Osman Pazvantoğlu s-a născut în anul 1758, provenea dintr-o familie înstărită, a fost ienicer și a devenit apoi pașă al provinciei Vidin, aflată astăzi pe teritoriul Bulgariei. Acesta a deprins arta mânuirii armelor și a războiului din vremea bunicului său și a devenit cămătar.

Cine a fost Pazvante Chioru

Însă, pentru că această ocupație era interzisă în Imperiul Otoman, Osman a fost închis într-o închisoare din Sofia. El a reușit să evadeze de acolo cu ajutorul bunicului său și împreună au traversat Dunărea în Țara Românească.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Pazvante Chioru a avut o dorință puternică de a conduce

Din dorința de a conduce și pentru a-și căpăta titlul înalt, el l-a trădat inclusiv pe domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni și a ucis cu sânge rece tot ce i-a stat în cale. Domnitorul află și ordonă decapitarea lui Pazvante, dar acesta este salvat de poetul revoluționar grec Rigas Feraios, prieten cu el, care a intervenit în favoarea sa.

Nu renunță la ideea de a fi conducător, așa că ajunge să îți formeze o mică armată de mercenari și se răscoală împotriva sultanului Selim III. A câștigat bătălia și a creat o formațiune statală independentă cu capitala la Vidin.

Acum, Pazvante avea monedă proprie, cu fața lui gravată pe ea și își dezvoltase relații diplomatice cu Franța. Avea un teritoriu vast ocupat: de la Dunăre până la Munții Balcani și de la Belgrad până la Varna.

Sultanul nu a suportat umilința, așa că a trimis armata condusă de Husein Kukuc formată din 100.000 de soldați cu scopul de a cuceri Vidinul și de a-l captura pe Osman. Însă nu a câștigat nimic, din contră, s-a văzut nevoit să-l numească pe Osman Pașă de Vidin.

Cine a fost Pazvante Chioru și cum a urmat cea mai violentă perioadă din istoria Țării Românești

La începutul secolului al XIX-lea, Osman Pazvantoğlu a organizat mai multe expediții în Țara Românească, acolo unde a distrus tot ce i-a ieșit în cale. Acesta, împreună cu soldații săi, au omorât copii, bătrâni, femei și au dat foc localităților.

Un alt moment crucial a fost atunci când au atacat Craiova, în 1800, iar din 8.000 de locuințe au mai rămas doar 300 în picioare. După 2 ani, Pazvante a ordonat și capturarea Bucureștiului. Atunci Mihai Suțu fuge și ordonă garnizoanei de albanezi să apere orașul, însă aceștia refuză, deoarece nu au fost suficient de bine plătiți.

Atunci, Iancu Jianu a reușit să unească haiducii din Țara Românească și îi organizează pentru a începe o campanie împotriva pazvantagiilor. Ei reușesc să incendieze Vidinul și Plevna și raiaua turcească de la Turnu Măgurele.

În anul 1809 a avut loc marea confruntare între cele două formațiuni militare, Iancu Jianu îl omoară pe adversarul său, iar în urma confruntării directe, acesta îi scoate ochiul cu un iatagan.

În urma înfrângerii, Osman Pazvantoğlu devine Pazvante Chioru. Potrivit versurilor, Jianu ar fi strigat: “Cu mâna asta ți-am scos un ochi, tot cu mâna asta te omor, câine păgân”.

Ce înseamnă expresia “De pe vremea lui Pazvante Chioru”

Expresia cunoscută de sute ani “De pe vremea lui Pazvante Chioru” se referă la o acțiune veche, din alte timpuri, ca atunci când Pazvante era rege la sud de Dunăre.

Sursă foto: Wikipedia.org

 
 

Urmărește-ne pe Google News