Ciuboțica cucului, Primula officinalis, este planta cunoscută și sub denumirea de “talpa gâștii”, primula, “clopoțel”, “urechița ursului”, “anghelina”, “cizma cucului” sau “urechea șoarecelui”. De la plantă se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele și rădăcinile.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ciuboțica cucului – compoziție
Rădăcina și rizomii plantei conțin saponozide triterpenice de tipul primulei, zaharuri, ulei volatil, acid primulinic, dar și amidon. Florile de ciuboțica cucului conțin saponozide și flavonoizi, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C și carotenoizi.
Acțiunea și proprietăți
- Calmantă;
- Sudorifică;
- Cicatrizantă;
- Sedativă;
- Emolientă;
- Antispastică;
- Secretolitică;
- Diaforetică;
- Fluidifiant al secrețiilor bronșice.
Preparatele pe bază de ciuboțica cucului sunt recomandate pentru a trata afecțiuni interne precum: inflamarea căilor respiratorii, tulburări gastro-intestinale, insomnii, febră, rinită alergică, calmarea sistemului nervos, vărsături, cefalee, litiază urinară, pneumonie, laringită, reumatism, gripă, calculi vezicali.
Cum se folosește planta ciuboțica cucului
Ceai
Infuzia poate fi pregătită acasă dintr-o lingură de flori uscate și 250 ml de apă clocotită. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, după care poate fi consumat pe durata zilei.
Sirop
Siropul se obține prin amestecarea rădăcinii proaspete de ciuboțica cucului cu miere. Ca proporții, sunt recomandate: 1 primulă/3 de miere. Amestecul se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care poate fi consumat, deoarece este eficient în bolile respiratorii.
Decoct
Se obține prin măcinarea rădăcinilor uscate de ciuboțica cucului și amestecul pulberei obținute cu 200 ml de apă rece. Decoctul poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor intestinale, nervoase și gastrice.
Ciuboțica cucului – beneficii
Poate scădea tensiunea arterială
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, ceaiul din planta medicinală poate fi un aliat de nădejde împotriva tensiunii arteriale. Este un tratament natural ce poate fi consumat pentru a preveni apariția unor boli cardiovasculare, dar și pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Luptă împotriva insomniilor
Ceaiul poate fi o soluție naturală pentru combaterea simptomelor provocate de depresie sau insomnie. Are efect calmant și sedativ și, dacă este consumat înainte de somn, te poate ajuta să ai un somn mai liniștit și odihnitor.
Combate afecțiunile renale și cele ale vezicii urinare
Datorită efectului puternic depurativ, ceaiul de ciuboțica cucului este un remediu natural excelent pentru a trata afecțiunile tractului urinar, dar și pentru a ajuta în recuperarea mai multor afecțiuni renale. Consumul regulat, în cantități moderate, poate ajuta la eliminarea mai rapidă a pietrelor din vezica urinară.
Poate ameliora simptomele provocate de infecțiile respiratorii
Planta medicinală are proprietăți calmante și expectorante, iar asta o face un remediu natural pentru a trata simptomele gripei și răcelii de sezon, dar și afecțiunile precum guturaiul.
Contraindicații
Planta ciuboțica cucului trebuie consumată întotdeauna după indicațiile medicului specialist. Nu este recomandată în cantități exagerate și mai ales persoanelor care suferă de epilepsie.
Sursă foto: Shutterstock.com