Cuprins:
Cum se face ciorba de burtă
Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.
Ce se pune în ciorba de burtă – rețetă tradițională
Ingrediente pentru ciorbă de burtă:
- 3 cepe;
- 3 morcovi;
- 1 usturoi;
- 2 kg burtă prefiartă;
- 1 țelină;
- 1 kg oase de vită;
- 4 ouă;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- Sare și piper după gust;
- 500 g smântână;
- Foi de dafin;
- Oțet după gust.
Cum să faci ciorbă de burtă cu smântână – rețetă tradițională
Mod de preparare ciorbă de burtă
Într-un vas mare se pun 4,5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.
Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele.
Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă.
Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte.
Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.
Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe.
Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă.
Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă.
Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.
Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.
Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe.
Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.
Rețeta de ciorbă de burtă cu smântână este gata. Se servește caldă și se completează cu oțet după gust, dar și verdeață proaspătă.
Ciorbă de burtă – reţetă ardelenească
Ingrediente
- 1 kg burtă de vită prefiartă
- 5 l apă
- 4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 250 ml smântână
- 1 căpățână de usturoi
- 2-4 linguri oțet
- 2-3 ouă
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Diferenţa dintre ciorbă de burtă ardelenească și ciorba de burtă tradițională este adăugarea rasolului sau/și picioarelor de porc.
Se spală și curăță bine rasolul sau/și picioarele de porc. Se pun la fiert, iar când încep să fiarbă, se îndepărtează spuma formată cu o spumieră.
Între timp. se curăță legumele și se pune, separat, la fiert, burta cu puțin oțet. Burta trebuie lăsată să dea în clocot, apoi se adaugă legumele peste rasolul sau/și picioarele de porc și se lasă la fiert în continuare până când carnea se desprinde singură de pe oase.
Se scot bucățile de carne și se lasă la răcit. Când s-au răcit îndeajuns, sunt tăiate bucățele și puse înapoi în oală cu legumele. Aici se adaugă și burta și eventual apă, dacă este nevoie. Ciorba mai trebuie lăsată pe foc până când burta este foarte bine fiartă.
Între timp, se curăță usturoiul şi se zdrobește. Usturoiul trebuie frecat cu sare ca pentru mujdei (până se obţine o pastă albicioasă, adică). Separat se bat ouăle cu un vârf de sare și vreo 3 linguri de smântână.
Se adaugă în ciorbă ouăle bătute și jumătate din crema de usturoi. Ciorba se acrește cu oțet, după gust.
Ciorbă de burtă ardelenească se servește fierbinte, alături de restul cremei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute. Sursa: reţete.unica.ro
Ciorbă de burtă prefiartă
Ingrediente:
- 4 l de apă
- 1 kg de burtă prefiartă (congelată)
- foi de dafin
- boabe de piper
- 2 morcovi
- 1 rădăcina de țelină
- câteva fire de pătrunjel
- o ceapă întreagă
- 2-3 gogoșari din oțet
- 2 linguri de oțet
- 2 gălbenușuri
- 850g smântână (o găletușă)
- sare
- piper
- 2 căpățâni de usturoi
- ulei
- un os de vită sau porc(opțional)
Mod preparare:
Se pun la fiert în apă un morcov, rădăcina de țelină, toate date pe răzătoare, pătrunjelul și ceapa tăiată julien, câteva foi de dafin și boabele de piper. Dacă aveți și un os de vita sau porc, se sparge și se pune la fiert împreună cu legumele. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. După ce a fiert se strecoara și se pune supa de legume deoparte.
Burta prefiartă se fierbe bine în două ape, ba chiar se pune și putin oțet în prima apă în care o fierbeți și se freacă bine cu sare ca să-i dispară mirosul de tot! Dacă burta prefiartă a fost congelată, se pune la fiert după ce a fost decongelată.
Apoi, supa obținută din legume se pune într-o oala mare și se adaugă burta. Dacă burta este întreagă se taie fâșii mici, fideluță, și se pune pe foc să mai dea într-un clocot.
Usturoiul se pisează și se amesteca cu smântâna, sare, puțin piper și galbenușurile de ou. Se ia mai multe polonice cu zeamă fierbinte din oala și se amestecă într-un recipient mare împreuna cu mujdeiul obținut din smântană, usturoi și ou, plus cele 2 linguri de oțet. Apoi se încoporează dressing-ul obținut în oala cu ciorba de burtă, adăugând puțin câte puțin să nu se taie. Ciorba se acrește cu oțet, după gust. (sursa: www.retete-mancare.com)
Cum se drege ciorba de burtă
Dacă urmezi cu atenție rețeta de mai sus nu vei avea o ciorbă de burtă “brânzită” sau “tăiată“ așa cum mai este cunoscut termenul de ciorbă de burtă cocoloașe. Se obține acest aspect atunci când smântâna este rece, direct de la frigider sau când smântâna este pusă direct în ciorba fierbinte, fără să mai fie trecută în prealabil printr-un bol cu ouăle și supa fierbinte.
Însă, în cazul în care observi că ciorba de burtă nu are aspectul dorit, poți încerca să:
- Strecori toate legumele împreună cu burta și le pui într-o altă apă la fiert. Urmezi din nou tot procesul de pregătire;
- Amesteci toată ciorba de burtă cu un mixer la putere maximă și mai adaugi smântână până când obții consistența dorită.
Ce verdeață se pune în ciorba de burtă
Rețeta tradițională de ciorbă de burtă nu conține niciun fel de verdeață. Se face doar cu ingredientele de mai sus.
Există, însă, și adaptări ale ciorbei de burtă în care se poate adăuga verdeață. În primul rând, în apa în care se fierbe burta, se pot adăuga frunze de dafin. Acestea vor ajuta la aromatizarea apei și inclusiv a burții.
De asemenea, se adaugă frunze de pătrunjel la final, pentru ornat.
Câte calorii are ciorba de burtă
- Calorii: 380
- Proteine: 19.6
- Lipide: 30
- Carbohidrati: 7.5
- Fibre: 0.8
Vă dorim poftă bună!