În calendarul ortodox 2020, Sfântul Ilie este pomenit pe 20 iulie, zi în care peste 100.000 de români își serbează onomastica. Să ne întoarcem în timp și să aflăm cine a fost Sfântul Ilie. Care este povestea Sfântului cunoscut drept făcător de minuni.
Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani înainte de Hristos, în ținutul Tesvi din Galaad. De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului. Provenea dintr-o familie de preoți, în vremea în care iudeii se închinau idolilor și zeilor străini, pe vremea împăratului Ahab.
Sfântul Ilie este considerat una dintre cele mai complexe figuri de sfinți, fiind considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit atât în creștinism, cât și în iudaism și în tradiția islamică.
Potrivit tradiției, Sovac, tatăl Sfântului Ilie, a văzut la nașterea acestuia oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc și îi ofereau să mănânce o flacără. Preoții templului au interpretat această vedenie considerând că Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Astfel, Ilie a devenit un apărător înflăcărat al credinței în Dumnezeu și unul dintre profeții Legii Vechi. Ahab, regele evreilor, era căsătorit cu prințesa feniciană Isabela, care se închina zeului Baal, pe vremea când trăia Ilie. Atunci, Ahab și-a obligat poporul să se închine zeului Baal și i-a persecutat pe Prooroci și pe toți cei ce au rămas credincioși lui Dumnezeu. Aceste fapte au atras mânia divină, iar Dumnezeu i-a încredințat lui Ilie misiunea de a-l mustra pe rege.
Seceta și ploaia – simbolurile Sfântului Ilie
Certându-se cu Ahab, Sfântul Ilie îi spune: “Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu”.
Sfântul s-a retras pe malul râului Cherit, iar în urma lui foametea și seceta au cuprins toată țara. Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către iudei: “Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă și pământul de sub tine fier”.
După trei ani și jumătate, văzând că numai credința în Dumnezeul lui Ilie este ceea ce contează, poporul israelit și-a recunoscut greșeala și a strigat:
- “Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat”.
- “Până când veți șchiopăta voi de amândouă gleznele voastre? Dacă Dumnezeu care v-a scos pe voi din pământul Egiptului, este Dumnezeu, apoi pentru ce nu mergeți în urma Lui? Iar dacă Baal este zeul vostru, apoi mergeți după el” Spune Sfântul Ilie către mulțimea adunată pe Muntele Carmelului.
Rugându-se Ilie, atunci o ploaie a răcorit pământul și foamea a încetat.
Sfântul Ilie este simbolizat de carul de foc de pe cer
Legenda spune că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar a avut întotdeauna o fire iute. El și-ar fi ucis părinții veniți în vizită, iar apoi a mers la Dumnezeu și și-a cerut iertare. El a primit un car și un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.
În tradiția populară, Sf. Ilie este prezentat drept sfântul care merge pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc.
În cer, Sfântul Ilie fulgeră, trăsnește dracii și cutreieră norii împreună cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit.
Tradiții populare de Sfântul Ilie
- De Sfântul Ilie, oamenii nu lucrau pentru a nu cădea grindina. Femeile mergeau la biserică și dădeau de pomană din roadele gospodăriei celor decedați.
- În dimineața zilei de sărbătoare, se culeg plante medicinale, în special busuioc, care se pune la uscat, iar femeile îl duc la biserică pentru a fi sfințit. Odată sfințit, busuiocul se pune pe foc, iar cenușa obținută se folosește în scopuri terapeutice.
- Se spune că dacă în această zi tună, toate alunele vor seca, iar celelalte fructe vor avea viermi.
Descoperă mai multe tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie.
De ce nu se mănâncă mere de Sf. Ilie
De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie la fel de mare precum acestea.
De Sfântul Ilie se recoltează mierea
- La sate, în ziua Sfântului Ilie, apicultorii recoltau mierea albinelor. Aceasta se făcea doar de către bărbați îmbrăcați în haine de sărbătoare, ajutați de un copil. Femeile nu aveau voie să intre la stupuri.
- Odată cu ziua Sfântului Ilie este marcată și miezul verii pastorale. Acum ciobanilor le era permis să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână.
- În această zi, în multe sate se țin petreceri câmpenești și târguri, tradiții păstrate cu sfințenie de sute de ani. Are loc “Târgul de fete” de pe Muntele Găina, dar și “Târgul feciorilor” de la Săcele, la Polovragi și “Șezătoare” la Fălticeni.
Sfântul Ilie este considerat, începând cu 1913, și ocrotitorul și patronul aviatorilor. Sărbătoarea este în aceeași zi cu ziua Aviației Române.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!