Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de „pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.
Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numește „pizzaiolo”, iar un restaurant care servește pizza se numește „pizzerie” (it. pizzeria). De la multe pizzerii se poate comanda și la domiciliu, prin telefon sau internet. Pizza se găsește, de asemenea, în supermarket-uri, sub formă congelată.
Italienii își iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei și țin mult la istoria acestui preparat tentant.
Iată cum, cine și de ce a fost inventată pizza!
oată lumea crede că pizza a fost inventată de către italieni, dar originile ei merg mult mai departe, până în perioada antică.
Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi, el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.
Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului ‘duodecim pizze (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:
- din cuvântul grec „pikte’ (însemnând „cocă frământată’), care în latină a devenit „picta’ și ulterior „pitta’;
- din termenul în latină „pinsa’ (însemnând „a bate’), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
- din cuvântul în latină „picea’, care poate să se refere la faptul că aceasta se înnegrește în cuptor; sau
- din termenul italian „pizzicare’ (însemnând „a trage’), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.
Chiar dacă nu există descoperiri arheologice, este cunoscut faptul că babilonienii, israelienii, egiptenii și alte culturi antice din Estul Mijlociu au mâncat pâine din aluat necrescut, copt în cuptoare din noroi.
Acea pâine a fost mai mult o pită’, foarte populară în Grecia și în Estul Mijlociu de astăzi. Mai mult, este cunoscut ca anticii din zonă Mediteranului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii, mâncau pâine asezonată cu ulei de măsline și condimente naturale, din plante.
Se zvonește că, de fapt, clasa de jos din regiunea Napoli din Italia a fost cea care a transformat pizza intr-o formă mult mai modernă și familiară nouă.
Se spune că, la sfârșitul anilor 1800, un brutar italian pe nume Raffaele Esposito, a pregătit masa pentru o vizită a membrilor familiei regale.
Descoperă și cum să faci cel mai bun aluat de pizza