Cuprins:
Ce spune legislația în vigoare
În România, legislația actuală impune proprietarilor de imobile, fie aceștia persoane fizice ori persoane juridice, obligația de a îndepărta zăpada și gheața de pe trotuarele adiacente clădirilor lor. Această responsabilitate este esențială pentru asigurarea siguranței pietonilor și prevenirea accidentelor care pot fi cauzate de alunecări sau căderi.
Ordonanța de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cu modificările și completările ulterioare, este actul normativ care stabilește obligațiile și răspunderile care le revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice, operatorilor economici, precum și persoanelor fizice și juridice pentru buna gospodărire a localităților și curățenie pe teritoriul acestora.
Potrivit prevederilor art. 1, alin. (2) din ceastă ordonanță, „asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice”.
Cu alte cuvinte, atât locuitorii, cât şi reprezentanţii societăţilor comerciale din marile orașe ale țării sunt obligaţi să mențină curățenia în jurul proprietăților lor prin îndepărtarea zăpezii din a gheții din preajma locuinţelor pe care le dețin, dintre blocuri și de pe trotuarele din faţa spaţiilor comerciale pe care le administrează.
Deși această ordonanță stabilește principiile generale, detaliile specifice și sancțiunile ce decurg din nerespectarea prevederilor legale în vigoare sunt reglementate prin hotărâri ale consiliilor locale, care pot varia de la un oraș la altul.
Obligațiile privind deszăpezirea
Autoritățile din cadrul administrației publice locale organizează și supraveghează buna desfășurare a unor activități edilitar-gospodărești prin care se pun în aplicare o serie de măsuri ce se impun pentru deszăpezirea străzilor și pentru prevenirea și combaterea formării poleiului. Acestea au obligația de a menține infrastructura rutieră funcțională și de a asigura siguranța traficului rutier și a celui pietonal.
Conform art. 8, lit. f din OG nr. 21/2002, Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum și primăriile au obligația să asigure, în condițiile legii „curățenia străzilor, piețelor și a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheții de pe străzi și trotuare, colectarea și depozitarea reziduurilor menajere și stradale, sortarea și valorificarea resurselor materiale refolosibile”.
Responsabilitățile nu se opresc, însă, aici, deoarece instituțiile publice, companiile private și persoanele fizice au la rândul lor obligația, conform normelor stabilite de consiliile locale, să îndepărteze zăpada și gheața din dreptul imobilelor pe care le dețin sau pe care le utilizează.
Concret, acestea trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Pe de altă parte, instituțiile publice, agenții economici și alte persoane juridice, precum și cetățenii au obligația să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.
Pe lângă hotărârile consiliilor locale, și Regulamentul-cadru de organizare a serviciului de salubrizare a localităților face referire, de asemenea, la aceste obligații. Astfel, se specifică în mod clar regulile privind depozitarea zăpezii, care nu trebuie lăsată pe trotuare, în intersecții, pe spații verzi sau pe terenuri virane deoarece astfel de practici pot bloca circulația sau pot afecta mediul. După colectarea zăpezii, autoritățile sunt obligate să o îndepărteze în termen de cel mult 12 ore de la finalizarea activităților de deszăpezire.
Ce pățești dacă nu respecți prevederile legale
Nerespectarea obligațiilor legale prevăzute în OG nr. 21/2002 de către persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amenzi contravenționale, al căror cuantum variază în funcție de localitate, fiind stabilit de consiliile locale și județene.
Spre exemplu, în București, conform prevederilor art. 12 din Anexa nr. 1 a HCGMB nr. 120/2010, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice „au obligația ca pe timp de iarnă să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului/construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată, de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale”.
Potrivit art. 42 din Anexa nr. 1 a Hotărârii nr. 120/2010 a Consiliului General al Municipiului București, persoanele fizice care încalcă prevederile art. 12 riscă o amendă între 200 și 500 de lei, care poate fi aplicată ori de câte ori se constată această încălcare. Aceeași sancțiune se va aplica și celor care nu respectă prevederile privind depozitarea corectă a zăpezii. În schimb, persoanele juridice care încalcă acestor prevederi în București vor fi sancționați cu amenzi de la 500 la 2.000 de lei, conform art. 43, lit. b) din normele de salubrizare.
