Ciorba de perișoare se prepară din carne de porc, în funcție de preferințe. Se poate folosi carne tocată mai slabă, precum cea de pui ori curcan, dar și carne de porc sau vită. Secretul preparatului este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Este o ciorbă ușor de pregătit și foarte gustoasă. Vezi rețeta pentru ciorbă de perișoare.
Îți recomandăm să citești și ce tipuri de făină există și care este cea mai bună făină pentru aluat.
Rețetă ciorbă de perișoare
Ingrediente pentru perișoare
- 600 g carne tocată, după preferințe;
- un ou;
- 50 g orez cu bob rotund;
- O ceapă;
- Mărar sau pătrunjel verde;
- Sare și piper.
Ingrediente pentru ciorbă
- 2 morcovi;
- 2 ardei gras;
- O rădăcină de țelină;
- O ceapă;
- 3-4 cartofi mici, după preferințe;
- 300 ml suc de roșii;
- Pătrunjel și leuștean verde;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Pentru început, legumele se spală bine și se taie în cubulețe. Se pun într-o oală mare cu multă apă, aproximativ 4 litri, în funcție de cantitatea finală de ciorbă pe care ți-o dorești.
Descoperă câteva rețete sărate pentru chec aperitiv
Între timp, trebuie pregătite perișoarele. Într-o tigaie adâncă se adaugă puțin ulei și când s-a încins, se pune ceapa tocată mărunt. Când ceapa s-a înăbușit, se adaugă și orezul și se lasă pentru un minut pe foc după care se toarnă în tigaie 200 ml de apă caldă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Se mai adaugă apă când aceasta scade, pentru a ajuta orezul să fiarbă puțin. Se lasă totul pe foc pentru aproximativ 5 minute.
Știi care este rețeta tradițională pentru tobă de casă?
Carnea tocată se pune într-un bol încăpător peste care se adaugă orezul prefiert, oul, verdeața tocată mărunt, sare și piper după gust. Se frământă bine toată compoziția pentru a se încorpora ingredientele și încep să se formeze perișoarele, de preferință cât mai mici, pentru a putea fi luate cu lingura și adăugate în oala cu ciorbă.
Când legumele și zeama au început să fiarbă în clocot, se adaugă și perișoarele rând pe rând, se potrivește zeama de sare și se mai lasă să fiarbă împreună pentru 20 de minute.
După acest timp de fierbere, se pune și sosul de roșii în oală și se mai lasă să dea în clocot pentru 2-3 minute. La final, după ce se oprește focul, se adaugă verdeața proaspătă tocată mărunt și se acoperă oala cu ciorbă de perișoare cu un capac, pentru a-și păstra toate aromele până în momentul servirii.
Dacă dorești, în unele zone ale țării, în ciorba de perișoare se adaugă și borș sau zeamă de lămâie, asta în cazul în care preferi o zeamă ușor mai acrișoară. Borșul se poate adăuga în momentul în care pui și sucul de roșii în ciorbă, după preferință.
De ce este bine să fierbi înainte orezul pentru perișoare
Orezul, de regulă, absoarbe mult lichid, iar în cazul în care acesta nu este hidratat bine înainte, își poate extrage umiditatea din carne, iar perișoarele nu vor mai ieși fragede, ci foarte tari. Orezul se prefierbe pentru câteva minute împreună cu o ceapă și cu apă caldă sau, pentru un plus de gust, în locul apei se poate adăuga o supă în care au fiert înainte oase de carne.
Borșul, dacă preferi, cât și sucul de roșii, se adaugă aproape de finalul preparatului, deoarece, dacă sunt adăugate la începutul gătirii, legumele în mediul acid pot rămâne tari și nefierte corespunzător.
Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.
Sursă foto: Shutterstock.com