Ciorba de perișoare se prepară din carne de porc, în funcție de preferințe. Se poate folosi carne tocată mai slabă, precum cea de pui ori curcan, dar și carne de porc sau vită. Secretul preparatului este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Este o ciorbă ușor de pregătit și foarte gustoasă. Vezi rețete pentru ciorbă de perișoare.

Rețetă ciorbă de perișoare

Ingrediente pentru perișoare

  • 600 g carne tocată, după preferințe;
  • un ou;
  • 50 g orez cu bob rotund;
  • O ceapă;
  • Mărar sau pătrunjel verde;
  • Sare și piper.

Ingrediente pentru ciorbă

  • 2 morcovi;
  • 2 ardei gras;
  • O rădăcină de țelină;
  • O ceapă;
  • 3-4 cartofi mici, după preferințe;
  • 300 ml suc de roșii;
  • Pătrunjel și leuștean verde;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Pentru început, legumele se spală bine și se taie în cubulețe. Se pun într-o oală mare cu multă apă, aproximativ 4 litri, în funcție de cantitatea finală de ciorbă pe care ți-o dorești.

Descoperă câteva rețete sărate pentru chec aperitiv

Între timp, trebuie pregătite perișoarele. Într-o tigaie adâncă se adaugă puțin ulei și când s-a încins, se pune ceapa tocată mărunt. Când ceapa s-a înăbușit, se adaugă și orezul și se lasă pentru un minut pe foc după care se toarnă în tigaie 200 ml de apă caldă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Se mai adaugă apă când aceasta scade, pentru a ajuta orezul să fiarbă puțin. Se lasă totul pe foc pentru aproximativ 5 minute.

JD Vance, mesaj scris în limba română, înainte de alegerile prezidențiale de pe 4 mai: „Nu ar trebui să ne fie frică”
Recomandări
JD Vance, mesaj scris în limba română, înainte de alegerile prezidențiale de pe 4 mai: „Nu ar trebui să ne fie frică”

Știi care este rețeta tradițională pentru tobă de casă?

Borș din perișoare
Borș din perișoare

Carnea tocată se pune într-un bol încăpător peste care se adaugă orezul prefiert, oul, verdeața tocată mărunt, sare și piper după gust. Se frământă bine toată compoziția pentru a se încorpora ingredientele și încep să se formeze perișoarele, de preferință cât mai mici, pentru a putea fi luate cu lingura și adăugate în oala cu ciorbă.

Când legumele și zeama au început să fiarbă în clocot, se adaugă și perișoarele rând pe rând, se potrivește zeama de sare și se mai lasă să fiarbă împreună pentru 20 de minute.

După acest timp de fierbere, se pune și sosul de roșii în oală și se mai lasă să dea în clocot pentru 2-3 minute. La final, după ce se oprește focul, se adaugă verdeața proaspătă tocată mărunt și se acoperă oala cu ciorbă de perișoare cu un capac, pentru a-și păstra toate aromele până în momentul servirii.

Autoritatea pentru Date Personale investighează milionul de scrisori personalizate trimise de AUR. AEP a anunțat sesizarea Parchetului General
Recomandări
Autoritatea pentru Date Personale investighează milionul de scrisori personalizate trimise de AUR. AEP a anunțat sesizarea Parchetului General

Dacă dorești, în unele zone ale țării, în ciorba de perișoare se adaugă și borș sau zeamă de lămâie, asta în cazul în care preferi o zeamă ușor mai acrișoară. Borșul se poate adăuga în momentul în care pui și sucul de roșii în ciorbă, după preferință.

Ciorbă de perișoareIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ciorbă de perișoare cu smântână

Ingrediente:

  • un ardei roșu
  • o ceapă mare
  • o bucată țelină
  • o rădăcină pătrunjel
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri smântână grasă
  • o cană borș
  • 5 litri apă
  • Sare
  • Piper
  • o legătură leuștean

Ingrediente perișoare:

  • 1 kg carne de vită/porc (tocată)
  • 2 ouă
  • o lingură griș
  • 50 gr orez
  • Sare
  • Piper.

Mod de preparare:

Într-o oală se pune uleiul de floarea soarelui, se adaugă legumele și se căleasc cam 2 minute. Peste legume se pune puțină sare și se adaugă 5 litri de apă. Apoi se lasă ciorba să fiarbă timp de 15 minute.

Cât fierbe ciorba se pregătește compoziția de perișoare astfel: peste carne se pun 2 ouă, orezul, lingura de griș, sare si piper dupa gust și se frământă totul foarte bine. Apoi se formează cu mâna sau cu lingura perișoarele cât mai rotunde.

Rimetea, satul din Munții Trascău desemnat „Destinația anului 2025”. Locuitorii trăiesc exclusiv din turism: „Mâncarea ne face renumiți”
Recomandări
Rimetea, satul din Munții Trascău desemnat „Destinația anului 2025”. Locuitorii trăiesc exclusiv din turism: „Mâncarea ne face renumiți”

Când legumele și zeama au început să fiarbă în clocot, se adaugă și perișoarele rând pe rând și se mai lasă să fiarbă împreună încă 15 de minute la foc mediu.

Între timp, se pregătește un dressing. Peste cele 3 gălbenușuri, se adaugă 3 linguri de smântână și se amestecă totul foarte bine. Peste compoziția obținută se pun câteva polonice din ciorbă, se amestecă bine, iar apoi se toarnă tot dressingul peste ciorbă.

