Cireșele sunt bogate în potasiu, fibre, melatonină și vitamina C, nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a corpului. Sunt un aliment benefic pentru sănătate, o gustare delicioasă și un ingredient de bază într-o mulțime de rețete de desert. Vezi ce beneficii are consumul de cireșe.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre cireșe
În lunile de vară, cireșele sunt printre cele mai consumate fructe. Sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți, au un conținut ridicat de fibre, potasiu și betacaroten și constituie gustarea ideală pentru ameliorarea mai multor tipuri de afecțiuni ori dureri.
Cireșele sunt un fruct cărnos, cresc în copaci de aproximativ 3-6 metri înălțime, care se dezvoltă în condiții de climă temperată. Copacul aparține familiei Rosaceae, frunzele sunt verzi, au o formă ovoidă alungită ori ovală, iar florile de cireș încep să apară la sfârșitul primăverii.
Fructele aromate sunt o sursă naturală de acid folic, vitamină indispensabilă pentru diviziunea celulară și formarea sângelui, deosebit de importantă pentru femeile însărcinate.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de cireșe
- 63 de calorii;
- 16,1 g de carbohidrati (12% din doza zilnica recomandata);
- 1,06 g proteine (2% DZR);
- 0,2 g grasimi (1% DZR);
- 2,1 g fibre alimentare (5,5% DZR);
- Calciu: 13 mg (1,3% DZR);
- Fier: 0,36 mg (4,5% DZR);
- Magneziu: 11 mg (3% DZR);
- Mangan: 0,070 mg (3 %DZR);
- Zinc: 0,07 mg (0,5% DZR);
- Fosfor: 21 mg (3% DZR);
- Cupru: 0,060 mg (7% DZR).
Proprietățile cireșelor
- Antioxidante;
- Antiinflamatorii;
- Anticancerigen;
- Antibacteriene;
- Neurodegenerative;
- Bune în caz de insomnii, nevroze;
- Adjuvant pentru stările de anxietate și migrene;
- Diuretice.
Cireșe – beneficii
Întăresc firele de păr
Cireșele au un conținut ridicat de vitamina B și C, iar asta înseamnă un real ajutor pentru podoaba capilară. Consumul regulat al fructelor ajută la restabilirea sănătății părului și fortificarea foliculilor de păr, dar și menținerea unui nivel optim de hidratare al scalpului.
De asemenea, datorită conținutului alcalin, cireșele ajută și la menținerea unui pH echilibrat al părului și pielii, dar și la neutralizarea conținutului acidic din corp.
Protejează de diabet
Datorită indicelui glicemic redus, cireșele sunt un aliment de nădejde pentru persoanele care suferă de diabet. Sunt o gustare sănătoase ce nu pune în pericol persoanele diagnosticate cu această afecțiune, spre deosebire de alte fructe cu un indice glicemic ridicat.
Cireșele previn îmbătrânirea prematură
Pentru că sunt bogate în betacaroten, potasiu și quercetină, antioxidante importante, cireșele au proprietăți antiinflamatoare și anti-aging, și luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ.
Ameliorează durerile musculare
Aportul mare de antioxidanți din compoziția cireșelor ajută la scăderea inflamației din corp și susține atenuarea durerilor. Fructele proaspete sunt un adjuvant și pentru calmarea durerilor.
Adjuvant pentru un somn liniștit
Cireșele sunt bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență. Sunt fructele recomandate pentru un somn liniștit, cât și în cazul tulburărilor de somn.
Alte beneficii ale consumului de cireșe
- Scad nivelul colesterolului rău și previn bolile cardiovasculare;
- Previn deshidratarea;
- Previn ateroscleroza;
- Tratează edemele;
- Tratează afecțiuni renale precum infecții renale, cistite sau nefrite;
- Conferă senzația de sațietate;
- Ajută digestia și previn constipația;
- Elimină toxinele din organism.
Rețete cu cireșe
Dulceață de cireșe
Ingrediente
- 2 kg de cireșe;
- 1,5 kg de zahăr;
- Zeama de la două lămâi.
Mod de preparare
Pentru început, spală bine cireșele și curăță-le de sâmburi. După ce ai respectat primul pas, pune toate cireșele într-un vas mare (un vas pe care ulterior să îl poți pune la fiert) și adaugă zahărul peste el. Poți lăsa cireșele cu zahărul să stea o noapte pentru a prinde mai multă dulceață și pentru a-și lăsa mai multă zeamă ori le poți pune direct la fiert.
