Cum se face ciorba de burtă

Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.

Ciorbă de burtă (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce se pune în ciorba de burtă – rețetă tradițională

Ingrediente pentru ciorbă de burtă:

  • 3 cepe;
  • 3 morcovi;
  • 1 usturoi;
  • 2 kg burtă prefiartă;
  • 1 țelină;
  • 1 kg oase de vită;
  • 4 ouă;
  • 2 rădăcini de pătrunjel;
  • Sare și piper după gust;
  • 500 g smântână;
  • Foi de dafin;
  • Oțet după gust.

Cum să faci ciorbă de burtă cu smântână – rețetă tradițională

Mod de preparare ciorbă de burtă

Într-un vas mare se pun 4,5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.

Ce pedeapsă a primit un bărbat acuzat că a incitat la violență pe TikTok după şedința CSAT ce a dus la anularea alegerilor. „Să vă dea Dumnezeu bube în fund și mâini scurte, să n-aveți cu ce vă scărpina!”
Recomandări
Ce pedeapsă a primit un bărbat acuzat că a incitat la violență pe TikTok după şedința CSAT ce a dus la anularea alegerilor. „Să vă dea Dumnezeu bube în fund și mâini scurte, să n-aveți cu ce vă scărpina!”

Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele.

Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă.

Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte.

Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.

Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe.

Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă.

Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă.

Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.

Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.

Rapoartele secrete ale CIA despre armele sonice experimentate de sovietici. „Tunul” de zgomot folosit în timpul ultimului miting al lui Ceaușescu
Recomandări
Rapoartele secrete ale CIA despre armele sonice experimentate de sovietici. „Tunul” de zgomot folosit în timpul ultimului miting al lui Ceaușescu

Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe.

Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.

Ciorbă de burtă - rețetă tradițională
Ciorbă de burtă – rețetă tradițională

Rețeta de ciorbă de burtă cu smântână este gata. Se servește caldă și se completează cu oțet după gust, dar și verdeață proaspătă.

Ciorbă de burtă – reţetă ardelenească

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vită prefiartă
  •  5 l apă
  •  4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
  •  2 cepe medii
  •  1 ardei gras
  •  250 ml smântână
  •  1 căpățână de usturoi
  •  2-4 linguri oțet
  •  2-3 ouă
  •  sare și piper după gust

Mod de preparare

Diferenţa dintre ciorbă de burtă ardelenească și ciorba de burtă tradițională este adăugarea rasolului sau/și picioarelor de porc.

Se spală și curăță bine rasolul sau/și picioarele de porc. Se pun la fiert, iar când încep să fiarbă, se îndepărtează spuma formată cu o spumieră.

Donald Trump recunoaște că au loc negocieri privind „împărțirea” Ucrainei: „Problema este discutată chiar acum”
Recomandări
Donald Trump recunoaște că au loc negocieri privind „împărțirea” Ucrainei: „Problema este discutată chiar acum”

Între timp. se curăță legumele și se pune, separat, la fiert, burta cu puțin oțet. Burta trebuie lăsată să dea în clocot, apoi se adaugă legumele peste rasolul sau/și picioarele de porc și se lasă la fiert în continuare până când carnea se desprinde singură de pe oase.

Se scot bucățile de carne și se lasă la răcit. Când s-au răcit îndeajuns, sunt tăiate bucățele și puse înapoi în oală cu legumele. Aici se adaugă și burta și eventual apă, dacă este nevoie. Ciorba mai trebuie lăsată pe foc până când burta este foarte bine fiartă.

Între timp, se curăță usturoiul şi se zdrobește. Usturoiul trebuie frecat cu sare ca pentru mujdei (până se obţine o pastă albicioasă, adică). Separat se bat ouăle cu un vârf de sare și vreo 3 linguri de smântână.

Se adaugă în ciorbă ouăle bătute și jumătate din crema de usturoi. Ciorba se acrește cu oțet, după gust.

Ciorbă de burtă ardelenească se servește fierbinte, alături de restul cremei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute. Sursa: reţete.unica.ro

Ciorbă de burtă prefiartă

Ingrediente:

  • 4 l de apă
  • 1 kg de burtă prefiartă (congelată)
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcina de țelină
  • câteva fire de pătrunjel
  • o ceapă întreagă
  • 2-3 gogoșari din oțet
  • 2 linguri de oțet
  • 2 gălbenușuri
  • 850g smântână (o găletușă)
  • sare
  • piper
  • 2 căpățâni de usturoi
  • ulei
  • un os de vită sau porc(opțional)


Mod preparare:


Se pun la fiert în apă un morcov, rădăcina de țelină, toate date pe răzătoare, pătrunjelul și ceapa tăiată julien, câteva foi de dafin și boabele de piper. Dacă aveți și un os de vita sau porc, se sparge și se pune la fiert împreună cu legumele. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. După ce a fiert se strecoara și se pune supa de legume deoparte.

Burta prefiartă se fierbe bine în două ape, ba chiar se pune și putin oțet în prima apă în care o fierbeți și se freacă bine cu sare ca să-i dispară mirosul de tot! Dacă burta prefiartă a fost congelată, se pune la fiert după ce a fost decongelată.

