Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre ciocolata neagră
Ciocolata neagră ar trebui inclusă în orice dietă, iar secretul unui produs de calitate este proncetul cât mai ridicat de cacao din ea.
Este încărcată cu substanțe nutritive care au un efect pozitiv asupra sănătății organismului.
Fabricat din sămânța arborelui de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă.
Studiile arată că ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea și reduce riscul bolilor de inimă.
Ciocolata provine din cacao, care este o plantă cu un nivel ridicat de minerale și antioxidanți. Ciocolata comercială cu lapte conține unt de cacao, zahăr, lapte și cantități mici de cacao. În schimb, ciocolata neagră are cantități mult mai mari de cacao și mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte.
Ciocolata neagră – proprietăți și beneficii
Este foarte nutritivă
Dacă te îndrepți spre o ciocolată neagră de calitate, cu un conținut ridicat de cacao, atunci este unul dintre cele mai hrănitoare alimente.
Conține o cantitate decentă de fibre solubile și este încărcată cu minerale.
100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conțin:
- 11 grame de fibre
- 67% din necesarul zilnic pentru fier
- 58% din necesarul zilnic pentru magneziu
- 89% din necesarul zilnic pentru cupru
- 98% din necesarul zilnic pentru mangan
De asemenea, are mult potasiu, fosfor, zinc și seleniu.
Desigur, 100 de grame este o cantitate destul de mare și nu este ceva ce ar trebui să consumi zilnic. Toți acești nutrienți vin, de asemenea, cu 600 de calorii și cantități moderate de zahăr.
Din acest motiv, ciocolata neagră este consumată cel mai bine cu moderație.
Profilul cu acizi grași din cacao și ciocolată neagră este, de asemenea, excelent. Grăsimile sunt în mare parte saturate și mononesaturate, cu cantități mici de grăsimi polinesaturate.
De asemenea, conține stimulente precum cofeina și teobromina, dar este puțin probabil să te țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparație cu cafeaua.
Este o sursă puternică de antioxidanți
CARO înseamnă „capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen”. Este o măsură a activității antioxidante a alimentelor.
Practic, cercetătorii stabilesc o mulțime de radicali liberi (dăunători) pe un eșantion de alimente și văd cât de bine antioxidanții din alimente pot „dezarma” radicalii.
Relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă la îndoială, deoarece este măsurată într-o eprubetă și este posibil să nu aibă același efect în organism.
Cu toate acestea, merită menționat faptul că boabele de cacao crude, neprelucrate se numără printre alimentele cu cel mai mare scor care au fost testate.
Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Acestea includ polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
Un studiu a arătat că ciocolata neagră are putere antioxidantă, dar și mai mulți polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, care includ afine și fructe de pădure acai.
Poate îmbunătăți fluxul sangvin și scădea tensiunea arterială
Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric.
Una dintre funcțiile sale este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sangvin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială.
Multe studii controlate arată că cacaua și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sangvin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
Scade colesterolul
Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă.
Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat la bărbați. De asemenea, a crescut HDL și a scăzut LDL-ul total pentru cei cu colesterol ridicat.
LDL oxidat înseamnă că LDL (colesterolul „rău”) a reacționat cu radicalii liberi.
Acest lucru face ca particula LDL în sine să fie reactivă și capabilă să afecteze alte țesuturi, cum ar fi interiorul arterelor din inimă.
Cacaua conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sangvin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.
Ciocolata neagră poate reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru multe boli, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, potrivit studiilor.
Poate reduce riscul bolilor cardiace
Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL.
Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă.
De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de radicală.
Într-un studiu realizat pe 470 de bărbați în vârstă, s-a constatat că cacaua reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 50% pe o perioadă de 15 ani.
Un alt studiu a dezvăluit că consumul de ciocolată neagră de două sau mai multe ori pe săptămână a redus riscul de a avea placa calcificată în artere cu 32%. Consumul de ciocolată mai puțin frecvent nu a avut niciun efect.
Un alt studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste 5 ori pe săptămână a redus riscul de boli de inimă cu 57%.
Poate să protejeze pielea de soare
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, minunați pentru piele.
Flavonolii pot proteja împotriva daunelor provocate de soare, pot îmbunătăți fluxul sangvin către piele și pot crește densitatea și hidratarea pielii.
Doza minimă eritematică (MED) este cantitatea minimă de raze UVB necesare pentru a provoca roșeață la nivelul pielii la 24 de ore după expunere.
Într-un studiu realizat pe 30 de persoane, MED s-a dublat mai mult după ce subiecții au consumat ciocolată neagră bogată în flavanoli timp de 12 săptămâni.
Ar putea îmbunătăți funcția creierului
Ciocolata neagră poate îmbunătăți și funcția creierului. Un studiu realizat pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao cu conținut ridicat de flavanol timp de cinci zile a îmbunătățit fluxul de sânge către creier.
Cacaua poate îmbunătăți în mod semnificativ funcția cognitivă la persoanele în vârstă cu insuficiență mintală. Poate ameliora fluența verbală și mai mulți factori de risc pentru boală.
În plus, cacaua conține substanțe stimulante, cum ar fi cofeina și teobromina, care pot fi un motiv-cheie care poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt.
Câtă ciocolata neagră trebuie să mănânci zilnic
Doza recomandată este de aproximativ 30-60 g pe zi, spun experții. E posibil să consumi prea multe calorii zilnic și să iei în greutate, dacă depășești această cantitate, însă totul depinde și de nivelul activității tale fizice în fiecare zi.
Un baton de ciocolată neagră de 41 grame are 190 de calorii. În comparație, dacă ai mâncat un măr de dimensiuni medii, ai consumat doar 95 de calorii.
Însă nu înlocui alimentele sănătoase, chiar dacă unele au mai multe calorii decât altele. Fiecare are rolul său într-o dietă sănătoasă, așa că ar trebui să mănânci cât mai variat și să ții cont de proprietățile fiecărui aliment.
Ce alimente să consumi dacă vrei un ten frumos și strălucitor
Sursa foto: 123rf.com
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!