Ciocolata de casă este un desert iubit de copii și adulți deopotrivă, mai ales că poate fi pregătită după mai multe rețete diferite, toate dintre ele având un grad de dificultate redus. Descoperă mai jos rețete de ciocolată de casă cremoasă.

Ciocolată de casă – rețete rapide și gustoase

Ciocolată de casă

Ingrediente

  • 250 gr lapte praf;
  • 200 gr de zahăr;
  • 80 ml de apă;
  • 80 gr unt minim 80% grăsime;
  • 50 gr cacao;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • Opțional, în funcție de preferințe: nuci, alune, fructe confiate/deshidratate.

Mod de preparare

Apa se pune într-o crăticioară la fiert și se adaugă zahărul normal și cel vanilat. Se lasă la foc mic până se formează un sirop, după care se ia de pe foc și se adaugă untul, amestecând bine în continuu. Într-un vas separat se amestecă laptele praf cu cacao și ulterior siropul se adaugă peste acest amestec uscat. Se amestecă totul timp de 2-3 minute la mână sau la robotul de bucătărie până se obține o compoziție omogenă.

În funcție de preferințe, acum se adaugă fructele confiate, nucile sau alunele și se mai amestecă puțin compoziția pentru a se omogeniza toate ingredientele. Toată compoziția se pune într-o tavă unsă în prealabil cu puțin unt și se lasă în frigider timp de 6-7 ore. După ce a stat la rece, ciocolata de casă poate fi tăiată și consumată proaspătă.

Descoperă și care sunt cele mai gustoase rețete de cheesecake

Ciocolată de casă cu foi de napolitană

Ingrediente

  • 500 gr lapte praf;
  • 400 gr zahăr;
  • 150 ml apă;
  • 125 gr unt;
  • 100 gr nuci;
  • 40 gr cacao;
  • Foi de napolitană;
  • O esență de vanilie.

Mod de preparare

Laptele praf se amestecă într-un bol împreună cu pudra de cacao. Separat, într-o tigaie neaderentă, se pune nuca tocată mărunt și se lasă la prăjit pentru 2 minute, amestecând continuu. Pudra de cacao se amestecă împreună cu laptele praf. Într-o tavă se pune foaie de copt jos și deasupra prima foaie de napolitană.

Într-o cratiță încăpătoare se adaugă apa și zahărul și se amestecă pe foc până se obține siropul. Se dă focul mai mic, după care se adaugă untul, nuca și esența de vanilie. Se amestecă bine și se mai lasă la fiert pentru încă 2 minute.

Vasul cu sirop se dă deoparte de pe foc și se adaugă peste amestecul uscat cu lapte praf și cacao. Se amestecă totul foarte bine, iar compoziția obținută se toarnă peste foaia de napolitană din tavă. Se nivelează ciocolata și deasupra se pune a doua foaie de napolitană.

Ciocolata de casă se păstrează la frigider peste noapte, iar a doua zi se taie și se consumă proaspătă.

Știi cum să faci tort diplomat?

Ciocolată de casă de post

Ingrediente

  • 350 gr lapte praf din soia;
  • 150 gr îndulcitor pudră din agave;
  • 100 ml de apă;
  • 100 gr unt de cocos;
  • 40 gr alune tocate și prăjite;
  • 50 gr unt de cacao;
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Mod de preparare

Într-o cratiță pe foc pune apa, zahărul și untul și lasă să fiarbă împreună la foc mic pentru cel puțin 5 minute. După ce s-a răcit siropul, adaugă extractul de vanilie și amestecă bine. Separat, într-un vas amestecă îndulcitorul pudra din agave cu pudra de cacao. Varsă siropul peste amestecul uscat din pudra de cacao și îndulcitor. Amestecă până obții o pastă omogenă și groasă. Adaugă și alunele și continuă să amesteci.

Compoziția obținută toarn-o peste foaia de copt cu care ai tapetat tava, nivelează totul și după ce s-a răcit complet, pune tava la frigider pentru cel puțin 3 ore înainte de servire. Dacă este posibil să o lași peste noapte, este și mai bine. Când scoți ciocolata de la rece, tai-o în felii și consum-o proaspătă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Află cum să faci salam de biscuiți pentru masa de Crăciun

Ciocolată albă de casă

Ingrediente

  • 300 gr lapte praf;
  • 100 ml lapte integral;
  • 100 gr zahăr;
  • 50 gr alune de pădure;
  • 50 gr unt;
  • 4 linguri stafide;
  • 1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pune într-o cratiță laptele, untul și zahărul și lasă-le pe foc timp de 5 minute să fiarbă, dar amestecă în continuu. Oprește focul și adaugă treptat laptele praf, amestecând mereu. Adaugă peste zahărul vanilat și alunele de pădure. Toarnă compoziția obținută într-o tavă în care ai pus foaie de copt în prealabil. După ce compoziția s-a răcit complet, dă tava la frigider pentru minim 3 ore sau peste noapte, după care o poți tăia în bucăți mai mici.

Vezi ce ingrediente îți trebuie pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Ciocolată de casă cu afine

Ingrediente

  • 150 gr afine congelate;
  • 400 gr lapte praf;
  • 10 gr zahăr;
  • 70 gr unt;
  • 50 gr mix de alune.

Mod de preparare

Afinele se pun într-o cratiță împreună cu zahărul și se dau la foc mic până zahărul începe să se topească. Se amestecă ocazional. Când zahărul s-a topit, se lasă să se răcească, după care se pasează afinele și se trec printr-o sită. Piureul obținut se pune într-o cratiță, se adaugă untul tăiat în cubulețe mai mici și se lasă la foc mic până se topește de tot untul. Se oprește focul, iar compoziția se lasă să se răcească.

Trebuie să știi secretele pentru rețete de cozonaci

Când s-a răcit, compoziția se transferă într-un bol încăpător, peste care se toarnă laptele praf în ploaie și se amestecă în continuu cu o spatulă. La final, se adaugă și mixul de alune și se amestecă bine.

Pe blatul de lucru se întinde folie de plastic în 2 straturi și se toarnă compoziția. Se împăturește sub forma unui baton și se strânge bine folia la capete. Se dă totul la rece pentru minim 2 ore, după care ciocolata de casă poate fi tăiată în felii sau în formă de cuburi.

  • Daca te pasioneaza, vezi cele mai interesante curiozitati despre ciocolata!
  • Sursă foto: Shutterstock.com

    Urmărește-ne pe Google News