Apoi, supa obținută din legume se pune într-o oala mare și se adaugă burta. Dacă burta este întreagă se taie fâșii mici, fideluță, și se pune pe foc să mai dea într-un clocot.

Usturoiul se pisează și se amesteca cu smântâna, sare, puțin piper și galbenușurile de ou. Se ia mai multe polonice cu zeamă fierbinte din oala și se amestecă într-un recipient mare împreuna cu mujdeiul obținut din smântană, usturoi și ou, plus cele 2 linguri de oțet. Apoi se încoporează dressing-ul obținut în oala cu ciorba de burtă, adăugând puțin câte puțin să nu se taie. Ciorba se acrește cu oțet, după gust. (sursa: www.retete-mancare.com)

Cum se drege ciorba de burtă

Dacă urmezi cu atenție rețeta de mai sus nu vei avea o ciorbă de burtă “brânzită” sau “tăiată“ așa cum mai este cunoscut termenul de ciorbă de burtă cocoloașe. Se obține acest aspect atunci când smântâna este rece, direct de la frigider sau când smântâna este pusă direct în ciorba fierbinte, fără să mai fie trecută în prealabil printr-un bol cu ouăle și supa fierbinte.

Însă, în cazul în care observi că ciorba de burtă nu are aspectul dorit, poți încerca să:

  • Strecori toate legumele împreună cu burta și le pui într-o altă apă la fiert. Urmezi din nou tot procesul de pregătire;
  • Amesteci toată ciorba de burtă cu un mixer la putere maximă și mai adaugi smântână până când obții consistența dorită.

Ce verdeață se pune în ciorba de burtă

Rețeta tradițională de ciorbă de burtă nu conține niciun fel de verdeață. Se face doar cu ingredientele de mai sus.

Există, însă, și adaptări ale ciorbei de burtă în care se poate adăuga verdeață. În primul rând, în apa în care se fierbe burta, se pot adăuga frunze de dafin. Acestea vor ajuta la aromatizarea apei și inclusiv a burții.

De asemenea, se adaugă frunze de pătrunjel la final, pentru ornat.

Câte calorii are ciorba de burtă

  • Calorii: 380
  • Proteine: 19.6
  • Lipide: 30
  • Carbohidrati: 7.5
  • Fibre: 0.8

Vă dorim poftă bună!

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Wow, ce apartament are Anca Țurcașiu!! Artista stă în Panduri, într-un spațiu mic, pe care l-a decorat ca-n povești! Foarte cochet, zici că e rupt din filme! FOTO
Unica.ro
Wow, ce apartament are Anca Țurcașiu!! Artista stă în Panduri, într-un spațiu mic, pe care l-a decorat ca-n povești! Foarte cochet, zici că e rupt din filme! FOTO
ULTIMĂ ORĂ! Omul din spatele lui Călin Georgescu, reținut de Poliție! A apărut cu cagula pe față la sediul IGPR și a fost audiat mai multe ore, însă ce s-a aflat este de necrezut
Viva.ro
ULTIMĂ ORĂ! Omul din spatele lui Călin Georgescu, reținut de Poliție! A apărut cu cagula pe față la sediul IGPR și a fost audiat mai multe ore, însă ce s-a aflat este de necrezut
WOW, cum arăta Anamaria Gavrilă la 20 de ani, când poza senzual. Imagini în care NU o mai recunoști. Zâmbet de reclamă, păr "sauvage", rochii mulate
Libertateapentrufemei.ro
WOW, cum arăta Anamaria Gavrilă la 20 de ani, când poza senzual. Imagini în care NU o mai recunoști. Zâmbet de reclamă, păr "sauvage", rochii mulate
Povestea cutremurătoare a unei eleve de 10 ani: „Am fost violată... o mașină a oprit și trei adolescenți mi-au cerut să intru”
Adevarul.ro
Povestea cutremurătoare a unei eleve de 10 ani: „Am fost violată... o mașină a oprit și trei adolescenți mi-au cerut să intru”
Vedeta și iubitul ei, surprinși în ipostaze romantice în timpul unei plimbări cu barca, la scurt timp după ce au devenit părinți. Nu se feresc să își arate iubirea în public
Elle.ro
Vedeta și iubitul ei, surprinși în ipostaze romantice în timpul unei plimbări cu barca, la scurt timp după ce au devenit părinți. Nu se feresc să își arate iubirea în public
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Iancu Guda explică de ce românii rămân fără economii, iar cheltuielile neprevăzute îi prind cu bugetul pe 0
Observatornews.ro
Iancu Guda explică de ce românii rămân fără economii, iar cheltuielile neprevăzute îi prind cu bugetul pe 0
Horoscop 23 martie 2025. Săgetătorii sunt în elementul lor, dar asta poate însemna inclusiv faptul că vor simți nevoia să-i corectezi pe toți
HOROSCOP
Horoscop 23 martie 2025. Săgetătorii sunt în elementul lor, dar asta poate însemna inclusiv faptul că vor simți nevoia să-i corectezi pe toți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI