNEZEU..,din pamant ,alaturi de ADAM, creat tot din pamant, nu este trecuta in VECHIUL TESTAMENT ,conform GENEZEI ! - In NOUL TESTAMENT, se specifica clar , faptul ca DUMNEZEU , a creat om, femeie si barbat, din pamant dupa chipul si asemanarea SA. - EVA a fost creata din coasta lui ADAM, nu din pamant . ----------------------------------------------------------

    Realist2023   •   17.05.2024, 10:19

    ALEXYS   •  15.05.2024, 17:50

    - De ce LILITH, prima femeie creata de DUMNEZEU..,din pamant ,alaturi de ADAM, creat tot din pamant, nu este trecuta in VECHIUL TESTAMENT ,conform GENEZEI ! - In NOUL TESTAMENT, se specifica clar , faptul ca DUMNEZEU , a creat om, femeie si barbat, din pamant dupa chipul si asemanarea SA. - EVA a fost creata din coasta lui ADAM, nu din pamant . ----------------------------------------------------------

    De ce ? Pentru ca religiile antice erau un crochiu de legende, norme morale sau legale ale epocii, cugetari ale diversilor autori, uneori si reminiscente ale unor fapte istorice, samd. Si pentru ca la aceste texte au lucrat oameni, apar diverse contradictii, necorelari, versiuni "retrase" samd.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Știrileprotv.ro
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Animalul care explodează pentru a-și proteja cuibul în fața unui pericol. Are un mecanism de apărare unic
FANATIK.RO
Animalul care explodează pentru a-și proteja cuibul în fața unui pericol. Are un mecanism de apărare unic
Nunta anului în sportul românesc. Imagini minunate de la ceremonia tradițională din Bucovina
GSP.RO
Nunta anului în sportul românesc. Imagini minunate de la ceremonia tradițională din Bucovina
Cele 6 zodii care vor avea un octombrie perfect. Se anunță bani, dragoste și lucruri bune în viața lor
FANATIK.RO
Cele 6 zodii care vor avea un octombrie perfect. Se anunță bani, dragoste și lucruri bune în viața lor
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
"Nimeni nu mă crede!". Patronul milionar care circulă doar cu metroul în Bucureşti: "Gigi Becali a aflat din presă. Trebuie să fii arogant să mergi singur în maşină" | VIDEO
Orangesport.ro
"Nimeni nu mă crede!". Patronul milionar care circulă doar cu metroul în Bucureşti: "Gigi Becali a aflat din presă. Trebuie să fii arogant să mergi singur în maşină" | VIDEO
Patru români au păcălit un supermarket cu bonurile RetuRO şi au furat 300.000 de lei. Au încercat apoi şi în Germania
Observatornews.ro
Patru români au păcălit un supermarket cu bonurile RetuRO şi au furat 300.000 de lei. Au încercat apoi şi în Germania
Horoscop 25 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să nu se lase influențați de temerile pe care le-au tot strâns și cărora nu le-au găsit nicio rezolvare
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să nu se lase influențați de temerile pe care le-au tot strâns și cărora nu le-au găsit nicio rezolvare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI