Cuprins:
Pentru cei care sunteți curioși să aflați cine a fost geniul care a adus lumina în casele oamenilor vă vom prezenta detalii neștiute despre istoria becului electric.
Cine a inventat becul?
Mulți spun că becul a fost inventat de Thomas Alva Edison. Cu toate acestea, americanul nu este singurul care a contribuit la această invenție.
Întâmplarea face ca becul să aibă, de fapt, doi inventatori. Simultan cu Edison, în 1879, chimistul britanic Sir Joseph Wilson Swan făcea aceeași descoperire în Anglia.
Cei doi inventatori s-au completat, practic, unul pe altul pentru a inventa primul bec funcțional folosind resurse aflate unul de la celălalt.
În 1850, Sir Joseph Wilson Swan a fost cel care a conceput prima versiune de bec electric luminos. El a reușit să obțină un prototip viabil până în 1860 prin încapsularea unor filamente de hârtie carbonizată într-un cilindru de sticlă.
Contribuția lui Thomas Alva Edison
Numai că invenția lui Swan avea o problemă majoră, și anume nu putea să țină vidul în interior. Edison a fost cel care a reușit să rezolve problema britanicului. El și-a dat seama că problema cu designul gândit de omologul său era filamentul.
Astfel, la 21 otombrie 1879, Thomas Edison avea să repare greșeala lui Swan și realizează un bec cu filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Acesta a reușit să lumineze în continuu timp de 40 de ore.
Edison-Swan United, lider mondial la producția de becuri
Sir Joseph Wilson Swan a aplicat la becurile sale tehnica lui Edison și a fondat o companie de iluminat electric, prima de acest gen din Anglia.
Revoltat, Edison l-a dat în judecată pe Swan pentru încălcarea brevetului. Din fericire, ei și-au dat seama rapid că un proces ar fi o prostie și o pierdere de timp.
Cei doi inventatori au hotătât să-și unească forțele sub numele de Edison-Swan United, companie care avea să devină cel mai mare producător mondial de becuri.
La un an distanță de la marea descoperire, Edison și echipa lui realizează prima distribuție de energie electrică. Compania celor doi instalează o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit, astfel, prima navă din lume care oferea iluminat electric.
Curiozități despre becuri
- În cazarma pompierilor din orașul californian Livermoore există un bec care este aprins de peste 100 de ani. Denumit Shelby, acest bec are 4 wați și a fost aprins pentru prima dată în anul 1901. De atunci, nu a fost stins niciodată;
- Statisticile arată că la 1900, aproximativ un milion de oameni aveau în locuințe lumină electrică;
- În lume sunt cunoscuţi peste 20 de oameni de ştiinţă care au contribuit la dezvoltarea becului;
- Castelul Peleş de la Sinaia a avut curent electric încă de la 1883, anul în care a fost inaugurat;
- Teatrul Național din București a fost cea de-a treia clădire din Europa deschisă publicului larg care s-a bucurat de curent electric;
- În anul 2019, în Sudanul de Sud, doar 4,5% din populaţia țării era conectată la reţeaua electrică;
- Cele mai importante tipuri de becuri sunt: becul fluorescent, becul cu incandescență, becul cu halogen și ledurile;
- Becul fluorescent, denumit și bec economic, consumă cu 80% mai puțină energie electrică și are o durată de viață de șaspte ori mai mare comparativ cu bec convențional;
- Un bec cu tehnologie LED poate lumina timp de trei ani în continuu. Convertit în ore, asta înseamnă aproximativ 26.280 de ore;
- Becul incandescent consumă 95% din energie pentru a da căldură și doar 5% pentru a da lumină;