Când se pun la fiert, cireșele se amestecă în prealabil cu zeama de la cele două lămâi și se lasă pe foc pentru o oră. Lasă-le la un foc potrivit și asigură-te că amesteci din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Când la suprafața vasului se adună spuma, înlătură cu o paletă, iar în felul acesta vei elimina toxinele din zahăr. După ce ai luat dulceața de cireșe de pe foc, las-o să se răcească și verifică dacă aceasta s-a legat bine, după care pune dulceața în borcane curate, uscate și sterilizate în prealabil.
Imediat cum ai pus dulceața de cireșe în borcane, răstoarnă-le cu susul în jos, pentru a se crea în vid. Imediat cum s-au răcit în totalitate, depozitează dulceața în cămară și păstrează borcanele până la iarnă ori până când vei pregăti un desert delicios cu dulceață de cireșe.
Pandișpan cu cireșe
Ingrediente
- 6 ouă;
- 6 linguri de zahăr;
- 6 linguri de făină;
- 6 linguri de ulei;
- un praf de sare;
- o linguriţă de praf de copt;
- un castron mediu cu cireşe fără sâmburi.
Mod de preparare
Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, apoi se adaugă uleiul puţin câte puţin. Albuşurile se bat spumă cu sarea, apoi se amestecă cu gălbenuşurile. Se adaugă făina combinată cu praful de copt puţin câte puţin, amestecându- se uşor cu o lingură de lemn pentru a nu ieşi aerul.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pun cireşele, apoi compoziţia de pandişpan şi se dă la cuptor pentru 15-20 minute. Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se taie prăjitura cu cireșe şi se presară cu zahăr pudră.
Plăcintă cu cireșe
Ingrediente
- 250 gr de cireșe;
- 5 linguri de zahăr;
- 2 linguri amidon;
- 2 linguri de apă;
- 1 pachet foietaj;
- 1 ou.
Mod de preparare
Amestecă cireșele cu zahărul, amidonul și apa și pune-le la foc mic până când sosul începe să se îngroașe. Între timp, întinde pachetul de foietaj și împarte-l în șase sau în opt dreptunghiuri cât mai egale între ele.
Unge dreptunghiurile de foietaj cu puțină apă pe toate marginile. Așează aproximativ 2 linguri de compoziție de cireșe pe fiecare bucată de foietaj și îndoaie foile ca pe o carte, deasupra umpluturii. Unește marginile foietajului cu ajutorul unei furculițe, pentru a etanșa umplutura.
Unge foietajul cu puțin ou bătut, crestează-le foarte fin cu un cuțit deasupra și presară puțin zahăr peste. Rețeta cu cireșe se pune la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, până când bucățelele sunt aurii și pufoase.
Smoothie cu cireșe și migdale
Ingrediente
- 1 ½ cireșe congelate;
- 1 cană lapte de migdale;
- 1 lingură pudră proteică;
- 1 banană;
- 2-3 cuburi de gheață.
Mod de preparare
Toate ingredientele se pun într-un blender și se mixează până obții o pastă consistentă. La final, se adaugă câteva cuburi de gheață și câteva frunze de mentă proaspete și se consumă rece. Rețeta de smoothie este gata.
Clafoutis cu cireșe
Ingrediente
- 500 gr cireșe;
- 240 ml lapte;
- 130 gr făină;
- 100 gr zahăr;
- 50 gr unt;
- 4 ouă;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Unge o tavă pentru tartă cu unt și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Adaugă cireșele în tavă cât să acopere baza vasului. Între timp, pregătește compoziția prăjiturii.
Pune făina într-un vas, adaugă zahărul, sarea și amestecă puțin. Pune și laptele, ouăle bătute și untul topit și amestecă ușor până când obții un aluat omogen, asemănător cu cel pentru clătite.
Toarnă compoziția în tavă, peste cireșe, și pune totul la cuptor pentru 40-50 de minute, la 160 de grade. Când este gata, lasă prăjitura să se răcească, după care pudreaz-o cu zahăr.
Sursă foto: Shutterstock.com
Costica2023 • 09.12.2023, 22:44
antioxidante, vitamine, rețete: prăjituri, smoothie-uri, sosuri, deserturi delicioase