Cuprins:
Cine a fost Sf Dimitrie cel nou
După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dimitrie este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov este celebrat în fiecare an la data de 27 octombrie, moment în care, în București se organizează cel mai mare pelerinaj la moaștele sfântului.
Sf Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. Probabil că părinții săi erau simpli țărani, așa cum este menționat în scrierile bisericeșt. Tot aici se spune că a fost foarte credincios încă din copilărie, postind și rugându-se cu tărie. Așa cum se arată în Viețile Sfinților, Sf. Dimitrie cel Nou, Dimitrie cel Nou, a fost inițial păstor de vite în satul său natal.
Și-a petrecut o lungă perioadă din viață într-o peșteră din apropierea locului în care s-a născut, în post aspru, abstinență și rugăciune, complet izolat de lume.
După moartea sa, moaștele sale au fost găsite de localnici în apele râului și au fost așezate în biserica din satul Basarab.
În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a-i împiedica pe soldații turci să le profaneze. Eel plănuia să le ducă în Rusia, însă atunci când cortegiul a trecut prin București, în iunie 1774, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, un negustor bogat, și a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Munteniei, moaștele au fost predate în dar credincioșilor ortodocși români pentru a-i mângâia pentru suferințele și pierderile suferite în timpul războiului.
Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Bucureşti în secolul al XVIII-lea.
Cui spui La mulți ani de Sfântul Dimitrie cel Nou
De Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, dar și de Sf Dimitrie Cel Nou Basarabov, adică și pe 26 și pe 27 octombrie, peste 300.000 de români își sărbătoresc ziua de nume.
Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Mituș, Dima.
Nume de femei care sunt sărbătorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.
Descoperă și cele mai frumoase mesaje de Sfântul Dumitru.
Tradiții și superstiții de Sf Dimitrie cel Nou
- Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră. Un alt mod de a află cum va fi iarnă, este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitrie. Dacă dimineață se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.
- În unele zone din țară, se aprinde o roată din paie și este lăsată să se rostogolească la vale. Rolul acestui foc este acela de a le oferi căldură morților și de a feri gospodăria de fiarele sălbatice și de boli. Tăciunii stinși erau aruncați în livadă și grădini pentru a da putere pământului să rodească.
- De Sf Dimitrie cel Nou nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii
- În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf Dimitrie cel Nou va avea anul viitor parte numai de pagubă
- Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf Dimitrie cel Nou pentru a-i merge bine tot anul viitor
- Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci.
- În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă De ziua Sf Dimitrie se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă
- În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri
- În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună; iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.
Rugăciune de Sf. Dumitru
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia. Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Dă-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.
andreea.online • 27.10.2023, 10:37
Aceleasi traditii si superstitii ca si pentru ziua de ieri, ba chiar si sarbatoritii au zi cu repetitie :)))