De ce să curățăm zăpada și gheața de pe trotuar
Curățarea zăpezii de pe drumurile publice intră de obicei în sarcina autorităților, însă curățarea trotuarelor, a aleilor, scărilor și depozitarea omătului reprezintă o responsabilitate a locuitorilor, fie acestea persoane fizice sau juridice. Cu toate acestea, fiecare cetățean are obligația să se ocupe de curățarea spațiilor din jurul propriei locuințe pentru că nu este doar o chestiune de respect față de comunitate, ci și o măsură esențială pentru a preveni diverse riscuri și daune.
Curățarea zăpezii este importantă indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc deoarece acumularea zăpezii și a gheții poate avea efecte nedorite asupra siguranței oamenilor, dar și asupra proprietăților și plantelor. Dacă nu este îndepărtată, zăpada se poate transforma într-un strat de gheață, care sporește riscul producerii de accidente în rândul pietonilor, dar și a animalelor de companie, potrivit Safepaw.com.
În același timp, aceasta poate îngreuna circulația vehiculelor, ceea ce poate avea un impact negativ asupra activităților cotidiene, cum ar fi deplasarea la locul de muncă sau la școală. Dincolo de efectele pe care le poate avea asupra mobilității, zăpada acumulată în cantități mari poate să exercite o presiune considerabilă și asupra structurilor clădirilor.
De exemplu, un strat gros de omăt poate afecta integritatea acoperișurilor, poate provoca infiltrații de apă sau chiar poate distruge pavajul din curți. În plus, nici plantele din grădină nu sunt ferite de efectele nocive ale zăpezii. Pe de-o parte, aceasta ajută la descompunerea frunzelor și la eliberarea nutrienților în sol, însă un strat prea gros de zăpadă poate sufoca plantele sau le poate împiedica dezvoltarea.
Deszăpezirea nu se limitează doar la curățarea căilor de acces și a aleilor, ci este un proces mai amplu, care implică inclusiv întreținerea propriei gospodării. În plus, pentru a evita orice neplăceri, zăpada trebuie depozitată la marginea trotuarului pentru a permite pietonilor să se deplaseze cu ușurință.
Cum îndepărtezi eficient zăpada și gheața de pe trotuar
Acum că știi cât de important este să cureți zăpada și gheața trebuie să știi și cum poți să faci asta. Există mai multe modalități, iar alegerea uneia dintre soluții depinde de preferințele și de resursele de care dispui. În primul rând, trebuie să știi că cel mai bun moment pentru a curăța zăpada este când aceasta este proaspătă și moale, ceea ce îți va ușura sarcina.
Deși mulți folosesc încă lopata, o metodă tradițională și accesibilă de a curăța zăpada, aceasta nu este întotdeauna cea mai potrivită deoarece este foarte obositoare și consumatoare de timp, mai ales în cazul unor suprafețe mari și a unei cantități mari de zăpadă. Cel mai simplu mod de a scăpa de zăpadă și de gheață este să folosești diverse produse speciale pentru topirea zăpezii și a gheții, care își vor face treaba în doar câteva minute.
Trebuie, însă, să ai grijă deoarece unele pot conține ingrediente toxice care sunt dăunătoare oamenilor, animalelor de companie și chiar plantelor. Pentru o soluție și mai eficientă poți apela la o freză de zăpadă, un utilaj care, deși este mai costisitor, reprezintă o investiție cu ajutorul căruia poți economisi timp și efort. Freza de zăpadă este ușor de folosit și permite curățarea rapidă a curților, aleilor sau a altor spații exterioare.
Prin urmare, activitatea de îndepărtare a zăpezii nu este doar o obligație, ci și o formă de protejare a propriei locuințe și a siguranței tuturor celor din jur. Fie că optezi pentru una dintre metodele tradiționale ori pentru soluții moderne trebuie să te asiguri că ai un plan bine pus la punct pentru a face față provocărilor iernii.
Vezi şi de ce este zăpada albă!