Ciorba de potroace este excelentă pentru această perioadă din an și este foarte ușor de făcut dacă urmezi rețeta. Chiar dacă e gata în aproximativ 70 de minute, este bine să ai ciorba de potroace gata înainte de petrecerea de Revelion.

Servită, inițial, la nunțile oltenești, să scapi de oboseala unei nopți pierdute, ciorba de potroace este acum cunoscută și făcută în întreaga țară. Făcută cu carne ușoară, de pasăre, și măruntaie de pasăre, și multă zeamă de varză, ciorba de potroace se mănâncă foarte fierbinte. Ciorba de potroace este un deliciu preparat de gospodine iarna care te drege după mesele copiase de sărbători. Reţeta acestui preparat delicios o regăsim și la regretatul gastronom Radu Anton Roman.

„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari” – spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe, potrivit adevărul.ro.

“Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare…, iar realizarea ei este extrem de simplă”, preciza Radu Anton în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” de la editura Paideia. Acesta susține că gustul autentic al ciorbei este dat de măruntaiele de pui.

Cu toate acestea, rețeta a suferit modificări de-a lungul timpului, iar ingredientele pot sa difere un pic de la o regiune la alta. Dacă inițial se făcea doar din carne de pui și măruntaie, acum în unele zone aceasta este făcută și din carne de porc, iar multe gospodine au ales să înlocuiască chiar și zeama de varză cu borș sau să renunțe la smântână.

Ciorbă de potroace după rețeta lui Radu Anton Roman

Ingrediente ciorbă de potroace după rețeta lui Radu Anton Roman

  • 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
  • 400 grame de măruntaie (fără care ciorba nu are gustul autentic) – pipote, inimă, ficat
  • 2 cepe
  • 400 grame de morcov, păstârnac, ţelină
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă
  • leuştean
  • un litru zeamă de varză murată (potroacă)
  • 4 l de apă

Mod de prepapare ciorbă de potroace după rețeta lui Radu Anton Roman

Se spală şi se lasă la uscat bucăţile de zburătoare şi măruntaiele lor. Zarzavaturile se toacă mărunt.

Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasă de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma, apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

După vreo oră de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul (10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată (potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă.

Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală. Se ia oala de pe foc şi se adaugă smântâna bătută şi se presară după ce se mai răcoreşte puţin leuşteanul tocat mărunt. Se lasă aromele să se povestească puţin şi se serveşte fierbinte, cu o pâine adevărată şi cu ardei iute pentru cei mai vrednici.

Ciorbă de potroace cu leuștean

Ingrediente

  • 1 ardei gras verde
  • 2 morcovi
  • 2 frunze de ţelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 100 ml smântână
  • 2-3 ouă
  • 1 litru de zeamă de varză
  • 1 pui
  • sare
  • piper

Mod de preparare

1. Se spală puiul, se taie bucăţi şi se pune la fiert într-o oală de 4 l cu puţină sare. Este bine ca atunci când începe să apară spuma, să se aleagă, altfel zeama se va tulbura.

2. Între timp, legumele se curăţă şi se taie sau se trec prin răzătoare, apoi se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc un pic, după care se pun în oala în care fierbe carnea.

3. După ce atât carnea, cât şi legumele sunt fierte, se acreşte cu zeama de lămâie strecurată. Se mai lasă să fiarbă câteva minute, să mai dea un clocot şi apoi se trage oala de pe foc.

4. Cele două gălbenuşuri se freacă bine cu un praf de sare şi apoi se amestecă cu smântână. Din oala cu legume şi carne se toarnă câte puţină zeamă peste amestecul de ouă şi gălbenuşuri şi apoi cu acest amestec se drege ciorba. În timp ce se toarnă în oală, se amestecă energic. Se aduce ciorba la masă presărată cu pătrunjel şi ardei iute.

Ciorbă de potroace cu carne de porc

Ingrediente

  • 4 oase garf
  • 4 genunchi de porc (rasol de porc feliat)
  • 3l apă
  • 1l zeamă de varză
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 3 cartofi
  • ¼ țelina rădăcină
  • 2 ouă
  • sare dupa gust
  • leuștean verde

Mod de preparare

Se pârlesc mai întăi bucățile de genunchi de porc (rasol de porc feliat) și apoi le spalam bine sub jet de apă împreuna cu oasele garf. Punem carnea într-o oala încăpătoare (8-9l), turnăm apa peste ea și o fiebem timp de 30-60 minute sau până când carnea începe să se desprindă de pe oase. Când carnea începe să fiarbă o spumăm și adăugăm ceapa curățată de coajă și tăiată mărunt. Când carnea este aproape gata adaugăm în zeama de carne și celălalte legume tăiate cubulețe sau după bunul plac.

Separat într-o crăticioară fierbem zeama de varză iar când legumele sunt fierte o turnăm în oala cu supa de carne. Apoi dregem ciorba cu ouăle bătute, presăram deasupra verdeață tocata mărunt și oprim focul. (sursa: www.preparatedevis.ro).

Ciorbă de potroace cu borș

Ingrediente

  • 1 ardei gras verde
  • 2 morcovi
  • 2 frunze de ţelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 100 ml smântână
  • 2-3 ouă
  • 1 litru de borș
  • 1 pui
  • sare
  • piper

Mod de preparare

1. Se spală puiul, se taie bucăţi şi se pune la fiert într-o oală de 4 l cu puţină sare. Este bine ca atunci când începe să apară spuma, să se aleagă, altfel zeama se va tulbura.

2. După ce se ia spuma şi zeama este limpede, se pun zarzavaturile întregi şi se fierb până ce cantitatea de apă scade mai mult de jumătate. Zarzavaturile se scot din supă şi se dau de o parte.

3. Se strecoară borșul şi se pune la fiert să dea în 2-3 clocote. După aceea, se răstoarnă peste ciorbă şi se lasă să fiarbă la foc mic. Dintre zarzavaturi nu se păstrează decât morcovii, care se taie rondele şi se pun în ciorbă.

4. Separat, se bat bine ouăle cu smântâna, astfel încăt să nu se formeze cocoloaşe, apoi se toarnă în ciorbă. Se toacă leuşteanul mărunt, se presară în fiecare farfurie şi se serveşte fierbinte cu pâine coaptă pe vatră sau orice fel de pâine. (sursă: unica.ro)

Ce beneficii are ciorba de potroace

  • ciorba de potroace te scapă de mahmureală.
  • Ciorba de potroace crește imunitatea – zeama de varză acră, ingredientul de bază din ciorba de potroace, este foarte bună pentru a crește imunitatea. În plus, poți trata cu ea răgușeala, tusea uscată și durerile în piept cauzate de guturai sau bronșită.
  • ciorba de potroace poate ameliora simptomele gastritei.
  • ajută la o bună funcționare a ficatului și detoxifierea lui.

Dacă nu vrei ciorbă de potroace, poți face o ciorbă de burtă – rețeta tradițională, nu înainte de a afla care este diferența dintre supă și ciorbă!

 
 

Urmărește-ne pe Google News