Cu toate acestea, divergenţele de opinie nu întârzie să apară, iar crizele între părinţi sunt nelipsite atunci când educaţia copilului este văzută în mod diferit de aceştia. Potrivit site-ului prokid.ro, părinţii trebuie să ţină cont de anumite reguli pentru a ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte comportamentul pe care-l au asupra copilului lor.
Iată ce aspecte trebuie să urmărească aceştia pentru ca odrasla să nu li se urce în cap şi să devină o persoană aşa cum îşi doresc ei:
1. Acceptaţi şi părerile partenerului
Niciunul dintre părinţi nu vrea ca o greşeală pe care ei au făcut-o să se reproducă. Astfel, este destul de normal să aveţi abordări diferite de educaţie pe care să le oferiţi copilului vostru. Important este însă să vă puneţi de acord si sa acceptati si parerile partenerului. Diferenţele voastre pot constitui adesea un avantaj. Astfel, vă completaţi reciproc. Motivaţi, plini de bunăvoinţă, amândoi vreţi să reuşiţi în educarea copilului.
2. Confruntaţi-vă punctele de vedere diferite
Pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie de educare a copilului vostru, confruntaţi-vă punctele de vedere diferite. Aceste discuţii vă vor ajuta foarte mult. Dacă nu sunteţi de acord cu un punct de vedere al partenerului şi nu ajungeţi la niciun consens, în final unul dintre voi trebuie să ştie să facă o concesie. Nu aşteptaţi să vină copilul să vă vadă cum vă certaţi şi cum vă confruntaţi punctele de vedere despre educaţia lui. Vorbiţi între voi. Importantă este educarea copilului, nu cine învinge în confruntare.
3 Faceţi front comun în faţa copilului
E bine să ştiti că „antenele” copilului vostru sunt ultrasensibile. El simte imediat cea mai mică ezitare şi cel mai simplu dezacord dintre voi. Şi atunci va încerca să obţină ce tot vrea fără piedici, fără obstacole, fără restricţii, fără reguli şi pedepse. În faţa copilului trebuie să existe o singură soluţie: solidaritatea părinţilor. Când mama spune „întâi mănânci şi apoi te joci”, nu trebuie să intervină tatăl si sa adauge „lasă, joacă-te şi o să mănânci când ţi-e foame”. Copilul va fi debusolat şi nu ştie pe cine să asculte. Solidaritatea părinţilor implică respectarea anumitor reguli de bună conduită în familie: nu va contraziceţi în faţa copilului, nu puneţi la îndoiala atitudinea şi autoritatea celuilalt părinte.