În primul rând, cireşele, dar şi “suratele” lor mai târzii, vişinele, contribuie la scăderea colesterolului şi a riscului de instalare a diabetului, conform unui studiu făcut de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Michigan, SUA. Interesant este că-şi păstrează proprietăţile şi după ce sunt coapte sau fierte, aşa că, dacă nu obişnuieşti să consumi fructele proaspete în fiecare zi, poţi face plăcintă cu ele, ori compot.
Îşi păstrează calităţile şi în plăcintă sau în compot
Cercetătorii susţin că antocianina, pigmentul care dă culoarea roşie a fructelor, e substanţa care face ca cireşele şi vişinele să fie atât de bune pentru sănătate. Antocianina împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere, aşa că, pe lângă scăderea colesterolului şi a riscului de diabet, aceste fructe ajută la prevenirea afecţiunilor cardiace. În plus, studii anterioare au demonstrat că sunt eficiente în combaterea insomniei şi că pot alina durerile date de artrită.
Mesteacănul ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi
Ceaiul şi infuzia de mesteacăn ajută la eliminarea toxinelor din corp, dar şi la dizolvarea pietrelor de la rinichi (litiaza renală). Se recomandă şi în boli de ficat. Infuzia din frunze de mesteacăn se prepară în modul următor: peste 20 g de frunze mărunţite se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă până se răceşte, apoi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, care neutralizează acidul betuloretinic. După patru ore, se strecoară şi se bea lichidul în două reprize, la un interval de patru ore.
Dudele, laxativ natural
Fructele şi frunzele de dud, dar şi rădăcina copacului sunt folosite, deopotrivă, în medicina populară. Dudele proaspete sunt recomandate împotriva constipaţiei, iar transformate în sirop au efect laxativ şi uşor diuretic. Din rădăcină se face un ceai care provoacă eliminarea viermilor intestinali. Frunzele, tot sub formă de ceai, au însuşiri astringente şi antidiabetice, ajutând la tratarea unor boli precum diabetul zaharat, gastrita, ulcerul gastric şi duodenal, angine, stomatite şi afte.