Se mai adaugă o legătură de leuștean, sare și putin piper după gust și cana de bors.(sursa: anytacooking.ro)

Ciorbă de perișoare cu borș

Ingrediente:

  • 1/2 kg carne de vită
  • 2 cepe
  • un morcov
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o ţelină mică
  • un cartof mare
  • 2 ouă
  • o felie de pâine
  • o legătură pătrunjel
  • o legătură mărar
  • o legătură leuştean
  • 2 lingurite ulei
  • un litru borş
  • sare
  • piper
  • apă
  1. O ceapă tăiată mărunt se înăbuşă în ulei şi când devine sticloasă, se scoate din tigaie şi se pune la strecurat. Carnea se toacă şi apoi se amestecă cu ceapă, ouă, felia de pâine înmuiată şi bine stoarsă, pătrunjel tocat, sare şi piper. Cu mâna umezită în apă rece se formează apoi mici perişoare.
  2. În doi litri de apă care clocoteşte se pun la fiert toate rădăcinoasele, cartofii şi ceapa, tăiate cuburi sau rondele subţiri. După ce a fiert zarzavatul, se pune borşul, se mai dă un clocot şi se pun perişoarele să fiarbă la foc mic. Dacă e prea puţină zeamă, se mai completează cu apă. După ce au fiert perişoarele, se trage oala de pe foc, se pun mărarul şi leuşteanul fin tocate, se acoperă şi se lasă 10 minute.

Sursa: retete.unica.ro

Ciorbă de perișoare ca la bunica

Ingrediente:

  • 100 g orez bob rotund
  • 1 ceapă
  • 600 g carne tocată
  • 1 morcov


Ingrediente pentru perişoare:

  • 1 litru zeamă de varză sau castraveţi în saramură3 morcovi
  • 2 morcovi
  • 2 roşii în bulion
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras verde
  • 1/2 ţelină mică
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • praf de sare
  • 2 ouă
  • 1/2 legătură pătrunjel

Mod De Preparare

  1. Toate zarzavaturile pentru ciorba de perisoare se curăţă, se toacă mărunt sau se trec prin răzătoare. Se pun la călit în oala în care va fierbe ciorba. După ce s-au înmuiat, se pun la fiert în apă cu sare.
  2. Între timp, se pregătesc perişoarele. Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă orezul (prefiert). Se lasă pentru un minut pe foc, după care se adaugă apă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Carnea tocată se amestecă cu orezul, oul, verdețurile tocate, sare și piper. Apoi, între palmele umezite se formează mici perişoare.
  3. Odată ce legumele sunt fierte, se pun perişoarele una câte una, cu grijă şi zeama cu care se acreşte. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute până ce perişoarele se ridică la suprafaţă. Ciorba de perişoare se gustă de sărat şi acru, se trage de pe foc şi se pune pătrunjelul fin tocat.
  4. Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

Sursa: retete.unica.ro

De ce este bine să fierbi înainte orezul pentru perișoare

Orezul, de regulă, absoarbe mult lichid, iar în cazul în care acesta nu este hidratat bine înainte, își poate extrage umiditatea din carne, iar perișoarele nu vor mai ieși fragede, ci foarte tari. Orezul se prefierbe pentru câteva minute împreună cu o ceapă și cu apă caldă sau, pentru un plus de gust, în locul apei se poate adăuga o supă în care au fiert înainte oase de carne.

Borșul, dacă preferi, cât și sucul de roșii, se adaugă aproape de finalul preparatului, deoarece, dacă sunt adăugate la începutul gătirii, legumele în mediul acid pot rămâne tari și nefierte corespunzător.

Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Unica.ro
Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Partenera lui Nicușor Dan nici că a mai fost văzută așa! Imaginile cu Mirabela Grădinaru au intrat în atenția tuturor și mulți au dat zoom imediat, după ce un detaliu a stârnit reacții
Viva.ro
Partenera lui Nicușor Dan nici că a mai fost văzută așa! Imaginile cu Mirabela Grădinaru au intrat în atenția tuturor și mulți au dat zoom imediat, după ce un detaliu a stârnit reacții
Irina Columbeanu a intrat la o facultate grea! Ce va studia fiica Monicăi și a lui Irinel. E pe cai mari în America: ziarele scriu despre ea!
Libertateapentrufemei.ro
Irina Columbeanu a intrat la o facultate grea! Ce va studia fiica Monicăi și a lui Irinel. E pe cai mari în America: ziarele scriu despre ea!
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
Adevarul.ro
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
De ce Cristina Ciobănașu nu mai apare în serialele de la Antena 1 produse chiar de mama ei adoptivă, Ruxandra Ion: „I-a fost foarte greu să accepte că…”
Elle.ro
De ce Cristina Ciobănașu nu mai apare în serialele de la Antena 1 produse chiar de mama ei adoptivă, Ruxandra Ion: „I-a fost foarte greu să accepte că…”
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Poliţiştii au oprit-o în trafic pe nepoata românului care a furat porumbei de 2,5 milioane € în Belgia. Ce au găsit în portbagaj
Observatornews.ro
Poliţiştii au oprit-o în trafic pe nepoata românului care a furat porumbei de 2,5 milioane € în Belgia. Ce au găsit în portbagaj
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI