Descoperă lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre cinteză:

Ce este și cum arată cinteza

Cinteza, specie a cărei denumire știițifică este Fringilla coelebs, este o pasăre migratoare.

Cinteza are creștetul și ceafa de culoare albastră, pe spate penajul este cafeniu-roșcat, partea superioară și partea posterioară sunt verzi. Partea anterioară a regiunii ventrale este cafenie cu nuanțe ruginii, iar spre coadă aceasta culoare se deschide până la alb. Aripile și coada sunt colorate negru și alb.

Cum arată cinteza

Masculul este mai colorat, având creștetul capului și ceafa gri-albăstrui, dungi albe, late, pe aripi, în timp ce femela are un colorit mai șters, gri-maroniu. Lungimea corpului este de aproximativ 15 cm şi are o greutate medie de maximum 30 g.

Având o distribuție atâte de largă și fiind prezentă inclusiv pe insulele oceanice din vestul Europei, în cadrul speciei există foarte multe subspecii. În momentul de față sunt acceptate un număr de 19 subspecii.

Unde trăiește cinteza

Cinteza este răspândită în România din ținuturile cele mai joase, ca pădurile de sălcii din delta Dunării, până în regiunile de munte cu pășuni alpine și jnepeni ajungând la altitudinea de 1.500 m. Arealul de răspândire a cintezei cuprinde regiunile din Europa, Africa de Nord și Asia de Sud Vest.

În nord cuibărește până la cercul Arctic în peninsula Scandinavă, iar la sud cuibărește inclusiv în nordul Africii. Prefeă regiunile cu păduri de rășinoase, dar și cele de foioase, este întâlnită și pe terenuri afânate, în grădini, parcuri, plantații verzi, chiar din orașele mari.

Cinteza vine în Romania să cuibărească, pe timp de vară. Perioada de reproducere începe în aprilie, iar ouăle sunt depuse de către femele în luna mai. Cele 4 – 5 ouă sunt clocite exclusiv de femela, timp de 10 – 16 zile, iar puii încep lecțiile de zbor devreme, la 11 – 18 zile.

Ce mănâncă cinteza

Ce mănâncă cinteza

Cinteza are cea mai variată dietă dintre păsările din familia ei, predominant nevertebrate mici și larvele lor, dar și semințe și muguri. Puii sunt hrăniți cu larve de nevertebrate.

Curiozități despre cinteză

La noi în țară masculii de cinteză iernează aici iar femelele și puii migrează în Africa de Nord sau Asia de Sud Vest.

Fascinante la aceasta specie sunt cuiburile. Structura e alcătuită din crenguțe, în timp ce interiorul e căptușit cu mușchi, paie, alte materii vegetale și pene. Amplasate la mare înălțime în arbori, ele sunt rezistente, chiar daca nu sunt refolosite de aceeași familie.

În afara sunetului de ademenire și a unor sunete șuierătoare și târâitoare, masculul emite încă un cântec puternic, răsunător, mai variat. Chiar și în captivitate cinteza cantă cu plăcere și mult. Astfel că este mult iubită și folosită că o pasăre cântătoare de casă. Uneori este considerată o pasăre gălăgioasă.

Aceste pasări, dacă ajung să fie ținute în captivitate, trebuie să fie în perechi. Asta deoarece nu sunt pasări sociabile și nu vor supraviețui. În captivitate se hrănesc cu semințe în amestec, salată, morcov, varză, felii mici de mere, frunze de păpădie. Trebuie să li se asigure un loc foarte curat, să nu le lipsească apa, și să aibă un spațiu mai mare în jur.

Urmărește-ne pe Google News